Sayfa 6/45 İlkİlk ... 4567816 ... SonSon
529 sonuçtan 61 ile 72 arası

Konu: Aklına ne gelirse...

Teşekkür Teşekkür 
    684
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    133
    Toplam Teşekkür
    69 Yazısı Teşekkür aldı

Alıntı zozo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkürler enorton, yukardaki kuran ayetlerinde görüldüğ üzere faiz allahın hükmü ile haram kılınmıştır dikkat çekmek istediğim nokta şu kişi müslüman olup faiz yiyebilir bu onu müslümanlıktan çıkarmaz herkesin sonunu ancak allah bilir... ama kişi allahın hüküm verdiği bi konuda müslüman olduğu halde aksi bi beyan ifade ederse işte bu çok tehlikeli bi yaklaşım ve görüş olur allahın emrettiğini kabul etmmek olur ki gerçekten tehlikelidir...o yüzden allahın hüküm verdiği konular hakkında yorum yaparken biraz daha dikkatli olmalıyız kanımca... Allahın hükmünü kabul etmemek başka, uygulamamak başkadır....
    Seans odasında aynı tepkiyi niçin göstermediniz?

Teşekkür Teşekkür 
    1.462
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    1.915
    Toplam Teşekkür
    553 Yazısı Teşekkür aldı

Alıntı enorton Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kur'an daki faizin tanımı şudur (benim analdığım);

Faiz ya da Kuran deyimiyle RİBA, bir ekonomik değerin kendi kendisine, durduğu yerde, hiçbir emek katılmadan ya da hiçbir şekilde riske edilmeden kendi kendine değer olarak artmasıdır. Örnek verecek olursak, bir kilo buğdayın, durup durduğu yerde, iki kiloya ulaşmasıdır.

bu nokta benim anladığıma ters düşer, çünkü benim bildiğim kadarı ile faiz oluşmasındaki ana etken para ve kıymetli eşyanın hiç bir emek katılmadan ve riske edilmeden değer kazanmasıdır..ama ticarete konu olan bi malın değer kazanması buna dahil değil, kişi buğday üretiminin bu sene yağışlardan ötürü verimsiz geçeceğini düşünüyodur ve elinde buğday bulundurmanın uzun vadede kar getireceğini düşünüp yüklü miktarda alıp hiç bi şey yapmadan sadece stokta bekleterek bi müddet sonra satması bu anlamda faize girmez diye düşünüyorum..

enflasyonist ekonomide hepimiz 2001 öncesini biliriz yüksek enflasyondan dolayı aldığınız mal sürekli değer kazanıyodu yani bi malı alıp bekletmeniz bi süre sizin bu malı aldığınız fiyattan daha karlı satmanıza neden oluyordu.. Hatırlarım oto galeriimiz vardı ve her gün fiyat alırdık çünkü araba fiyataları her gün değişiyodu bu noktada satın aldığım bi arabayı bi ay sonra sadece camın önünde tutarak daha karlı satabiliodun ... bu nevi bi kazanç faize girmez diye biliyorum...

saygılar..

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    8.177
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    14.670
    Toplam Teşekkür
    5.355 Yazısı Teşekkür aldı

Alıntı vobarey Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Vallahi Sn.Enorton ben bu konuları açıkçası o kadar ayrıntılı bilmiyorum yalnızca sıradan bir vatandaş gözüyle kendi düşüncelerim çerçevesinde görüşlerimi aktarmaya çalışıyorum... Bahsettiğiniz konular uygun bir zeminde tartışılırsa bende bu konularda sizlerin bilgi ve yorumları neticesinde aydınlanabilirim umarım zemini sağlam bir temele oturtabiliriz de seviyeli bir fikir alışverişi yaşarız...
    Bakın biz burada aslında ekonominin daha doğrusu piyasanın içersindeki aktörleriz ve hepimiz toplumun (halk deyimiyle) eli kalem tutan insanlarıyız... Bizlerin bu konuda öncü olması lazım... Bu ülkede aydınlar dine sırt çevirmiş, din denen kurum çapulcuların eline düşmüş... Aklın yerini batıl almış.. .Koca koca insanlar arabalarında evlerinde şeyhlerin hocaların kasetlerini dinliyor... Aç oku, anla, araştır, Kur'an ın deyimiye "Aklını işlet"...

Bu çıkmaz yüzünden islam toplumları bu haldedir.. Türkiyeden başka diğer ülkeler bu yüzden küresel ekonomik sistemin dışında kalmışlardır... İslami bankacılık denen şey daha 20 yıllıktır, ama batı yüzlerce yıldır bankacılık yapmaktadır... Peki islam toplumları neden geri kalmıştı, sırf faiz haramdır diye...

Ben bir çok kişi tanıyorum ki faiz haramdır deyip parasını evde saklayan ve reel olarak kaybeden hatta evinde hırsızlara çaldıran ya da daha önce bir çok kez örneğini gördüğümüz (yimpaş, kombassan vs) gibi islamı kullanan dolandırıcılara para kaptırmışlardır... Buna bir son vermek her aklı başında vicdan sahibi kişinin yapması gereken şeydir...

Bu yüzden mesajınız için çok teşekkür ederim... Buarada şunu da tekrarlayalım... Din Allah ile kul arasındadır yazdıklarımız sadece kendimizi bağlar... Herkesin inancı kendinedir...
    Konu para olduğunda herkesin dini aynıdır.

Voltaire

4. The Following User Says Thank You to enorton For This Useful Post:

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    8.177
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    14.670
    Toplam Teşekkür

Alıntı zozo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bu nokta benim anladığıma ters düşer, çünkü benim bildiğim kadarı ile faiz oluşmasındaki ana etken para ve kıymetli eşyanın hiç bir emek katılmadan ve riske edilmeden değer kazanmasıdır..ama ticarete konu olan bi malın değer kazanması buna dahil değil, kişi buğday üretiminin bu sene yağışlardan ötürü verimsiz geçeceğini düşünüyodur ve elinde buğday bulundurmanın uzun vadede kar getireceğini düşünüp yüklü miktarda alıp hiç bi şey yapmadan sadece stokta bekleterek bi müddet sonra satması bu anlamda faize girmez diye düşünüyorum..

enflasyonist ekonomide hepimiz 2001 öncesini biliriz yüksek enflasyondan dolayı aldığınız mal sürekli değer kazanıyodu yani bi malı alıp bekletmeniz bi süre sizin bu malı aldığınız fiyattan daha karlı satmanıza neden oluyordu.. Hatırlarım oto galeriimiz vardı ve her gün fiyat alırdık çünkü araba fiyataları her gün değişiyodu bu noktada satın aldığım bi arabayı bi ay sonra sadece camın önünde tutarak daha karlı satabiliodun ... bu nevi bi kazanç faize girmez diye biliyorum...

saygılar..
    Tamam aynı şeyden bahsediyoruz Sonuçta ambarda beklettiğiniz 1000 ton buğday 2000 ton olmaz.. .Ya da 10tane otomobil 20 tane olmaz...

Voltaire

Teşekkür Teşekkür 
    1.462
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    1.915
    Toplam Teşekkür
    553 Yazısı Teşekkür aldı

Alıntı iyi çocuk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Seans odasında aynı tepkiyi niçin göstermediniz?

lütfen sorgulamayınız görüşüm dün neyse bugünde öledir....Bi anket yapıldı seans odasında dini konular konuşulmasın daha ağırlık bastı, o yüzden bu tarz bi topik açılmış bulunmakta sadece bu anketin sonuçalrına saygı gösterdimmm... tartışmadan rahatsız olan arkadaşlar vardı onlara kabalık yapmak istemedim..

7. The Following 2 Users Say Thank You to zozo For This Useful Post:

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    8.177
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    14.670
    Toplam Teşekkür

Benim çıkmam lazım arkadaşlar, sn vobarey ve sn zozo katkılarınız için çok teşekkürler...

sn iyiçocuk sizden hala dua nın tanımını ve "Allah bereket versin" cümlesinin dua olup olmadığı hakkında fikrinizi bekliyorum...

Voltaire

9. The Following User Says Thank You to enorton For This Useful Post:

Teşekkür Teşekkür 
    394
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    654
    Toplam Teşekkür
    218 Yazısı Teşekkür aldı

Verdiğim örnekte söylediğim gibi ben borç verirken o parayla 200 simit alabiliyordum ama 2 yıl sonra aynı parayı geri aldığımda 100 simit geri alabiliyorum... Bu sefer karşınızdaki faiz yemiş olmaz mı? Size reel olarak aslında aldığı bordun yarısını getirdi... Bildiklerinizi duyduklarınızı unutun lütfen, mantıklı olalım... İslam mantık dinidir...

150 simitlik para iadesinde her ikisi de eşit etkilenmiş olur, iş tatlıya bağlanır. Madem İslam mantık dinidir, benim mantığıma göre ideal çözüm işte...

11. The Following User Says Thank You to mur@t For This Useful Post:

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    8.177
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    14.670
    Toplam Teşekkür

Alıntı mur@t Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    150 simitlik para iadesinde her ikisi de eşit etkilenmiş olur, iş tatlıya bağlanır. Madem İslam mantık dinidir, benim mantığıma göre ideal çözüm işte...
    Yine borç veren kişi 50 simit zararda olmaz mı

Voltaire

13. The Following User Says Thank You to enorton For This Useful Post:

Teşekkür Teşekkür 
    394
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    654
    Toplam Teşekkür
    218 Yazısı Teşekkür aldı

Yine borç veren kişi 50 simit zararda olmaz mı

Alan da 50 simit zararda olur, fıkradaki gibi işlem hacmi yaratmış olurlar

15. The Following User Says Thank You to mur@t For This Useful Post:

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    8.177
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    14.670
    Toplam Teşekkür

Ben çıkmak zorundayım arkadaşlar, son bir soru daha sorayım

Mahrum kalınan kar payı nedir?

Voltaire

Teşekkür Teşekkür 
    1.462
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    1.915
    Toplam Teşekkür
    553 Yazısı Teşekkür aldı

Ben çıkmak zorundayım arkadaşlar, son bir soru daha sorayım

Mahrum kalınan kar payı nedir?

ilk defa duyuyorum usta bilgilendirecek arakadaş olursa sevinirm.......

Yer
    istanbul
    Teşekkür Teşekkür 
    13.584
    Teşekkür Toplam Teşekkür 
    13.700
    Toplam Teşekkür
    4.264 Yazısı Teşekkür aldı

Verdiğim örnekte söylediğim gibi ben borç verirken o parayla 200 simit alabiliyordum ama 2 yıl sonra aynı parayı geri aldığımda 100 simit geri alabiliyorum... Bu sefer karşınızdaki faiz yemiş olmaz mı? Size reel olarak aslında aldığı bordun yarısını getirdi... Bildiklerinizi duyduklarınızı unutun lütfen, mantıklı olalım... İslam mantık dinidir...

iyide borç alan adam bunun hesabını mı yapacak? ya da ben şimdi sana borç versem 2 yıl sonra bana aynı parayı getirsen ve ben sana desem kardeşim ben sana verdiğimde bu parayla 200 simit alınıyordu şimdi ben bununla ancak 100 simit alabilirim.kalan 100 simit param nerede desem sen ne dersin? ya da sana değil bir başkasına desem bana ne der acaba? bu adam kafayı sıyırmış der sanırım...

ayrıca değer tespiti yapılan şeye kim karar verdi? örnek o gün parayı ilk verdiğinde atıyorum 500 LT benzin alıyordun bugün diyelim 250 LT benzin ama o gün aynı parayla 10 ton buğday alırken bugün 20 ton alabiliyorsun.yani buğdayın değeri düştü misal. o zaman bu adamn sana 10 ton buğday parası vermeli değil mi? hı? çünkü sen ona ilk parayı verdiğinde 10 ton buğday alınıyordu.al kardeşim bana 100 TL verdin ama ben sana 50 TL veriyorum ama sen yine bu paraya 10 ton buğdayı alabiliyorsun.çok konuşma yallah dese...ne diyeceksin?

özetle BORÇ alışverişinde geri ödemede temel alınan şeyi kim tespit edecek.neye göre tespit edilecek? değer tespiti için ortaya konulan malın borç ödeneceği gün değeri %50 düşmüşte olabilir %200 çıkmışta olabilir.

naapıcaz?
    Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu forumda yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
    - - - -
    Canım Oğlum İyiki Varsın!

19. The Following 2 Users Say Thank You to TÜRKOĞLU For This Useful Post:

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yer imleri

Yer imleri