Tahvil-Bono
TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın global piyasalardaki gidişata göre 2 temel senaryolarının olduğunu söylemesi ve bu 2 senaryonun da temel noktasının “faiz oranlarında ölçülü bir indirim” olduğunu açıklaması, tahvil-bono piyasasına alım getirdi. %8.62 bileşik seviyesinden güne başlayan gösterge kıymet (Mayıs 2013), gün içinde Başçı’nın açıklamalarının etkisi ile %8.31 seviyesine kadar geriledi ve günü %8.34 seviyesinden sonlandırdı. Erdem Başçı dün yaptığı röportajlarda geçen hafta aldığı kararların nedenlerini detayları ile açıklamaya çalıştı. TCMB’nin şuanda uyguladığı politikaların halen market tarafından doğru algılanmasa da yerinde ve tutarlı olduğunu düşünüyoruz. Daha önce uyguladığı paket ilk açıklandığında market tarafından oldukça eleştirilmişti. Fakat uzun dönemde TCMB’nin haklı olduğu ortaya çıktı. Perşembe günü açıklanacak cari işlemler dengesinin beklentilerden iyi gelmesi durumunda TCMB’ye olan güveni arttıracağı düşüncesindeyiz. Dolar/TL’deki aşırı volatilitenin azaldığı takdirde faizlerde %8 seviyesine doğru bir hareket izleyebiliriz. Gösterge kıymetin yeni güne %8.45 seviyesinden başlaması bekleniyor.
Dolar/TL
TL’de bir süredir izlediğimiz aşırı volatilite devam ediyor. TCMB, 50 milyon dolar ile başladığı döviz sattım ihalesinde, 60 milyon dolar ile devam etti. Dün güne 1.7530 seviyesinden başlayan Dolar/TL, 1.7335 seviyesine kadar gerilese de, yurtdışı piyasalardaki kayıpların artması ile günü 1.76 seviyesinden sonlandırdı. Hacmin azaldığı akşam saatlerinde yurtdışı piyasada Dolar/TL, Mart 2009’da gördüğü tarihi zirve olan 1.82 seviyesinin üstüne çıktı. Bu sabah saatlerinde yurtdışı piyasalarda 1.78’li seviyelerden işlem görüyor. Ayrıca akşam saatlerinde sepet kurun 2.20’li seviyelerin üstünü test ederek yeni bir tarihi rekor kırdığını kurgulamakta yarar var. Biz TL’nin bu seviyelerde aşırı değersiz olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Erdem Başçı dün yaptığı açıklamalarda cari açıkta yılsonuna doğru bir yavaşlama beklediklerini açıkladı. Eğer Perşembe günü açıklanacak cari denge verisi piyasanın beklentilerine paralel gelirse Dolar/TL’de aşağı bir hareket izleyebiliriz. Bugün 1.75 pivot seviyesi olarak takip edilecek. Kur bu seviyenin üstünde kaldığı sürece 1.7770-1.8040 seviyeleri gün içi direnç; altında kaldığı sürece 1.7230-1.69 seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak takip edilecek. TL yeni güne 1.7880 seviyesinden başladı.
Euro/Usd
ABD’nin kredi notunun düşürülmesinin ardından dolarda yaşanan değer kaybı sınırlı kaldı. Avrupa’daki sorunların Euro üzerindeki baskısı daha fazla hissediliyor. FED yeni bir parasal genişleme programı açıklasa bile, Avrupa Merkez Bankası’nın daha güçlü genişletici para politikalarına ihtiyaç duyacak olması EUR/USD paritesinde dolar lehine hareketler izlenmesine neden olabilir.
Eurobond
Dün iç ve dış piyasalarda gözlenilen düşüşlerin de etkisi ile Türkiye eurobond faizleri yükseldi. TR2030 gösterge eurotahvil’i değer kaybı ile günü 168.50$ seviyesinden sonlandırdı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i, yükselerek günü 239.93bps seviyesinden sonlandırdı. 5 yıllık CDS’i yeni günün ilk saatlerinde 239.83 seviyesinde seyrediyor. Ayrıca global piyasalardaki risk iştahında ki sert düşüş sürüyor. Küresel risk alma iştahını gösteren VIX endeksinin 48’li seviyelere kadar yükselmesi küresel piyasalardaki tedirginliğin giderek arttığını gösteriyor.