Uyuşturucu örneği doğru...O örnek kamu yararının ne demek olduğunu vurgulamak için verilmiştir.
Kamu yararı sadece sağlıktan ibaret değildir...Sosyal, siyasal, ekonomik v.b. her konuda düzenlemeler bunun için yapılır.. KArikatürize ederek, Biz salakmıyız görmüyormuyuz fiyatların ucuz mu pahalı mı olduğunu desyedik Rekabet Kurumu olmazdı, biz salakmıyız görmüyormuyuz güçlü bankayı zayıf bankayı desek BDDK olmazdı, biz salakmıyız internetten araştırırz iyi ilacı kötü ilacı yada eczacıya sorarız desek Sağlık Bakanlığı olmazdı v.b. v.b.
Sonuçta düzenleyici kuruluşlar, "herkesin çok zeki ve bilgiye ulaşabilir" olmadığı


gerçeğinden yola çıkarak kararlar alırlar..
Sİgara örneğine gelince; kamu otoritesinin düzenlemelerinin amacının teorik olarak kamu yararı olması gerekir. Düzenlemelerin projelerin çoğunda da "acısız geçiş" yani olabildiğince az mağduriyet yaratma düşüncesi vardır. Sigaranın tamamen yasaklanacağı günler yolda ancak geçiş kademeli yapılıyor..Birden yasaklansa karaborsası var, insanların tepkisi var , sigara fabrikalarında çalışanların işsiz kalması durumu var v.b. v.b. Bu da mesela ihityaç fazlası tütünü devletin satın alıp yakmasından farklı bir şey değil..Ne yapsın, almıyorum kardeşim tütünü açlıktan geberin mi desin

Onun yerine alışlarını kademeli olarak azaltıp, tütünle iştigal edenlere başka ürünler öneriliyor ucuz kredilerl yeni işler yapmaları özendirliyor falan falan..
Sonuç; kamu otoritesi düzenler..İşi budur çünkü

Yer imleri