Piyasa Stratejisi
Piyasalar yeni haftaya yoğun bir Avrupa gündemi ile başlayıp, hafta ortasından itibaren gündemin ABD’ye dönmeye başladığına tanık olacak. Haftanın ilk işlem gününe Yunanistan’ın borç takası konusunda anlaşma sağlanamadığı haberleri ile başlıyoruz. Görüşmeler hafta boyunca devam edecek. Bugünün en önemli gündem maddesi Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) arasında gerçekleşecek toplantı olacak ki bu toplantıda, mali disipline ilişkin bir taslak hazırlanması bekleniyor. Yanı sıra İran’a amborga kararı da masaya yatırılacak. Salı günü ise bu toplanın devamı niteliğinde olan AB maliye bakanlarının toplantısında (EcoFin), Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) görüşülmesi bekleniyor. ABD’de ise bu hafta gündem ağırlıklı olarak Çarşamba günü gerçekleştirilecek FED toplantısı üzerinde yoğunlaşacak. Bu toplatıyı diğerlerinden farklı kılan, FED’in “daha fazla şeffaflık” planları kapsamında, bu toplantı itibariyle merkez bankasının kendi faiz tahminlerini piyasa ile paylaşması olacak. Yanı sıra FED’den üçüncü tur parasal gevşeme bekleyenlerin sayısı artarken, bu toplatının önemi de giderek artıyor. Hafta boyunca ABD’de yine şirket bilançoları takip edilmeye devam edilecek olup, Apple, Yahoo, Boeing, AT&T, Caterpillar bilançoları önemli olabilir. Haftanın en önemli verisi ise Cuma günü 4.çeyrek büyümesine ilişkin ilk tahmin rakamlar olacaktır. Bu hafta Çin’de yeni yıl kutlamaları başlıyor. Bu nedenle hafta boyunca birçok Asya borsası tatil nedeniyle kapalı olacak. Bugün kalapı olan Asya borsaları; Çin, Hong Kong, Malezya, Filipinler, Güney Kore, Tayvan, Endonezya, Singapur, Vietnam.
Yurtdışı için yoğun, Türkiye için TCMB toplantısını içeren bir hafta başlıyor. AB ve Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve hafta sonu AB Liderler zirvesi mevcut likidite bolluğu durumunda risk alma iştahını artırabilir. Çarşamba günkü FED toplantısında, FED’in 1 trilyon $ gevşemeye yönelik beklentilerin bu kadar medyada çıkması yine piyasaları destekleyici bir unsur olarak görülüyor. Genel olarak Yunanistan dışında geçen haftadan gelen likidite bolluğunu engelleyecek bir görüntü yok. Türkiye açısından TCMB’nin toplantısı önemli olacak. Bankalara gelen alımlar açıklayacak iki gelişme olabileceğini belirtmiştik. İlki TCMB’nin hergün haftalık düzenliği repo ihalelerinde 7 milyar sınırını artırmasını ve bankacılık sektöründen bunun fiyatlandırmış olabileceğiydi. Cuma günü TCMB ilk 2 Şubat’a kadar bu rakamı 25 milyar TL’ye çıkardı. İkinci beklentimiz ise likidite bolluğu bu devam edeceği sürece TCMB’nin koridoru düşürebilecek süpriz adımlar gelebileceğiydi. Yarınki toplantıda TCMB’den bir süpriz beklememize karşın, Mart toplantısına kadar bir süpriz beklenmeli.
İMKB Stratejisi
İMKB 100 endeksi, 54352-55056 aralığında hareket etti ve %0.51 yükselişle 54888 seviyesinden tamamladı.İşlem hacmi 1.81 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. İMKB dün uzun vadeli düşen ana kanal direncini kırdı. 54.600 artık önemli bir destek noktası. 100 günlük hareketli ortalamaya kapanmamıza karşın bugün gerçekleşecek bir artı kapanış yada 54.600 üzerindeki kapanışlar İMKB’de düzeltme beklentilerini 57.000’ne kadar erteler.
VOB Stratejisi
İMKB 30 kontratları 66.225-67.275 aralığında hareket ederken, 1,56 milyar TL işlem ile 66.700 seviyesinden kapattı. 66.000 ana kanal direncide kırıldı. Kontratlarda genel trend düşüşten çıktı. 66.000 artık ana destek ve 67.500 ara direnç olmak üzere 69.500 ana direnç.