Tahvil-Bono
Dün güne %9.35 seviyesinden başlangıç yapan yeni gösterge tahvil, (TRT050314T14) FED’in yorumları sonrası yükselen 10 yıl vadeli Amerikan tahvili faizini takip ederek günü %9.42 seviyesinden kapattı. Amerikan tahvilleriyle aralarındaki spread azaldığından bono piyasasına da satış geliyor. Merkez Bankası açtığı 1 hafta vadeli repo ihalesiyle piyasaya 4 milyar TL verdi. MB ayrıca DİBS alım ihalesi açarak Aralık 2013 itfalı 100 milyon TL’lik alım yaptı.
Dolar/TL
$/TL dün sabah 1.795’ten işlem görmeye başlamıştı, kapanış ise 1.805 seviyesinden oldu. Dolar gelişmekte olan ülke paralarına karşı güçlü kalma seyrini sürdürüyor. Döviz sepeti açısından 2.100 seviyesi önemli; TL karşısında bu seviyeye gelinirse Merkez Bankası’nın likiditeyi kısma ihtimali artacaktır. Şu anda döviz sepeti 2.081 seviyesinde işlem görüyor. Eur/Usd paritesinin 1.306’nın altına gelmesi ise 1.280’e doğru yeni bir pencere açmıştır. Bugün $/TL için pivot nokta 1.795 olmak üzere destek 1.780, direnç ise 1.810 olarak takip edilecek.
Euro/Usd
FED’in ABD ekonomisine ilişkin olumlu açıklamaları sonrasında parasal genişleme beklentileri zayıflarken, dolardaki güçlenmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün İspanya ve Fransa’da gerçekleştirilecek tahvil ihalelerinin başarılı geçmesi eurodaki değer kaybını sınırlayacak olsa da, ABD’de açıklanacak işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün devam etmesi doların güç kazanmasını devam ettirebilir.
Eurobond
Eurobond piyasasında TR2030 vadeli gösterge eurotahvil 170.2$ seviyesinden, Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise 216.3 baz puandan işlem görüyor.