neden 20 dakika sorusu olduğuna bir piyasa terimleri ile bir de matematiksel yanıtım var..
Matematik: Daha kısa periyotlarda, muhtelif nedenlerle oluşan ani dalgalanmalarda, sistem türbülansa giriyor. Yani, ani hareketin genliği, kullandığınız data zaman dilimindeki ortalama dalgalanmayla kıyaslandığında genelde çok büyük kaldığı için sistem sahte sinyalleri ayıklamakta güçlük çekiyor. Aynı nedenle kısa priyotlarda türev operatörünün değeri bir artı bir eksiye döndüğü için 12 filtrenin 4 ü tamamen işlevsiz hale geliyor. Ve genelde zero-sum üretiyor.
Piyasa : Aslında yukarıda yazdığım matematiksel açıklamanın insan psikolojisine çarptırılmış hali. Yani ani ve sert dalgalanmalar insan psikolojisini eziyor ve piyasa bunu kullanıyor. Yani aslında kısa periyotlarda ki hareketlerin irrasyonalitesi - akıl dışılığı - artıyor. Onun arttığı yerde de matematik yanılıyor yani insan yanılıyor yani kısa periyotlu sistemler yanılıyor.
20 den uzun periyotlarda ise 1) geç sinyal oluşması 2) Paradoks gibi ama bazende erken sinyal oluşması (süregelen trendin yönüne ve birim periyottakidalgalanmanın şekline falan bağlı) gibi durumlar var..
Ben muhtelif periyotlardaki verileri kullanarak oluşturduğum veri tablolarını basit bir grafiğe döktüm. 5-10-15 dakikalıklar parazit doluydu, 30 ve üstüde orman manzarası gibi sakin ve yer yer sıkıcıydı. Sonuçta en iyi periyot 20 dir diye bir iddiam yok. Ama benim diktiğim elbise 20 dakikalığa göre.
Ama bazen 5 liği de yardımcı olarak kullanıyorum nadiren..
sn esay.rul 9000 son iki haftada uretirken kac sinyal ile bunu yapti kaci zararli idi.bir de mesela su anki veya su ana en yakin sinayl nedir saat kacta vermistir.
Konu nyse-dj tarafından (10.09.08 Saat 16:59 ) değiştirilmiştir.
Sn nyse-dj'nin isteği üzerine bu sistemi bir de 20 dakikalıklarda test ettim. En iyi peryod bu sefer de 12 çıktı... dönemsel olarak fazlasıyla dalgalanabilen bir sistem bu....
gördüğünüz gibi 15 dakikalık sistem17 belirgin şekilde daha iyi durumda...
aşağıda ekteki dosyanın içinde bir program var eğer onu kurarsanız metastock'da sistem test bölümüne otomatik olarak nyse opt diye bir sistem testi ekleyecektir. İstediğiniz vade ve datada test edebilrsiniz.
.
Yukardaki mesajım herhangi bir analiz içeriyorsa, bilmelisiniz ki yazdıklarım sadece ve sadece görebildiklerimdir.
Okurken 3 numara miyop olma ihtimalimi lütfen gözardı etmeyin.
Sn ESAY.RUL,
sisteminizi test ettiğiniz dönem saatliklerde aşağıyatay bir dönem olarak değerlendirilebilir. Genel kar etmesi zor bir dönem....
Size tavsiyem şu dönemleri de test etmeniz sinyalleriniz kontrol etmeniz... Değişik karakterdeki bu dönemler size sisteminizin hangi durumda nasıl perform ettiği konusunda yardımcı olacaktır.
Sisteminizi açık kodlu hale getirmediğiniz sürece daha fazla katkıda bulunmam maalesef mümkün değil ..
karşılaştırmak kolay olsun diye sizin örneğiniz gibi 15 günlük aralıklar seçtim.
- 01-14 Şubat arası - iki ters yönlü trend "V" piyasa
- 14-28 Şubat arası - kısa dalgalı yatay piyasa
- 02-16 Ocak arası - düşüş trendi
- 15-31 Temmuz arası- yukarı-yatay düzeltme-yukarı piyasa
sonuçlarınızı paylaşırsanız seviniriz.
sevgiler
Yukardaki mesajım herhangi bir analiz içeriyorsa, bilmelisiniz ki yazdıklarım sadece ve sadece görebildiklerimdir.
Size sisteminizde kullandığınız yaklaşımla ilgili bir kaç konu sormak istedim izin verirseniz:
- Sistemde oluşan değerleri başka bir programda kullanılmak üzere dışarı nasıl atıyorsunuz?
- Orada filtreden geçen bilgiyi matrikse sinyal oluşturacak şekilde geri nasıl alıyorsunuz?
- Kullandığınız program matlab mı?
- Neural networks cinsi bir değerlendirme mi kullanıyorsunuz?
paylaşımcı yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Bir de sn nyse, sisteminizdeki mantığı kavradıysam eğer 3 ayrı bileşeni değerlendirmeye çalışıyorsunuz:
- Volume: AccDist ile
- Fiyat trendi: TEMA ve Mov'u ile
- Moment: Momentum ile.
İlki için şu an bir yorum yapmayacağım. Volume için iyi bir nokta olabilir AD.
Momentten başlarsak...
Hatırlarsanız bir zaman önce Ergodic osilatörü göndermiştiniz forumda... Buna ek olarak yanlış hatırlamıyorsam Blau'ya ait olan True Strength Index'i de değerlendirebilirsiniz. Orijinal değerleri oldukça yumuşatılmıştır ama üstünde oynayarak sonuç almak mümkün. Diğer bir seçenek de Chande's Momentum Osilatörü. MS'de kendinden var. CMO diye geçer. Bunları biraz incelerseniz momentumdan daha iyi bir nokta yakalayabileceğinizi düşünüyorum.
Bu indikatörleri incelerken onların mov'u ile kesişimlerini değerlendirmek bir yöntem olabileceği gibi göstergenin stokastiğini de alabilirsiniz.
-------------------------------------
Periods := Input("Giriniz",3,200,14);
((P-LLV(P,Periods))/((HHV(P,Periods))-LLV(P,Periods)))*100
--------------------------------------
diye bir gösterge yapın ve istediğiniz bir başka data serisi üzerine sürükleyerek bırakın. Göstergenin dönemi ile aynı dönemi ya da onla orantılı bir dönemi seçin... Size göstergenin aşırı noktalarını verecektir.
Fiyat trendine gelince onu da bir başka zaman değerlendirelim kusura bakmayın çıkmam gerekiyor...
Kolay gelsin..
.
Bu forumda yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır. Bu görüŞler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece bu forumda yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Selamlar,
- Aslında ben sadece fiyat (açılış, kapanış v.b.)verilerini alıyorum, tüm değerler dışarıda hesaplanıyor. Fiyat verilerini ise ücreti karşılığı sağlayan firmalar var
- Dışarıda hesaplanan değerler matirks e, sinyal vermek üzere kullanılmak amacıyla geri gönderilmiyor. Matriks'in expert advisor v.b. hiç bir tool'u kullanılmıyor. Dışarıda basit bir grafik arayüzü var, fiyat verileri ile burda fiyat grafiği çizdiriliyor. Gönderdiğim grafiklerde 0 ve 1 değerlerini alarak al-sat üreten sistemi bir indikatör gibi ayrı bir pencerede düşünün. Ben sadece al-sat verdiği barlar net olarak görünsün diye bunu fiyat grafiğinin üstüne çizdim. Yani expert advisor gibi oklu-şekilli bir sinyal sistemi yok.
- Dışarıdaki hesap işleri ile uğraşan program aslında bir yazılım derleyicisi (Bendeki C++ derleyicisi). Yani aslında işi finansal enstrumanlarla doğrudan alakalı olmayan bir yazılım. Bu tip derleyicilerin "kütüphane fonksiyonları" çok gelişmiştir.
- Neurol Network lerle işim gereği çok uğraştım geçmişte ancak bu tip yapıların borsaya uygun olduğunu düşünmüyorum. Şöyle bir örnek vereyim, yüksekliği belli bir iskeleden boyut ve ağırlığı belli bir taş atıldığında suda oluşacak dalga yayılımını modelliyebilirsiniz matematiksel olarak. Ama taşın boyutu ve hacmi belirsiz ve iskele yüksekliği değişkense veya bütün koşullar aynı iken suyunuz farklı tepki veriyorsa (bu zaten sadece borsada olur!) model kuramazsınız. Onun yerine her taş düşüşünden sonra oluşan dalgaları izleyip yapısal ve daha genel ancak yanılgı payı görece yüksek bir model peşinde koşmanız daha mantıklıdır. VOB ve daha doğrusu piyasalar bence ikinci guruba giriyor. Yani borsayı öğrenebilecek bir NN olduğuna inanmıyorum. (İlk soruna açık yanıt veremiyorum)
Bu forumda yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır. Bu görüŞler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece bu forumda yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Yer imleri