Sn. Sentinus,
Yönteminize saygı duymak ve sizi takdir etmekle birlikte genel yanlış anlamalar olmasın diye kendi yaklaşımımı aktarmak istiyorum.
Öncelikle sistem seçimini bir çeşit evlilik gibi düşünmeliyiz. Sistem ve uygulayıcısı birbiri ile her yönden uyumlu olmalı. Ben genel olarak sistemlerin de kendine özgü karakterleri olduğunu düşünüyorum. Piyasada bir takım hareketler gelişiyor ve sisteminiz kendi yapısına uygun olarak bu hareketlere birtakım tepkiler veriyor.
Mezhebi geniş bir sistem 1.000 puanlık bir düşüşe ses çıkarmazken bir başka rutubetten nem kaparak 50 puanlık bir düşüşte alarm zilleri çalabilir. Kimisi ani hareketleri görmezden gelirken kimisi yatay piyasada yan gelir yatar... Ama sonuçta bir mantığa dayanan doğru kurulmuş her sistem doğru uygulayıcı ile kar yaratır. Tabii ki her zaman değil ama sisteminizi çok iyi tanırsanız, onu içselleştirirseniz göstergelere bile bakmadan sistemi kafanızın içinde taşıyarak uygulayabilirsiniz.
Bir kaç mesaj yukarıda konuştuğumuz Chande'nin HHV20-LLV5 sisteminin mantığı çok basittir.
- Bir trend sonrası konsolidasyon süresi boyunca fiyatlar yatay gider ve mal bu dönemde el değiştirir.
- Belli bir dönem sonrasında alıcı veya satıcı (konsolidasyonun yukarı ya da aşağı trend sonunda olmasına göre) biter, almak ve satmak isteyenler daha düşük ya da yüksek fiyatlara razı olmaya başlarlar.
- Bu konsolidasyon süresi yaklaşık 20 bardır. (Chande bunu gözlemle bulmuştur)
- Bu süre sonrasında fiyat yeni bir yüksek yapar. (HHV20)
- Bu yüksek fiyat bir grup elinde mal bulunduran satıcıyı cezbeder ve satışa geçtirir
- Bu satışlar fiyatları bir miktar geriletir (Chande burada gene gözlemle 5 günün en düşüğünü tespit etmiş)
- Bu noktada alım yapmak risksizdir çünkü düşen bu fiyat konsolidasyonda mal alamamış yeni alıcıları çeker ve trend oluşur
Bu mantığı kurarsanız sistemi de oturtursunuz. Bunu uygulamak için 20 bar bekleme, yeni yükseği tespit ettikten sonra bir 5 bar daha bekleme ve pozisyona girme sabrına sahip olmalısınız. Bu sabrınız yoksa yanlış noktalarda alım yapabilirsiniz.
Dolayısıyla türlü sistem denedikten sonra size en uygun sistemi bulduğunuzu sanıyorum, anladığım kadarı ile 600-700 puanın buhar olmasını yüreğiniz kaldırmıyor. Benimse bazen stoploss'um bile bu seviyelerin üstüne çıkabiliyor..
Zaman dilimi seçimi de gene kişisel bir yaklaşım. Ben şahsen 1 dakikalık bar aralığında gözümü ekrandan ayırmadan karşısında duramıyorum. Zaten durabiliyor olsam seans arası buraya bırakın yazı yazmayı, yazılanları okuyamam bile...
Benim zaten bir emri hazırlayıp ekrandan girmem bile 1 dakika sürüyor...
Önemli olan sisteminizi tanımak, onun açıklarını bulmak ve gidermek.. Bunun en güzel örneğini Sn. nyse-dj vermekte. Buradaki sistem trende, oluştuktan sonra girdiği için 15 dakikalıkda bazen ilk 400-500 puanı gözden çıkartabiliyor. Ama gene bir seçim olarak da her de harekete atlayarak trend olmadığında pozisyona girmek de istemiyoruz. Bunun farkında olan Sn. nyse-dj sistemi performansını artırabilmek için daha uygun bir çıkış noktası ve yöntemi arıyor.
Bir de düzeltmek istediğim bir kaç konu var.
Pozisyon trading de bir sistemdir. Kendinize kurallar koyarsanız ve kurallara uyarsanız sistemli bir trader olursunuz..Scalping de yapabilirsiniz ki anladığığım kadarı ile siz böyle bir sistem kullanıyorsunuz, intraday trading de.. Tamamen beklentiniz ile ilgili bir durum bu..
Pozisyon trading dediğiniz "discretionary trading" denilen tarz ise o da kendi içinde trader'a bağlı bir sistem gerektirir ama kuralları esnektir ve trader'ın önseziler ve yorumları da işin içine girer. Sistem vardır ama mekanik değildir.
VOB trend yapmıyor zig zaglar halinde gidiyor diyorsunuz, bu gene piyasaya hangi gözlükle baktığınızla ilgili.
Trendi en basit ve yaygın tanımı yükselen tepeler ve yükselen diplerin bu uptrend, düşen tepeler ve düşen diplerin bir downtrend olması.
Mesela en tanımlanabilir trend dönüşleri olan OBO ve TOBO formasyonları tamamen bu tanıma bağlıdır. Bir OBO'da sağ omuz yükselen tepelerden sonra gelen ilk düşük tepedir ve boyun çizgisinin kırılışı fiyatın yeni bir alçalan dip noktası yapmaya gidiyor olduğunu göstergesidir.
Gene bir konsolidasyon formasyonu olan üçgen düşük tepeler ve yükselen diplerdir. Trend yoktur ta ki üçgen bir tarafa kırılana kadar....
Bu nedenle trend yoktur demek bence doğru değil. Zigzaglar var o yüzden 1 dakikalıkta kar edilebilir ancak demek de...
Aşağıdaki örnek çok basit bir trend takipçi sistemin ürettiği sinyaller ve haftalık VOB. Kar zarar oranlarını grafik üstünde görebilirsiniz.
Evet sistem bazen 2.000, 3.000 hatta 5.000 puan geç sinyal veriyor. 18.000 puan karı ben haftada sadece bir kez grafiğe bakarak alıyorsam umursamam ki...
Umarım başınızı ağrıtmamışımdır...
Saygılar...
![]()
Yer imleri