Bende aslında hiçbirşeyin o kadar göründüğü kadar zor olmadığını anladım VOB ta... Zor tarafı insan psikolojisini yenebilme hızınız bunu ne kadar hızlı yener ve elinizdeki mekanik sisteme ne kadar uyarsanız o kadar kar eder ve mutlu olursunuz ama tabi ben bu sözcükleri 10 yıllık piyasa 3 yıllık vob tecrübeme göre yazıyorum bende zamanında 2-3 tokat yedim hele birinde aracı kurum soktu malı... geceye nakit girmişken ertesi gün 26 short poz hesaptaydı ve vob 3300 puan terse açıldı bu zararı elimdeki sisteme güvenerek 2 ayda çıkarmıştım... Sonuç olarak bence;
1... Elde güvendiğiniz bir sistem olmalı bu sistemin maksimum riskinin üstüne %50 ilave risk koyarak pozisyon açmalısınız ve olası sistemin en büyük zararında kaybedeceğiniz para sizin psikolojinizi bozmayacak miktar olmalıki sistem zararları telafi etmeye başladığında sizde devam edebilesiniz...
2... Bunun yanında mekanik sistemleri de yaparken değişik değişik göstergelere hiç gerek olmadığını 2 ay önce anladım şimdi yle basit bi sistemim var ki anlatamam resmen şiir eskisine göre... Eskiden yok görülen tepeden 400 puan aşağısı görülürse realize et yok %1 stop loss koy yok farklı göstergeler onay verdiğinde gir diye karışık bir sistemle yol almıştım ha para yaptımmı evet yaptım ama herşey o kadar basitmiş ki bunu da yeni anladım... Hatta gittik abd den walter bressert in göstergelerini 1 tekliğe satın aldık %60 - 70 karlı işlemler yapabilirsiniz diyordu sona baktık göstergeler iyi ama sadece güniçi al-sat işlemi için kullanılabilir ve öyle ahım şahım sizi tavana vuracak şeyler olmadığını anladık...
Kısa ve öz azıcık teknik analiz bilen azıcık ta piyasayı anlayan nasıl göstergelerin burada iş yapabileceğini 1-2 senede çözer çözene kadar 2-3 kazık yer zarar eder ama sonrası inanın selamet olacaktır... İlginç olan şu ki elimde en az 20 tane sistemim var ama ben en basitini kullanıyorum ve çok rahatım
3...Kaybetmeyi de öğrenmek bu işin diğer kuralıdır malum yaptığınız veya yapacağınız tüm sistemler en fazla %55 karlı işlemli olacaktır ki genelde bunlar verimsizdir öle olmasa bile %45 en az zarar işlemi yapacaksınız demektir bu bağlamda zararları etmeden kar edemeyeceğinizi piyasanın sisteminizle ilgili ne zaman zararları bitirip kar etmeye başlayacağını kısacası geleceği bilemeyeceğimiz için sabır ve zararlara göğüs gerebilme yetisi bu işin bence en can alıcı noktasıdır...
4... Son olarak vob ta bildiğiniz üzre puanlar hep havada uçuşur özellikle ralli dönemlerinde bu uçan kaçanlar sizler için dert olmamalı ve siz sisteminizin alabileceği ile yetinip ah lar vah lar çekmemelisiniz çünkü çok karlı sistemler bünyesinde birçok zararı da barındırır o nedenle az karlı az zararlı sistemlere yönelmeniz doğru olacaktır... Az karlı dediğim ayda net en az 2500 3000 puan kapabilen sistemlerdir ki zaten ayda 4000 puan üstü kazandıran sistemler varsa bilinki işlem başı kar ortalamaları 100 puanı genelde pek aşmaz çok zarar ederler ve ayda en az 60 80 işlem yaparlar ve siz komisyon ödemekten helak olursunuz bir de sistem sinyal fiyatını yakalamak için canınız çıkar... Bunun optimumu işlem başı 250 300 puan net kar eden bir sistemle ayda en fazla 20 işlem yapmaktır diye düşünüyorum en azından yaşadıklarımla kazandığım tecrübeler bunlar...
Amaç eğlenceyse psikolojinizle takılın amaç kazanmaksa sisteminize güvenin...
Yer imleri