Piyasa Stratejisi
Yurtdışı piyasalar belirsizlik ve beklentisiz bir ortamda yön bulmaya çalışıyor. Bugün hem Çin’de açıklanan PMI verileri hem de Euro Bölgesine ilişkin açıklanacak PMI verileri borsaların yön bulmasını sağlayabilir. Uzun zamandır Çin’de açıklanan kötü veriler parasal genişleme yönünde bir hamle gelebileceği beklentilerine neden oluyordu. Fakat bu yönde henüz bir adım atılmamış olması piyasalara olumsuz yansıyordu. Çin’de son 5 aydır 50 endeks seviyesinin altında açıklanan PMI verilerinin bugünkü sonucu da 50’nin altında ve gerilemeye devam ediyor. 50’nin altındaki rakamlar imalat sanayinin yavaşladığına işaret ediyor. Bu veri sonrasında Çin’den parasal genişleme yönünde bir adım gelmezse, bu hamle geciktirilirse bunun fiyatlaması negatif olacaktır. Ama bu sabahki fiyatlamalara bakılırsa, Çin’den parasal genişleme yönünde bir adım gelebileceği beklentileri daha fazla ağırlık kazanıyor. Nitekim bu beklentiler bu sabah devlet kontrolündeki bir Çin gazetesinde faiz indirimine gidilmesi gerektiği yönündeki görüşlerle destekleniyor. Çin’den gelecek süpriz bir parasal genişleme piyasaları rahatlatır.
Karar anına geldik. Çin’deki ekonomik yavaşlamasının bayağı bir hızlı ve aynı tablo ABD’de olduğunda dünya 2008’i gösteriyordu. Çin’deki PMI Ocak seviyelerinin de altında. İhracat ve ihracat siparişlerinde düşüşler devam ediyor. Bunun anlamı piyasalarda artık bir karar anına gelindi. Ya Çin’den faiz ya da karşılıklarda bir indirim gelecek ve piyasalarda bir bayram havası olacak ya da bir hafta geçecek Çin’den adım gelmeyecek bir yıkım havası olacak. Dünyadaki parasal genişleme Salı günkü TCMB toplantısı öncesinde önemli olacak. Çünkü böyle bir durumda en sert tepki Türkiye’de oluşacak. TCMB’nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda TL zorunlu karşılık yerine tahsis edilecek altın ve döviz miktarını artırılacağı netleşti. Faiz koridorunu daraltılması süpriz olacağı gibi piyasalara kırılganlık olarak dönecektir. Çin’in PMI’daki düşüşü ihracat kaynaklı olduğu için, Çin Merkez Bankası bir adım atmayabilir. Temkinli olarak izlenmeli.
İMKB Stratejisi
İMKB 100 endeksi, 62028-62617 aralığında hareket etti ve %-0.1 düşüşle 62064 seviyesinden tamamladı.İşlem hacmi 2.08 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Piyasa 62.000-62.500 bandında bir sıkışma içerisinde başlayacak. 62.500 kırılması halinde 63.000 kırılmak üzere zorlanabilir. 62.000 aşağı yönlü kırılması durumunda 61.000-61.500 aralığına gerilme olabilir. Düzeltme olasılığının arttığını düşünüyoruz.
VOB Stratejisi
İMKB 30 kontratları 74.800-75.850 aralığında hareket ederken, 1,45 milyar TL işlem ile 75.175 seviyesinden kapattı. 75.500 gün içi önemli bir direnç noktası olacak. 75.500 geçilmediği taktirde 73.700’e kadar bir geri çekilme riski gözüküyor. 75.500 altında temkinli olunmalı.