Piyasa Stratejisi
Küresel ekonominin yavaşladığına ilişkin kaygılar, Avrupa’daki krize karşı müdahalelerin yeterli görülmemesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in umut vermeyen açıklamaları, piyasalarda panik havası yaşanmasına ve küresel çapta endekslerde %6’ya varan düşüşlerin görülmesine neden oldu. Bugün ABD’de açıklanacak tarımdışı istihdam verileri, piyasaların bundan sonraki yönü konusunda belirleyici olacaktır. Eğer istihdam verileri beklentileri yakalayamazsa, önümüzdeki hafta Salı günü gerçekleştirilecek FED toplantısından yeni bir parasal genişleme açıklanmasına kesin gözüyle bakılacak ve piyasalardaki satış baskısı ortadan kalkacaktır. İstihdamda 85.000 kişilik artış yaşanması beklenirken, beklenti aralığı 25.000 ila 125.000 gibi geniş bir aralıkta oluşuyor. Öte yandan bugün, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun Avrupa’daki krizle ilgili görüşmesi piyasalar tarafından takip edilecektir. Görüşme sonrası yapılacak olumlu açıklamalar negatif atmosferin bir miktar yumuşamasını sağlayabilir.
Dünya ekonomisinde büyümeye yönelik endişelere Merkez Bankaları da katılınca, piyasaların endişeleri dün tavan yaptı. Japonya’nın tahvil alımları ile dün başlayan müdahaleler zincrine, TCMB faiz koridorunu daraltma ve faiz indirerek katıldı. Haftalık faiz oranını 50 baz puanlık indirim, iç tüketim ile cari açık endişesi yaşayan Türkiye’de TCMB’nin büyümeye yönelik endişesini ortaya koyuyordu. TCMB’nin haftalık faiz oranlarının düşürmesinin olumsuz etkisini, faiz koridorunu daraltmasının TL’ye olumlu etkisi karşılayamacaktır. TCMB dövizde yükseliş istemekte ama volatilite istememektedir. TCMB’nin müdahalesinin ana nedeni; global resesyon mu yoksa dünyada yeniden başlayan 3. tur parasal gevşemeler mi? Bizce global resesyon tehlikesi gören Merkez Bankaları’nın yeni parasal genişlemeye gitmeleri sonrasında TCMB’nin düşük politika faizi, yüksek karşılık ve faiz koridorunu devam ettiriyor. Tüm dünyada tahvillere alımlar geldi. Bankacılık sektörü iyi gelen kar rakamları sonrasında yıl sonuna kadar beklenmedik faiz düşüşün getireceği ek tahvil kazançları ile birlikte ilgi çekmeye devam edecektir. Borcu ve döviz açığı olan sanayi şirketleri ise satış baskısı ile karşılaşmaya devam edecektir. Dünyadaki yaşanan manzara daha önce FED’in iki kez genişlemeye gittiği manzaranın aynısıdır. FED’in haftaya Salı günü toplantısı vardır. Bu toplantıda genişleme sinyali ya da karar beklenebilir. 22 Temmuz’dan bu yana %11 düşümüş ABD borsalarının beklediği olumlu haber yeni bir genişleme. Öncesinde bugün tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek. Bu veri yeni parasal genişleme sinyali ya da resesyon olarak piyasalarda kullanılabilecek bir veri olacak. Muhteşem fırtına nedeniyle 60.000 desteğimizin altına gelindi. 58.000 altında kapanışlar, yeni bir düşüş trendi başlayacaktır.
İMKB Stratejisi
İMKB, 59.134-61.841 aralığında hareket etti ve %3,24 düşüş ile 59.325 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. İşlem hacmi 2,81 milyar TL seviyesindeydi. 58.000 son ve en önemli destek. 58.000’nin altında kapanışlar yeni bir trend başlatacaktır ve taşlar yerinden oynayacaktır. 58.000 üzerinde yine tepki gelmesini bekliyoruz ama önemli olan devamı olacaktır.
VOB Stratejisi
İMKB 30 gösterge kontrat 72.050-75.275 aralığında hareket ederken 2,20 milyar TL işlem hacmi ile 72.375 seviyesinden kapandı. 75.400 dün beklediğimiz gibi geçilemedi ve satış fırsatı gerçekleştikten sonra 73.400-73.800 alım aralığı hızlı geçildi. 71.400-73.000 aralığında bir band göreceğiz. 73.000’nin üzerinde piyasa rahatlar, 71.400’ün altında kapanışlar yeni bir düşüş dalgası başlar.