Teknik metodların VOB'da niye bu kadar az işe yaradığıyla ilgili fikrimi de söyleyeyim: VOB üfürükten nem kapar.
Gün içine şöyle bir bakalım:
09:15: VOB açılır, dünkü DOW ve sabahki FDOW ve durumuna göre siyasi olaylara göre gap yapar. Spot açılana kadar gap yiyip de çıkayım mı çıkmayayım mı diye bocalayanlarla gap karımı alıp gideyim mi gitmeyeyim mi diyenler birbirini yer durur.
09:45: Spot ilk açılışını yapar ve durur. Eğer VOB'a göre fark varsa VOB ani bir hareketle kendini ona uydurur.
09:50: Spot tam açılır. Orada da bir tepinme ve kargaşa başlar.
10:00: Avrupa piyasaları açılır. Onlar da gap yapar. Onlar da tepinmeye başlar. Tabi biz de onlarla birlikte hop aşağı hop yukarı gideriz. Öğle tatiline kadar bu böyle devam eder.
12:30: Öğle tatiline girilir. Her taraf sakinleşir. Bazı günler herkes yemekteyken Pala operasyon yapar.
14:15: Spot yine ön açılış yapar. VOB yine ani bir hareketle kendini ona uydurur.
14:20: Spot adam gibi açar, yine tepinme başlar.
15:30: Haber saatidir, gelen habere göre günün tüm gidişi değişebilir. Haber beklentilere ters ise herşey tepetaklak olur.
16:30: Dow açar. O da gap yapar. Onda da şiddetli tepinme olur. Biz de tabi ondan etkileniriz.
17:35: Kapanış öncesi geceye flat girecekler heyecanla mallardan kurtulmaya çalışır. Geceye poz almak isteyenler de heyecanla mal almaya çalışır.
Şinciiiikkk... Bu kadar çok şeyden etkilenen piyasa neredeyse tesadüfi hareket ediyordur. Her an tamamen terse de dönebilir. 15:25'de yaptığın teknik analiz 15:30'da tamamen anlamsız hale gelir. 17:30'da yaptığın teknik analiz yarın sabahki açılış ile ilgili en ufak bir fikir vermez, veremez.
Neyse uzun oldu, 3-4 ay önce biri bana bunları dese döverdim. Tam tersi şeyler yazmışımdır burada.
Artık böyle düşünüyorum. Bu iş ihtimallerden ibaret. Üfürükten nem kapan piyasada fazla tekniğe dalmamaya çalışıyorum artık. Hala baktığım şeyler hareketli ortalamalar, trend çizgileri ve kanallar, yani önemli destek ve dirençler. Bir de göz ucuyla RSI(5)'e bakarım bazen. Geleceği görmeye çalışmaktan vazgeçince sonuçlarım da kendi standartlarıma göre önemli oranda iyileşti.
Bir baktım da amma yazmışım yaw.. Manyak mıyım neyim akşam akşam... İşim gücüm yok galiba...

Yer imleri