Burada yazdıklarım kişisel görüşlerimdir.
AL - SAT Tavsiyesi değildir.
Yatırım Danışmanlığı kapsamında değildir.
Ben de zaten ,pek bişi bilmem..
Bilip bilmediğimi bile bilmiyorum..
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
iyi akşamlar...![]()
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
1998 den beri full time trader olarak borsadayım,o yıldan 2006 başına kadar,2006 başından beri de VOB 'dayım.5,5 yıl olmuş VOB'da..
Tecrübem odur ki; vadeli piyasada özellikle, bilgi düzeyiniz gerçek sermayenizdir.Bu iş kaldıraçlı olduğundan,çarpımla gider.Sermaye miktarınızın hemen hemen hiçbir önemi yoktur!
Bilginiz çok olabilir,ama bu bilgiyle kendi karakterinize uygun objektif bir metodoloji henüz geliştiremediyseniz,bilgiyi pratiğe dökemediniz demektir,bu da bilginizi sıfırla çarpmak anlamına gelir.Şu halde ; bir strateji haline getirilmemiş bilginin de hemen hiçbir yararı yoktur.
Bilginiz var,bununla iyi bir strateji yaptınız,ama uygulama disiplininiz yoksa,stratejiniz yok demektir.
Sisteminiz ve disiplininiz var ama sisteminize güveniniz yoksa,günü kurtarma derdindeyseniz,en ufak sistem zararına katlanamıyorsanız,disiplin yok demektir,bu durumda yine stratejiniz yok ,demektir.
Eğer ekrana bakarken nefes alıp vermeniz hızlanıyorsa,terliyorsanız,yani heyecan yapıyorsanız,korkuyorsanız,gece pozisyona kalmak ciddi stres veriyorsa,özgüveniniz yok demektir.
Başka traderların ticari durumu sizi ilgilendiriyorsa,onların içine düştüğü duruma bakıp ta,kendi durumunuzla övünüyorsanız,bir topluluk içinde kendinizi derecelendirme ihtiyacı duyuyorsanız,herşeyi para miktarı ile ölçme ihtiyacı duyuyorsanız,etik açıdan zaaflarınız var demektir,bence başkasının sonundan ziyade,kendi encamınıza odaklanın,derim..
Bu işi ve hayatı,sadece bir para kazanma yeri olarak görüyorsanız,bir insana yardım etmenin verebileceği mutluluğun ne anlama geldiğini anlayamıyorsanız,kendinizi tekrar bir gözden geçirin,derim..
![]()
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
sayın saraylı cok güzel seyler yazmıssınız.tesekkürler.izninizle sadece insanlara degil hayvanlara da yardım etmenin ve onlarla iletişim kurmanın insana tarifi olmayan bi haz verdigini eklemek isterim.
sn saraylı,bahsettiğiniz koşulları tamamen sağlayabilenlerin oranı %5 piyasada..işte bunu becerebilmenin yolu da çoğunlukla doğuştan gelen yetenekler sayesinde olabiliyor..
bu yeteneklerin tamamını sonradan geliştirebilmek ve oturtabilmek ise inanılmaz kişisel gelişim yolları sonucunda çok ama çok zor gerçekleştirilebiliyor..
yani aslında bu yeteneklere,ancak hayatında da bu düsturla hareket edebilenler vakıf olabiliyor..
aynen katılıyorum dediklerinize..![]()
--Eksiklik Kendi Özümde--
Günaydın.
1923 aynı devam..
![]()
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
sn.Athlon,
Doğüştan gelen yeteneklerle ,bu piyasada kazananların oranı %5 in çok altındadır.
%5 kazanıyorsa bunun nedeni ,sistematik analizdir,yani kazanan %5 in büyük çoğunluğu sistematik çalışır,az bir kesimi ise doğuştan gelen yeteneklere sahiptir.
Mesela ben kaç yıldır bu piyasadayım,reelde ya da sanalda,doğuştan gelen yetenekle kazanan bir trader henüz görmedim,vardır mutlaka ben de görmemiş olabilirim ,ama çok azdır.
Sonradan kazanılan becerilere gelince,bunun yolu vadelide sistematik çalışmadır ve bunun için iyi bir sistem,para yönetimi ,risk kontrolü ve disiplin gerekmekte...doğuştan yeteneğe falan da gerek yok...bu öğrenilebilir bir bilgidir ve sanıldığı kadar da zor değildir...
Eğer bu çok zor olsaydı benim gibi ew ve KTA uygulayan bir adam ,sistemle çalışacak disiplini sağlayamazdı.
![]()
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
istirham ederim sayın saraylı..
benim doğuştan gelen yeteneklerden kastım,sizin belirttiğiniz yol haritasının genelde buna bağlı olduğudur..yani kişi bu doneleri uygulayabilmek için çoğunlukla doğuştan gelen yeteneklere sahip olmalıdır..
yoksa sırf yetenekle trader olunur demiyorum..ama bu yol haritasını uygulayabilme yeteneği genelde doğuştan gelmelidir..sonradan kazanılması imkansız değildir ama çok çok zordur..![]()
--Eksiklik Kendi Özümde--
bence çok zor değil..
Strateji=Sistem+Para Yönetimi+Risk Kontrolü+Disiplin
yaklaşımında ,sistem edinmek zor değildir,PY&RK de mesela benim Devridaim Makinası'nda anlatıldı...zor olan konu Disiplin'dir,ama bunun üstesinden gelmek için :
-kişinin kendi tarzına uygun bir sistem seçmesi
-Para Yönetimi açısından düşük kaldıraç kullanması
-güveneceği bir sistemi seçmesi
önemlidir...Eğer kişi güveneceği bir sistemi oluşturduysa ve kaldıracı düşük tutarsa,Disipiln konusunda yapması gereken tek bişi kalır:
Sabır ve sebat göstermeyi öğrenmek
Şu halde kişinin disipline sahip olması için ,sebat göstermesi ya da bunu öğrenmesi gerekir...
![]()
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
66.275-67.150-68.675
---------------------------
64.750-63.875-62.350
ilk destek olan 64.750 ye geldik...kırılırsa zaten 64.400 de kd var...
O kadar yani,..
Üzülmeyeyim,di mi?
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Yer imleri