Bu 15 dakikalık vob30 grafiğidir.
Cuma günü seans sonlarındaki ruh 105100 istemiş. Seans sürse yapacaklarmış sanki.
Bu pazartesi sabahına sarkar mı bilinmez.
Gerçi piyasa kendi yolunda kendi bildiği gibi gidiyor. Para piyasaları kendi dünyasında kendi dilini konuşuyor.
Haritalarımız ise bu grafikler işte. Ne olmuşlara bakıp sonra neler olabileceklerini düşünüyoruz.
Bir hayli ipuçları vermiyor da değil. Teknik analiz de bu işte zaten. Büyük meblağların hedef değere giriş çıkışı çok da ani olamadığından bir süreci gerektirdiginden trendler oluşuyor. Hiç değilse grafikte barlar oluşuyor. Yoksa grafikte bar yerine noktalar görürdük. Trend olmazdı çizgi şeklinde eğriler oluşurdu. Süreçler de günleri bazan haftaları alabildiğinden indikatörler de işe yarar halde. Mesela meşhur MACD indikatöründe default 26 ve 12 gün periyotlarıdır. Yabancıların icat ettiği birşey. Periyotlarını kendi ülkelerinin şartlarına göre bulmuşlar. Çoğu küçük firmaları bile bizdekilerden büyük onların. Bizde her hisse aynı derinlikte olmadıgı gibi çoğu çok sığ. Bazı hisseye 3-5 trilyon sokmak hafta sürebilir iken bazı hissede tek bir kademe. Birisinde grafikte trend yaratır digerinde günlük barda bir kademelik uzama o da belki.
Peki diyelim çok büyük bir fon ya da fonlar alışa satışa geliyor ne olurdu, tabi bizimki gibi günlük hacmin sığ ama şirket değerlerinin bazılarının hallice olduğu bir piyasada trendler oluşur. Gözlemlerime göre genelde aynı yöndeki hareketler 1-1.5 ay sürüyor. sonra 2-3 hafta nereye gittiyse duruma göre orada dağıtım ya da toplama oluyor sonra ters yöne makul bir hedefe tekrar aynı işler. Daha büyük ölçekte bakınca bunlar da belli bir düzen gösterebiliyor. Küçük aşağı yukarı trendlerden oluşmuş daha büyük bir trend gibi. Bazen yılları kapsayan.
Yukarıdaki grafik 15 dakikalık vob30 grafiği. Sonlardaki yeşil ve mavi çizgiler oluşan minik formasyonların direnç hatlarını ve hedefe mesafe ölçümleri ile hedef fiyat ihtimallerini gösteriyordu. Yeşili olan formasyon tepe yüksekliği kadar mesafeye haşırt diye gitti. Dakikalar içinde. Artık elliotun hangi dalgasına denk geliyorsa. Sonra gün biterken orada minicik de olsa bir başka sıkışma oldu, o da formasyon. Onun bile tahimini hedefi olduğunu düşündüğüm için mavilerle direncini kırarsa nereye gider ihtimalini işaretledim. 105.050-105.100 e denk geliyor ki 45 euroya çok yakın bir rakam bu. Ancak bunu yaparsa kırmızı kanalın dışına savrulmuş olacak. Eğer bir kez 45 euro görür 46yı da geçerse gitmeye başlarsa kontratı 300-400 binlere götürecek bir hareketin tetiğini çekmeye de başlamış olabilecek. ( Yıllık bazdaki euro grafikteki 12 senelik devasa yukarı üçgeni hatırlatayım direnç 46 euro bizim 108.000 tepesi yani.) Ben hem bizim hem global piyasayı buna çok da hazır görmediğim için 45 euroyu geçemeyeceğini tahmin ediyorum. Geçemezse işte o zaman o kırmızı kanalın içine geri girerse Sayın Gnome Ustayla aynı fikirde oldugum 103.500 destek olmak zorunda ki ne kadar sürecekse. Yani bence 45 euroyu geçemeyecek olan piyasa düşmeye mahkum kalacak ne 103.500 nede 102.500 tutamaycak çünkü bunlar çok yakın rakamlar. Malı verdikerinde %1 verip taban yapmıyor ki adamlar. Hisselere satış geldimi direk %10 mümkünse %20-30 veriyorlar aşağı. Krizlerde genelde en az yarısına kadar direkt gidiyor. Bu da Vobda 93.5 aşagı kırılma durumlarını da gündeme getiriyor. Ya 45 euro yukarı geçilir coşarız veya endekse çakarlar 80li birşeyler görebiliriz. Bunun kararını göstere göstere bu hafta verecek piyasa. 45 euronun dibine geldik. 105.000 çok önemli. Sayın Gnome Ustamızın bahsettiği 103.500 de gerçekten çok önemli. Yanlız bu iki rakam çok yakın olduğundan şunu da söylemek mümkün, 103.500 güçlüyse piyasa 45 euroyu kırar 46 vurmaya giderki geçerse garip şeyler olur. 105.000 güçlüyse 103.5 aşagı delinir, kanal destek mestek kalmaz, o saatlerde 102.5 de zaten kanalın alt çizgisine denk geliyor. oraları aşagı kırarsa Haftalık grafikte kabak gibi görünen ikili tepe ekstra satıcıyı piyasaya getirir gibi geliyor bana. 93.5 zorlamaya gider iki tepenin arası orası olacagından o da aşagı delinirse zaten malcılara biraz problem olabilir.
Yukarıda 105.100
Aşağıda Sn.Gnome Ustamızın dediği 103.500
Bu 1600 puan içindeki savaş piyasanın bu yılını belirleyecek bence.
Zaten dünden beridir anlatmaya çalışıyorum. Bu hafta sonu bizim gibi bireysel yatırımcıların hazırlık yapması için çok önemli diye. Çalışmak lazım.
Farklı bir durum analiz eden sevgili dostlar lütfen esirgemesin paylaşsın.
Belki baştan aşağı yanlış düşünüyorumdur. İnsanlık hali. Gider direk 108 bin açar konu kapanır belki kim bilir heh

Yer imleri