ali abinizden tavsiyeler
ABD konut piyasası borsaları vurdu, kan kaybı devam edecek
ABD konut piyasası tüm dünyada borsaları bir kez daha üzdü. Teşvikler bitti, kel göründü! ABD Başkanı Obama, ödeme güçlüğüne düşen eyaletler için senatodan 50 milyar dolarlık bir paket hazırlığındaymış. ABD ekonomisinin halen daha ‘paketlere ihtiyaç duyar halde’ olması önümüzdeki günlerde piyasaların moralini daha da bozacağa benzer
Salı günü ABD’de ikinci el konut satış verileri açıklandı. Satışlar beklenenden daha fazla düşüş olmuş. Her ne kadar ortalama ev fiyatları artıyor olsa da var olan satışlar içinde “batık kredilerden kaynaklanan” konut satışları toplam satışların yüzde 30’unun biraz üzerine çıkmış!
Dün açıklanan yeni ev satışlarında da durum çok farklı değil. 400 binlik beklentiye karşın Mayıs ayında 300 bin yeni ev satılmış. 1963’ten bu yana en düşük seviye anlamına gelen bu rakam, bir önceki aya göre de yüzde 32.7 düştü. Daha da ilginç bir veri; yeni ev almak için yapılan mortgage başvuruları son 13 yılın en düşük seviyesine gerilemiş.
Obama hükümetinin krize çözüm olarak ev alanlara 8 bin dolara varan teşvik vermişti. Nisan ayında bu teşvikler sona ermişti. Teşvikler bitti, kel göründü!
Kredi piyasalarında sıkıntının sürdüğünü söyleyen ABD Hazine Bakanı Geithner, konut cephesindeki sıkıntının sürdüğünü de itiraf etmiş oluyor. Her ne kadar başta ABD olmak üzere tüm finansal piyasalarda son 15-16 aydır yaşanan yükselişlere rağmen gerçekte işsizliğin sürmesi ve buna bağlı olarak geleceğe dair kaygıların devam etmesi ABD’deki konut sektörünü derinden etkiliyor. Anlaşıldı ki teşviklerle ite kaka taşıma suyla idame ettirilen yapı, teşvikler çekilince tökezlemeye başlıyor .
Özellikle bir süreden beri keyifsizliği yansıtmaya başlayan güven endekslerinde havanın olumsuza dönmesi, piyasaların da keyfini kaçıracaktır.
Tüm bunlar ABD ekonomisinin genelinde olmasa da konut cephesinde ikinci dip endişelerini artırıyor. Bu da dönüp dolaşıp borsaları vuruyor. Böyle olabileceğine haftanın başındaki yazımda değinmiştim: “Dow Jones’ta haftanın ilk günlerinde; Çin haberlerinin [yuanın revalüasyonu] de etkisiyle; 10.500-600 bandına doğru bir yükseliş [10.594 görüldü] olsa da hafta sonuna doğru yeniden olumsuzluklar artacaktır. 10.300’ün altında bir günlük kapanış olur ise [Salı günü gerçekleşti] hisse senedi piyasalarını zor günler bekliyor demektir.”
Geçtiğimiz günlerde Türk basınında fazlaca yer bulamayan bir gelişmeyi önümüzdeki günlerde daha sık duyuyor olacağız. ABD Başkanı Obama; ödeme güçlüğüne düşen eyaletler için senatodan 50 milyar dolarlık bir paket hazırlığındaymış. Cumhuriyetçiler borçları artıracağı için karşı çıkarken Obama’nın partisi Demokratların da bazıları bu pakete karşıymış. ABD ekonomisinin halen daha “paketlere ihtiyaç duyar halde” olması önümüzdeki günlerde piyasaların moralini daha da bozacağa benzer. Bozulan morallerle önümüzdeki günlerde; Dow Jones’ta 8 Haziran’da görülen 9.757 seviyesinin de altına inilerek 9.450’lerin ziyaret edilmesi hatta daha da altına düşülmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır.
Dışarıda bunlar olurken, bizim piyasalarımızın da bu gelişmelere kayıtsız kalması mümkün mü? Hemen her gün gelen yeni şehit haberlerini, İsrail ile gerginliği fiyatlamayan; içerideki gelişmelere adeta kayıtsız kalan Türk piyasaları; yine yurtdışındaki gelişmelere tepki verdi. Dün İMKB 100 endeksi günü 1.100 puanlık kayıpla kapattı.
Önümüzdeki günlerde borsa cephesindeki gerilimin daha da artması, İMKB 100 Endeksi’nde 52.500-53.000 seviyelerine kadar geri çekilme ihtimali yüksek .
ABD cephesinde bunlar olurken, Fransız bankası BNP’nin notunun düşürülmesi, İngiltere başta olmak üzere hükümetlerin ekonomik büyümeyi sekteye uğratacak önlemler açıklamaları, Avrupa beklentilerini ve euroyu olumsuz etkiliyor. Pazartesi günü 1.2488’e kadar yükselen euronun 1.2210’a kadar değer kaybetmesi de bu yüzden değil mi?
kuyunun içindeki kurbağa için gökyüzü; o kuyunun çevresi kadardir.....
ataturkungencligehitabesi.com
"Dünyada her millet icraatına tahammül ettiği hükümetin mesuliyetine ortak sayılır." Mustafa Kemal ATATÜRK
Unutma ki,yüksekte yer tutanlar,aşağıdakiler kadar emniyette değildir.
Şeyh Edebalı
"Ebu Cehillerin,Ebu Süfyanların ve Ebu Leheblerin kağıttan putlarını yıkacağım" Allahın izniyle...Mü'min Ayu
Yazdıklarım şahsi fikrimdir,yatırım tavsiyesi olamaz.Başkalarının önerilerine göre yatırım kararı verirseniz zarar edebilirsiniz.
Gümüşün geçen hafta yaptığı tepeleme yani 19.50 öyle boru bir yer değil.
19.50-20 kırlırsa 17 yıllık yukarı kanalı yukarı kıracaktı.
18.30 - 18.44 bugünün noktası.
17-19 rasında geniş bantta yataylık devam ediyor.
Haz-Tem-Ağus. mevsimsel en zayıf zamanındayız.
Geri çekilme normal ancakj sonuçta alım fırsatı olacak.
Bull market 2017 ye kadar devam.
Balon falan hikaye.
Nasd** balonunu, Japon balonunu bilmeyenler,
Balonu sadece havada görenler balondan bahsediyor.
Olası iki aylık geri çekilme olsada alım fırsatı olarak kalacaktır.
Altın 1160-1170 iyidir. Tabii gelirse.
Kısa vadede bugün destek 1212-1222.
1212 altında 1200 ve altı görülür.
Jelibon.
Ben kesinlikle VOB için bir hiçbirşey yazmıyorum, analizlerim amerikan borsaları içindir. Kişisel görüştür.
Ben kesinlikle VOB için bir hiçbirşey yazmıyorum, analizlerim amerikan borsaları içindir. Kişisel görüştür.
dışarısı biraz toparlarsa endeks artıya gececek gıbı bır hava var özellıkler garantı ve iş çok saglam duruyorlar
Enes artıya geçti
C düşüşüne yani çöküş düşüşüne girdiğini belgeleyen bir görüntü yok.
Bu hafta başında zirve tazeledi.
Orta vadede Yükselen dipler ve tepeler devam ediyor.
Kısa vadede tepeleri alçalıyor ve dipleri de.
Kısa vadeli trend değişim yeri 6140 altında kapanış.
6140 KRİTİK.
6093 kısa vadede de düşüşü onaylar.
Destekler 5960-5980, 5800.
Dirençler 6232, 6270 ve 6310
Orta vadeli kırılım noktası 5750-5800 ün kırılması.
Jelibon.
Ben kesinlikle VOB için bir hiçbirşey yazmıyorum, analizlerim amerikan borsaları içindir. Kişisel görüştür.
Bugunkı görünüm yurt dışından ayrışacagımız yönünde
2 yıllık bir konudur.
Hop dünya batmasın diye de yapılmamıştır.
Sonuçta yapılacağı bellidir.
İki konu vardır.
Çin parayı bu şekilde tutmakla uzun süreli dünyaya deflasyon ihraç etmekteydi.
Esas olay budur.
Şimdi bunu yapması ve parasının uzun vadede stabil durumda kalması ve artık değerinin artacak olması DÜNYAYA ENFLASYON ihraç edecektir.
Borcu tüketici üstlenir, balonlar patladığı zaman (2007), tüketicinin üstlendiği borç bankalar aracılığyla ve kurtarma çabaları sebebiyle, devletlere devrolunur.
Şu an ki durum budur.
Nacizane tek bir önerim vardı krizden çıkış için. VERGİ İADESİ. Hane başına 50000$.
Yapmadılar, yerine şirketleri kurtarmaya kalktılar.
Borçları devraldılar. Hane halkını kurtarmadılar.
Bunu yapmadıkça ayı piyasasından çıkış imkansızdır, hele uyuz, karar vermekte ağır bir avrupa varken.
Şimdi devletler rekor borçlarla ve rekor bütçe açıklarıyla karşı karşıya.
Burada kilit Çindi, evet dünyada balon yok ama Çinde emlakta var. Ve çin bunu bu yılın başıyla soğutmaya almaya başladı. Ve Çinin şu an dünyadaki rölü çoğu insanın tahmin edebileceğinden daha fazla.
Borç ve bütçe açığıyla ilgili hükümetlerin sadece 3 yolu vardır.
Küçük ülkeler borçlarını ödemeyecekler ve iflas edecekler. Bunu büyük ülkerlerin yapması mümkün değildir. Ama daha yakında gördükkü küçük ülke iflasının potansiyeli bile piyasada büyük bir panik yaratacaktır. Bir veya iki küçük ülkenin bu yolu seçmesi sonucunun etkisi piyasalar için Lehman'dan farklı olmayacaktır.
Gelelim diğer iki yola.
Hükümetler borcu yeniden tüketiciye devretme yoluna gidebilirler. Daha çok vergi, hizmet ve bütçe kısıntıları yolu ile. Bu zaten EU ve İMF nin kurtarma planın istediğidir. Bunu uygulamak çok zordur, kilit burada. Sebebi halkın tepkisidir. (protestolar ve grevler).
Uygulansa bile sonucu yavaşlayan ekonomilerdir çünkü tüketim azalacaktır, işer azalacaktır, hükümet harcamaları azalacaktır.
Son yol ise,
Borçların çabuk ödenebilmesi için Enflasyon yaratmaktır. Bu geçmişte bir kaç kere çalışmıştır. Ancak piyasalar için iyi değildir, yatırımdan uzak durulacak zamanlardır.
Şimdi yapmaları gereken tek kurtuluş reçetesini yapmayınca (VERGİ İADESİ) çözüm arıyoruz. Benim bulabildiklerim bunlar ve hiçbiri de piyasa dostu gözükmüyor.
2 inci ve 3 üncü yolları full şekilde denemeye başladılar.
Çine baskı ve hamlede bu yüzdendir. Elbettekide fiyatlardadır ve bilinendir. Ben bunu 4-5 ay önce yazıyordum. Bunu cnbc bu hafta öğrendi. Hop çin aşağı çin yukarı.
Şimdi bunuda öğrensinler dünyaya enflasyon ihraç etmek, bekledim bekledim bir kişiden duymadım tvde bunu.
Bu piyasaların yatırımdan uzak durulsada düşüş olsada uzun vadede çöküşü yatay tutacak harekettir. ve bu sene diplerine mala girilir.
Jelibon.
Ben kesinlikle VOB için bir hiçbirşey yazmıyorum, analizlerim amerikan borsaları içindir. Kişisel görüştür.
alooooooooo vobjektiffffffffffff.
2.23
Jelibon.
Ben kesinlikle VOB için bir hiçbirşey yazmıyorum, analizlerim amerikan borsaları içindir. Kişisel görüştür.
Şu an 4 kullanıcı var. (0 üye ve 4 konuk)
Yer imleri