bu ülkede milliyetçiliğin devlet politikası olması neredeyse zorunludur.
çünkü bu ülkenin halkının en büyük problemi ülkesinden çok kendisini düşünmesidir. kendinden önce ülkeyi düşünmenin katma değerinin kendisine döneceğini bilmemesidir...bizim yabancı ülkelere özentimizin temelinde de bu yatar. özendiğimiz ülkelerin hepsine bakın. milliyetçilik en ön saflarda yer alan duygularındandır.elbette faşizan, kafatasçı bir anlayıştan söz etmiyorum.
çok basit bir örnek vereyim size. vodafone markasının headquarter'i maslakta, 2 sene önce yapıldı. 10 yıllığına "kiralık" (tekrar ediyorum 10 yıllığına kiralanmış, yani mal kendilerinin bile değil) binanın camlarının markası ne biliyor musunuz? pilkington. üstelik pilkington markası ürünleri proje bitim süresinden tam 43 gün sonra teslim edebileceğini bildirdiği halde, projenin geç bitmesini göze alarak bu marka alındı...
bilmeyenler için söyleyeyim. yerli imalat şişecam'ın (kalitesi neredeyse aynıdır) fiyatının tam 3,5 katı. (düz cam değildir, bomb-proof camdır, binanın önünde bomba yüklü bir araç patlasa bile cam içeriye doğru patlamaz)
o binanın araç engel-koruma çelikleri ingiltereden geldi...
o binanın kamera sistemi ingiltereden.
o binanın mobilyaları nurus. hammaddenin %75'i ingiliz.
bina için uygulanan revize projenin tamamını türkiyede olan ve emin olun o proje maliyetinin 20'de biri kadar teklif verecek yüzlerce türk firmasının yerine bir ingiliz vatandaşının şirketi yaptı.
kısaca proje bugün türkiyede iş yapan firmalarca ve buradaki malzemelerle (kaliteden ödün vererek demiyorum, aynı kalite ile) yapılsa, kesinlikle söyleyebilirim ki maliyeti en az %40 daha ucuz olurdu.
bir bina yapımı değil de bina revizesi için 14 milyon dolarlık bir proje olduğunu düşünürsek, 9 milyon dolar yerine 14 milyon dolar vermenin tek bir mantıklı açıklaması vardır: milliyetçilik.
bu ülkede şerefin, haysiyetin, saygının, dürüstlüğün gördüğü itibar ile paranın gördüğü itibarı yanyana koyun.
ve yabancı devletler, çanakkale'de başaramadıklarını bugün hem de 1 tek mermi sıkmadan, ellerini kollarını sallaya sallaya nasıl başarmışlar görün...
birlik olmanın, örgütlü olmanın, "ben mi kurtaracağım bu ülkeyi" dememenin faydasını öğreneceğiz elbet. bakalım ne zaman...ve daha önemlisi ne amaçla...
kurda "ensen neden kalın?" diye sormuşlar; "kendi işimi kendim görürüm de ondan!" demiş...
Yer imleri