TÜRKOĞLU Nickli Üyeden Alıntı
iyide borç alan adam bunun hesabını mı yapacak? ya da ben şimdi sana borç versem 2 yıl sonra bana aynı parayı getirsen ve ben sana desem kardeşim ben sana verdiğimde bu parayla 200 simit alınıyordu şimdi ben bununla ancak 100 simit alabilirim.kalan 100 simit param nerede desem sen ne dersin? ya da sana değil bir başkasına desem bana ne der acaba? bu adam kafayı sıyırmış der sanırım...
ayrıca değer tespiti yapılan şeye kim karar verdi? örnek o gün parayı ilk verdiğinde atıyorum 500 LT benzin alıyordun bugün diyelim 250 LT benzin ama o gün aynı parayla 10 ton buğday alırken bugün 20 ton alabiliyorsun.yani buğdayın değeri düştü misal. o zaman bu adamn sana 10 ton buğday parası vermeli değil mi? hı? çünkü sen ona ilk parayı verdiğinde 10 ton buğday alınıyordu.al kardeşim bana 100 TL verdin ama ben sana 50 TL veriyorum ama sen yine bu paraya 10 ton buğdayı alabiliyorsun.çok konuşma yallah dese...ne diyeceksin?
özetle BORÇ alışverişinde geri ödemede temel alınan şeyi kim tespit edecek.neye göre tespit edilecek? değer tespiti için ortaya konulan malın borç ödeneceği gün değeri %50 düşmüşte olabilir %200 çıkmışta olabilir.
naapıcaz?
Bravo Sn Turkoğlu işte beklediğim sorulardan bir buydu tebrik ediyorum, tartıştıkça sorguladıkça doğru yolu bulacağız inşallah...
Şimdi ben burada neden simit dedim, son dönemde gündemde de o yüzden... Hükümet sürekli olarak emekli maaşlarını falan kıyaslarken simit hesabı yapıyor 
Neye göre belirlenecek değil mi? Mesela dolara göre de olabilir... Adam şimdi borç verdiği zaman dolar 1.5 tL dir paray geri aldığında dolar 2 tl olmştur... Ya da dolar ucuzlamıştır ama mesela altın yükselmiştir...
Bence burada değeri ne olduğu ortakça belirlenmelidir... Yani borcu veren adam kişi ben sana 100 gr altın veriyorum 2 yıl sonra senden yine 100 gr altın isterim demelidir... 100 gr altın 2 yıl içersinde tl bazında düşebilir de yükselebilir de.... Ama 100 gr altın veren 2 sene sonra 120 gr altın isterse buradaki 20 gr Kuran'da bahsedilen faizdir... Sanırım fark anlaşılmaya başlandı... Peki hiçbir değer biçilmediyse ne olacak? İşte bence o zaman enflasyon baz alınmalıdır... Enflasyon hesabında sonuçta birçok ürün ve çeşit var ve ortalama olarak fiyatların ne kadar yükseldiğini ve düştüğünü gösteriyor...
Kuran'ın ilgili ayetlerini enflasyon 0 olarak değerlendirmemiz lazım... Ama ülkede %10 enflasyon varsa ve siz bankada vadeli mevduatta %30 kazanıryorsanız bu %20 ik kısım bence fazidir...
Zaten artık yasalarımızda da enflasyon oranları baz alınmaktadır... En basitinden borçlar kanununda kiralar buna göre düzenlenmiştir artık..
Konu para olduğunda herkesin dini aynıdır.
Voltaire
Yer imleri