Peki bu 5 -% 1,3 değerlerini nasıl buldun bull market? Opt yaparak mı, yoksa bir mantığı var mı? Neden %2 değil de %1,3??
Printable View
Peki bu 5 -% 1,3 değerlerini nasıl buldun bull market? Opt yaparak mı, yoksa bir mantığı var mı? Neden %2 değil de %1,3??
[QUOTE=enorton;180256]Peki bu 5 -% 1,3 değerlerini nasıl buldun bull market? Opt yaparak mı, yoksa bir mantığı var mı? Neden %2 değil de %1,3??[/QUOTE]
Ne biliyim enorton öyle denk geldi belkide, ama mantıken eğer stoplu olacaksa 5 günlük hareketli ortalama yerine 5 günlük most dedim, sonrada %1,3 ü spot piyasanın en çok hareket ederken kırdığı yüzdelik dilim olarak gördüm heralde bilemiyorum, sonuçta %2 çok fazla bana kalırsa...ama tabii sen X30YVADE de %2lik optimizasyonunu yapmışındır üzerinde duruyorsun diye düşünüyorum, bende böyle bir durum yok, performans o kadarda önemli değil..
Bir düşünceme görede, piyasada sistemli herkes en yüksek performansı yakalamaya odaklanırsa düşük performansı kim yakalayacak? bu yüzden, biraz borsanın klasik hareketlerine uyarlı bir sistem olması daha mantıklı gibi, yinede sistem kullanmak demek o sistemin performansını portföye yansıtabilmek değil sonuçta.
[quote=Desperado;180228]sn Astatin, tum yil icin performansini da koyabilir misiniz sistemin?
Bir de; sonuclarin test sonucu mu gercek islem sonucu mu ve komisyon oncesi mi sonrasi mi oldugunu da yazarsaniz sevinirim...[/quote]
Selam,
PC min başına gelenlerden ötürü tüm yıl sonuçları yok ama geniş bir zaman dilimine ait olanlar var.
19 Mart-14 Temmuz Arası ; 26800 puan
Ağustos Ayı : 10,025 puan
Eylül Ayı : 2200 puan.
Bunlar onbinde 2 komisyon düşülmüş olarak hesaplananlar.
9 eylül-31 aralık : 19,025 puan (komisyon düşülmemiş).
(Neden komisyon düşülmemiş dersen, geliştirme yaparken ilk aşamalarda komisyon kullanıyor olmak sistemle ilgili bazı şeyleri perdeliyor, o yüzden "varsayılan" ı sıfır komisyon yaptım. Komisyon için kabaca 1000 puan düşün. Bay SAZANın tüm simülasyonları komisyonsuz yaptığını görünce vardır bunun nedeni diye üzerinde düşünmüştüm..Varmış.. :)).
Bu dönemlerin rasyolarını (K/Z işlem adeti oranı sayısı v.b.) tutmadım. Ama .xls olarak işlem detayları var elimde. Eğer sistem geliştirirken kullanacaksanız karşılaştırma maksatlı vv.b. önemliyse gönderebilirim. (Ben başka sistemlerin çıktılarından çok faydalanmıştım...Önceki mesajlarda açıkladığım "superposition" :) olayı....
[IMG]http://img706.imageshack.us/img706/8017/adszzh.png[/IMG]
[IMG]http://img245.imageshack.us/img245/8824/adsz2em.png[/IMG]
Tesekkurler sn Astatin, su anda sistem gelistirmek icin kullanmiyorum datalari, o konuda 2006-2008 arasinda yeterince ugrastim. Daha cok aylik karsilastirma yapiyorum ki dusuk performans olan aylarda benzer sekilde diger sistemlerde de dusuk performans olmus mu gormek icin. sn Vobix'in aylik sistem sonuclari cok faydali oluyor bu acidan mesela benim acimdan...
Bundan sonra yeni sistem gelistirmem sanirim, olsa olsa mevcut sistemde ufak ayarlamalar yaparim ama onu da bu sene yapabilecegimi sanmiyorum, cok yogun olacagim 2010'da...
forex piyasası ile ilgili genel degerlendirme:
1. forex piyasası kesinlikle matematik kurguludur. kaldırac hayrına verilmez.
2. istatistik olarak yok olma ihtimaliniz %95 ve üzeridir. Yeni gelen müsterinin %90'ı en fazla 3 ay yaşar.
3. her bir paritenin ayrı karakteri vardır.
4. analiz metodları cogu zaman işlemez.
[COLOR=red]5. para yönetimi ve kaldırac seviyeniz, yaşama sürenizi belirler.
[/COLOR]6. eur/usd, usd/chf, usd/jpy icin 1:20 gbp/usd: 1:10, eur/jpy vs: 1:7 ötesi ölümcül
[COLOR=red]7. mekanize olamiyor iseniz, dünya ile savaşmaktan onurlu bir sekilde cekilin.
[/COLOR]8. gercek yöneticiler eur/usd icin 1:5 ötesi risk almaz
[COLOR=red]9. basarili olmus kisiler tümden mekanize olmustur, piyasada duyguları yoktur, hayal kurmazlar. düsük kaldiraclarda islerler. senelik hedef %100'ü bulmaz.
[/COLOR]10. araci kurumunuz, kendisine gelen paranin %10'unu ortak piyasa hesabına gönderir. %90'ini likid kasasına atar. yok olacaginiz neredeyse garantidir.
11. büyük balinalar, kendi malları ile sürekli kotasyonlar vererek piyasayı besler ve sürekli likidite sağlarlar. hamsiler de aracı kurumlar tarafından kaldırac ile av edilir.
[COLOR=red]12. zekaniza vs. güvenmeyin. kendinize güvenmeyin. mekanize olun. veya cekilin.
[/COLOR]13. para yönetimi/kaldırac ve yedekler, analizlerden cok cok önemli. yaşamak, kazanmaktan öncelikli.
Yukarıdaki yorum başka bir siteden alıntıdır içinde VOB a dair çok önemli sözler mevcut bence her yatırımcı kırmızı ile işarediklerimi her sabah okuyup güne başlamalı ve bunları beynine kazımalı tabii kazanmak isteğindeyse:)İyi hoş ben trade yaparken beynimin olmamasını tercih ederim ama kurtuluş yok maalesef ehehe
Birde bu sistem tester sonuçlarını metastock 7.2 de nasıl elde ediyoruz sizlerden ufak bir yardım istiyorum...Yani normal testlerde sorun yokta 1000 lira %kaç kazandırmış kısmını çözemedim:)
System testing options a geliyorum sağ taraftaki iki alanı nasıl doldurucam hala öğrenemedim:)
Birincisi commissions kısmı entry ve exit komisyonları için onbinde 2 komisyon için hangi değerler yazılmalı mesela
Diğeri equity bölümünde initial equity var oraya 1000 yazdık mesela margin requirement% ye ne yazıcaz annual interest rate e ne yazıcaz
Kısaca testlerimi sizinkilere benzer şekilde sunmak istiyorum ama bunu metastock 7.2 de nasıl yapacağımı bilmiyorum:)
[QUOTE=vobarey;182106]Birde bu sistem tester sonuçlarını metastock 7.2 de nasıl elde ediyoruz sizlerden ufak bir yardım istiyorum...Yani normal testlerde sorun yokta 1000 lira %kaç kazandırmış kısmını çözemedim:)
System testing options a geliyorum sağ taraftaki iki alanı nasıl doldurucam hala öğrenemedim:)
Birincisi commissions kısmı entry ve exit komisyonları için onbinde 2 komisyon için hangi değerler yazılmalı mesela
Diğeri equity bölümünde initial equity var oraya 1000 yazdık mesela margin requirement% ye ne yazıcaz annual interest rate e ne yazıcaz
Kısaca testlerimi sizinkilere benzer şekilde sunmak istiyorum ama bunu metastock 7.2 de nasıl yapacağımı bilmiyorum:)[/QUOTE]
ilk sorunun cevabı entry ve exite iki yerede 0.012 yazıcaksın. yani 1 işlem yapıcan al ve satıp pozunu kapatınca komisyon 25 puan olucak.ve tabiki Point per Transaction kısmını seçicen.puan olarak istersen.
initial equity kısmının hemen üstündekini tıklicaksın Points only Test i yani.
oranın altında results kısmında bişeyi tıklama ama boşluğa 99999 yaz. çok optimizasyonlu bi sistemin olursa test sonuçlarının hepsini göstersin yani.
margin requirements kısmındakilerde öyle kalsın defaultta elleme yani.
tabi bu benim söylediklerim puan testi yapmak için.bence puan testi yap ne yüzde nede para bunlara hiç girme bile.esas olan puandır.parayı kafanda hesaplarsın nasıl olsa o kısmı basit.yani bence tabi ben öyle yapıyorum..sonuçta neden 1000 yazasınki oraya 1000 lira diye bişi yokki vobta.700tl var minimum.yani 1000 üzerinden yazarsan kafanda yapıcağın hesap dahada zorlaşır.mesela puan yapıcan diyelim 3bin puan yaptın o ay.kaç kontratın var 10mu.10 kontratla işlem yaptıysan yüzde 50 kar işte ay sonunda çok basit.3bucuk milyar yani gibi..
[QUOTE=vobarey;182097]forex piyasası ile ilgili genel degerlendirme:
1. forex piyasası kesinlikle matematik kurguludur. kaldırac hayrına verilmez.
2. istatistik olarak yok olma ihtimaliniz %95 ve üzeridir. Yeni gelen müsterinin %90'ı en fazla 3 ay yaşar.
3. her bir paritenin ayrı karakteri vardır.
4. analiz metodları cogu zaman işlemez.
[COLOR=red]5. para yönetimi ve kaldırac seviyeniz, yaşama sürenizi belirler.
[/COLOR]6. eur/usd, usd/chf, usd/jpy icin 1:20 gbp/usd: 1:10, eur/jpy vs: 1:7 ötesi ölümcül
[COLOR=red]7. mekanize olamiyor iseniz, dünya ile savaşmaktan onurlu bir sekilde cekilin.
[/COLOR]8. gercek yöneticiler eur/usd icin 1:5 ötesi risk almaz
[COLOR=red]9. basarili olmus kisiler tümden mekanize olmustur, piyasada duyguları yoktur, hayal kurmazlar. düsük kaldiraclarda islerler. senelik hedef %100'ü bulmaz.
[/COLOR]10. araci kurumunuz, kendisine gelen paranin %10'unu ortak piyasa hesabına gönderir. %90'ini likid kasasına atar. yok olacaginiz neredeyse garantidir.
11. büyük balinalar, kendi malları ile sürekli kotasyonlar vererek piyasayı besler ve sürekli likidite sağlarlar. hamsiler de aracı kurumlar tarafından kaldırac ile av edilir.
[COLOR=red]12. zekaniza vs. güvenmeyin. kendinize güvenmeyin. mekanize olun. veya cekilin.
[/COLOR]13. para yönetimi/kaldırac ve yedekler, analizlerden cok cok önemli. yaşamak, kazanmaktan öncelikli.
Yukarıdaki yorum başka bir siteden alıntıdır içinde VOB a dair çok önemli sözler mevcut bence her yatırımcı kırmızı ile işarediklerimi her sabah okuyup güne başlamalı ve bunları beynine kazımalı tabii kazanmak isteğindeyse:)İyi hoş ben trade yaparken beynimin olmamasını tercih ederim ama kurtuluş yok maalesef ehehe[/QUOTE]
hepsine katılıyorum diyemicem.9. seçenekteki senelik hedef yüzde 100 çok az bence özellikle kaldıraçlı piyasalarda.tek sevdiğim kısım mekanize olma kısmı.o işide başardıkmı sırtımız yere gelmez.
[QUOTE=Astatin;180370]Selam,
PC min başına gelenlerden ötürü tüm yıl sonuçları yok ama geniş bir zaman dilimine ait olanlar var.
19 Mart-14 Temmuz Arası ; 26800 puan
Ağustos Ayı : 10,025 puan
Eylül Ayı : 2200 puan.
Bunlar onbinde 2 komisyon düşülmüş olarak hesaplananlar.
9 eylül-31 aralık : 19,025 puan (komisyon düşülmemiş).
(Neden komisyon düşülmemiş dersen, geliştirme yaparken ilk aşamalarda komisyon kullanıyor olmak sistemle ilgili bazı şeyleri perdeliyor, o yüzden "varsayılan" ı sıfır komisyon yaptım. Komisyon için kabaca 1000 puan düşün. Bay SAZANın tüm simülasyonları komisyonsuz yaptığını görünce vardır bunun nedeni diye üzerinde düşünmüştüm..Varmış.. :)).
Bu dönemlerin rasyolarını (K/Z işlem adeti oranı sayısı v.b.) tutmadım. Ama .xls olarak işlem detayları var elimde. Eğer sistem geliştirirken kullanacaksanız karşılaştırma maksatlı vv.b. önemliyse gönderebilirim. (Ben başka sistemlerin çıktılarından çok faydalanmıştım...Önceki mesajlarda açıkladığım "superposition" :) olayı....[/QUOTE]
mesela neyi perdeliyo komisyonu sıfır yapmamak?
İlginize tşk ederim Sn.Rooks ben hani arkadaşlar 1000 lira şu olmuş diye hesapladıkları için benzeri bi şekilde sonuçları sunmak istemiştim aynı zemin üstünde bir karşılaştırma olabilsin diye yoksa dediğiniz gibi puansal ve de reel olarak tüm işlemler tektek işlem bazında grafik bazında excel e işlenip çizdirildi:)Malum matematikçi olunca inciği cıncığı herşeyi görmek istiyoruz:)
[url]http://www.voborsa.com/forum/showpost.php?p=179221&postcount=103[/url]
Burada getirilerini verdiğim iki 60dk sistemi birleştirdim ve tahmin ettiğim üzere getiri ikisinin ortasında yeraldı... Ancak şöyle ilginç bir durum var... 3 sistemi de MS de test yaptığımda puan olarak sonuçlar nerdeyse aynı :) Gel de tercih yap... Ciyak 2009 başına kadar ciyak DE ye göre daha iyi getiriye sahipken 2009 dan sonra Ciyak DE onu yakalamış durumda puansal olarak, matrikse göre ise geçmiş durumda...
[IMG]http://img199.imageshack.us/img199/4386/adszlum.jpg[/IMG]
[QUOTE=Desperado;179510]sn enorton, aylik ortalama kac puan getiri oldugunu yazarsaniz karsilastirabiliriz. Benim sistem sonuclarim onceki sayfalarda mevcut. Sistem sonucu da degil aslinda, sistem sinyalleri ile yapilmis gercek islem sonuclari benim koyduklarim... Saatlik sistemdir...
Yalniz onbinde iki komisyonun ustune belli bir miktar da slippage koyarak test etmenizi tavsiye ederim. Malum, hicbir sistem test edildigi kadar getiri saglamaz, muhakkak daha dusuk olur gercek islem sonuclari. Ben testlerimde islem basina 40 puan komisyon+slippage koyarim her zaman...[/QUOTE]
sn enorton; su soruyu sormustum ama cevap yazmamistiniz. Tekrarlasam?
1 EKİM 2007-15 OCAK 2010 (5 min.)
toplam kar:129.000 puan
toplam işlem:836
344 karlı / 492 zararlı
ort.kar: 954 puan
ort zarar: -404 puan
avg p/l: 2.36
kom düşünce aylık 4.000 puan civarı getiri...aylık ortalama 30 işlem...
namussuz (eylül-ekim-kasım 2009) sıfır çekmiş...karda yok zararda...3 ay yatılır mı arkadaş.yat tabii karpuzda yata yata büyür :mad:
gerçi bayağı bir sistem özellikle ağustos 25-eylül 10 arası terste kalmıştır.bunda o yok.bu da iyi tarafı...hasarsız atlatmış bu dönemi...
sadece 2009 yılı karı ise 58.650 puan (kom. düşülmemiş) ve tam 400 trade...
zayıf gibi ya...bilemiyorum :cool:
[QUOTE=Desperado;186979]sn enorton; su soruyu sormustum ama cevap yazmamistiniz. Tekrarlasam?[/QUOTE]
Sn desperado bence puan hesabındansa yüzde hesabı daha doğru uzun vadede... Çünkü 4 yıl boyunca kimse sabit kontrat ile trade etmez sanırım ama madem sordunuz puansal olarak sonuçlar aşağıda... Onbinde 2 komisyon düşülerek hesaplandı...
Ciyak DE 10.02.2005 -16.12.2009 arasında 224.000 puan... 1261 işlem... Sadece 2009 yılında 47.000 puan net...
Ciyak 10.02.2005 -16.12.2009 arasında 221.000 puan 1371 işlem... Sadece 2009 yılında 36.000 puan net...
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Sistemlerin testi gibi ,sistemlerin değerlendirilmesi de apayrı bir ilim…[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Şu parametrelerin hepsine bakılmalı:[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-aylık ort net kar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-kazanan trade sayısı[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-kaybeden trade sayısı[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-toplam trade sayısı[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-trade başına kar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-kazanma oranı[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-ort kar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-ort zarar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-ort kar/ort zarar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-performans[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-maksimum zarar[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-arka arkaya gelen max zararlı trade sayısı[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-kar-zarar endeksi[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-getiri-risk endeksi[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-al-tut endeksi[/B][/COLOR][/FONT]
[B][FONT=Arial]Bu parametrelerin önemi ,kişinin risk alma yeteneğine göre değişir.Mesela zararlı trade yapınca psikolojisi bozulanlar için kazanma oranı önemlidir,komisyon ve kaymayı sınırlamak isteyenler için trade başına kar,riski sınırlamak isteyenler için ort zarar veya max zarar önem kazanır.[/FONT][/B]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Bu parametrelerin içinde öyle 3 tanesi var ki ,benim için çok önemli:[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-aylık ort net kar: 3000 puan ve üzerinde olmalı ,ki yaptığınız işe değsin..[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-trade başına kar:belli bir dönemdeki toplam net karın toplam trade sayısına bölünmesiyle bulunur.Komisyon ve kayma gibi daraların çıkmasıyla zayıflayacağı için min 500 puan olmalıdır.Şu halde ayda 3000 puan getiren bir sistem en fazla ayda 6 trade yaptırmalıdır.Mesela bir sistemin net karı ayda 5000 puansa ve bunu 25 trade ile kazanıyorsa,hemen elimine edilmeli ,çünkü bu sistem için trade sayısı sınırı 5000/500=10 dur,10 dan az trade etmelidir.[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-Performans:bu deger sistemin kaybettirdiği 1 tl ye karşı kaç tl kazandırdığını gösterir,formülü:[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B](ort kar/ort zarar)*(kazanan trade sayısı/kaybeden trade sayısı)[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]şeklindedir.[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Tercihan 3 ve daha fazla olmalı...[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Şimdi yukarda sn. enorton’un sistem sonucuna bakarsak:[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]221000/1371=161 puan trade başına kar olmakta,bu da yukarda verdiğim 500 puan sınırının çok altında…[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Demekki bu 3 faktör önemli,yaptığınız tüm sistemlerde bu 3 faktörü belli dönem için hesaplayın.Ya da sizin için önemli parametreleri belirleyip,sistemlerinizi ona göre değerlendirin..[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]Mesela ben trade başına kara çok önem veririm,sonra aylık ort net kar gelir ve sonra performans…[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]kolay gelsin...lelele[/B][/COLOR][/FONT]
valla sn.saraylının açıklamalarına bakarsak (gayet mantıklıda kaç kişide vardır böyle sistem) biz ayvayı yemişiz o zaman...
benim yukarıya koyduğum örnek 500 puanın altında 154 puan falan çıkıyor.
500 nerdeeee 154 nerde?
ömrümüz tükenecek bu gidişlen.
sn sarayli, soylediklerinize katiliyorum genel olarak. Bilhassa yapilan sistem testlerinde "kayma" icin islem basina minimum 30-40 puan ayirmak gerekiyor benim kendi tecrubelerime gore de, komisyon da eklenince 50 puan komisyon+kayma olusuyor ortalamada. Testlerde bu puani ayirmazsa kisi sonra kesinlikle hayal kirikligina ugruyor sistemi uygulamaya basladi mi, ona zaten suphe yok...
Yalniz, hem islem basina 500 puan hem de aylik 3500-4000 puan getiri yakalamak oldukca zor. Gectim 5 dakikalik sistemleri saatlik sistemlerle bile islem basina 500 puan net kar oldukca zor. Simdi tekrar donup baktim kendi sistemime, 2009'da islem basina 50 puan komisyon+slippage sonrasi 282 puan kar veriyor ancak. Komisyon ve kayma oncesi de ancak 332 puan eder su halde. Belki ancak gunluk veya seanslik bir sistemle 500 puan yakalanabilir ama o zaman da aylik 3500-4000 puan cok zor olur...
[quote=saraylı;186986]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-[/B][/COLOR][/FONT][FONT=Arial][COLOR=black][B]-maksimum zarar[/B][/COLOR][/FONT]
[B][FONT=Arial]Bu parametrelerin önemi ,kişinin risk alma yeteneğine göre değişir.Mesela zararlı trade yapınca psikolojisi bozulanlar için kazanma oranı önemlidir,komisyon ve kaymayı sınırlamak isteyenler için trade başına kar,riski sınırlamak isteyenler için ort zarar veya max zarar önem kazanır.[/FONT][/B]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]-trade başına kar:belli bir dönemdeki toplam net karın toplam trade sayısına bölünmesiyle bulunur.[COLOR=red]Komisyon ve kayma gibi daraların çıkmasıyla zayıflayacağı için min 500 puan olmalıdır.Şu halde ayda 3000 puan getiren bir sistem en fazla ayda 6 trade yaptırmalıdır.Mesela bir sistemin net karı ayda 5000 puansa ve bunu 25 trade ile kazanıyorsa,hemen elimine edilmeli ,çünkü bu sistem için trade sayısı sınırı 5000/500=10 dur,10 dan az trade etmelidir[/COLOR].[/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=black][B]kolay gelsin...lelele[/B][/COLOR][/FONT][/quote]
[quote=TÜRKOĞLU;186987]valla sn.saraylının açıklamalarına bakarsak (gayet mantıklıda kaç kişide vardır böyle sistem) biz ayvayı yemişiz o zaman...
benim yukarıya koyduğum örnek 500 puanın altında 154 puan falan çıkıyor.
500 nerdeeee 154 nerde?
ömrümüz tükenecek bu gidişlen.[/quote]
[quote=Desperado;186988]sn sarayli, soylediklerinize katiliyorum genel olarak. Bilhassa yapilan sistem testlerinde "kayma" icin islem basina minimum 30-40 puan ayirmak gerekiyor benim kendi tecrubelerime gore de, komisyon da eklenince 50 puan komisyon+kayma olusuyor ortalamada. Testlerde bu puani ayirmazsa kisi sonra kesinlikle hayal kirikligina ugruyor sistemi uygulamaya basladi mi, ona zaten suphe yok...
Yalniz, hem islem basina 500 puan hem de aylik 3500-4000 puan getiri yakalamak oldukca zor. Gectim 5 dakikalik sistemleri saatlik sistemlerle bile islem basina 500 puan net kar oldukca zor. Simdi tekrar donup baktim kendi sistemime, 2009'da islem basina 50 puan komisyon+slippage sonrasi 282 puan kar veriyor ancak. Komisyon ve kayma oncesi de ancak 332 puan eder su halde. Belki ancak gunluk veya seanslik bir sistemle 500 puan yakalanabilir ama o zaman da aylik 3500-4000 puan cok zor olur...[/quote]
Sn. Saraylı'nın tespitlerinin hemen hemen tamamına katılmamak mümkün değil. Ancak ben de diğer iki arkadaş gibi Trade Başına Kar konusuna takıldım. Ancak sanırım "[FONT=Arial][COLOR=#ff0000][B]Komisyon ve kayma gibi daraların çıkmasıyla zayıflayacağı için min 500 puan olmalıdır"[/B] [COLOR=black]ifadesi daha çok sn. saraylı'nın tercihlerini yansıtıyor... . Sanırım tek bir işleme indirgenmiş komisyon ve kayma toplamı ile 500 puan arasındaki fark (ki ciddi bir farktır) Sn. Saraylı'nın "yaptığınız işe değmesi" şeklinde ifade ettiği, kişiden kişiye değişken olabilecek kriterle ilgili bir fark olsa gerek. Bunu eleştiri olarak söylemiyorum, sonuçta Sn. Saraylı'nın mesajında da ifade edildiği üzere, sistemler kişisel risk ve getiri algılamalarına (vs. psikoloji) da uygun olmalıdır.[/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial]Diğer yanda işlem sayısı ile getiri arasındaki ilişkiye bakarsak; her bir işlem overall dan kayma ve komisyon kadar eksiltir. Ancak işlem sayısının çok düşmesi de; çoğu kez sistemin dalgaları yakalama yeteneğinin azalması demek olacağı için; işlem sayısının görece azalması da görece artması da karı azaltıcı etki yapar (sürekli düşen, sürekli yükselen veya çok büyük bandlarda dalgalanan piyasa durumunun olduğu dönemler hariç). Buradaki yorumlarımı, "görece" ifadesinin arkasındaki anlamla birleştirince, benim için doğru daha doğrusu uygun olan yola çıkarım; sistem performans kriterlerin optimum olduğu noktayı yakalamak daha önemli..(yani örneğin çok fazla işlem, işlem başına kayıplarınızı küçük tutar ama komisyon ve kaymadan yersiniz, çok az işlem bazı dalgaları kaçırmanıza yol açar ama komisyon ve kayma kayıplarınız az olur v.b. çok sayıda örnek verilebilir...[/FONT]
[FONT=Arial]Ama kesin olan şu ki, sistem herşeyden önce kullananın trade tarzına/psikolojisine uygun olmalı.[/FONT]
[FONT=Arial]Örneğin benim için, tek işlemde max zarar ve peşpeşe toplam zararın küçük olması, t ve zararlı işlem sayısı / karlı işlem sayısının küçük olması önemli..[/FONT]
[FONT=Arial]Hepsi bir kenara eğer toplam net kar aylık olarak sürekli 3000 puanın üzerinde kalıyorken; kar= trade sayısı*500 puan gibi bir kriteri de tutturan bir sistem varsa da büyük takdir etmek gerekir...hele ki yatay piyasanın öne çıktığı aylarda...[/FONT]
trade başına zarar az olunca mesela bu sefer işlem sayısı artıyor bu seferde komisyon+kaymadan topu dikiyor sistem.
trade başına zararı azaltınca yani işlem sayısını düşürücü bir FİLTRE v.s. enjekte edince sisteme bu seferde sistem astinin dediği gibi dalgalanmaları seyrediyor.yani karlılığı azalıyor.
yok mu bunun ortası arkadaş?
[quote=Desperado;186988]sn sarayli, soylediklerinize katiliyorum genel olarak. Bilhassa yapilan sistem testlerinde "kayma" icin islem basina minimum 30-40 puan ayirmak gerekiyor benim kendi tecrubelerime gore de, komisyon da eklenince 50 puan komisyon+kayma olusuyor ortalamada. Testlerde bu puani ayirmazsa kisi sonra kesinlikle hayal kirikligina ugruyor sistemi uygulamaya basladi mi, ona zaten suphe yok...
Yalniz, hem islem basina 500 puan hem de aylik 3500-4000 puan getiri yakalamak oldukca zor. Gectim 5 dakikalik sistemleri saatlik sistemlerle bile islem basina 500 puan net kar oldukca zor. Simdi tekrar donup baktim kendi sistemime, 2009'da islem basina 50 puan komisyon+slippage sonrasi 282 puan kar veriyor ancak. Komisyon ve kayma oncesi de ancak 332 puan eder su halde. Belki ancak gunluk veya seanslik bir sistemle 500 puan yakalanabilir ama o zaman da aylik 3500-4000 puan cok zor olur...[/quote]
Sn.Desperado,
Trade başına karın 500 puandan fazla olduğu ve aylık 4000 puandan fazla net kazandıran bir sistem,vadelide saatlik grafikte kurmak mümkün...
Tabi bu bence de ,iyi bir sistemdir.Ve iyi bir sistem geliştirmek zor iştir.
Sizin için misal,trade başına kar çok önemli bir parametre olmaz,o zaman sisteminizin 332 puan karı yeterlidir,buna lafım yok,çünklü illa 500 puan trade başına kar gerekli diye bir kural yok,bu benim kuralım..Yukarda da bunu "benim için " diye belirttim,subjektif bir istek yani bu..
Bazısı station araba sever,bazısı da nefret edip kamyonet der,hepsi haklı..:)
Ama önemli olan yukardaki yazdığım parametrelerin bazılarını optimize etmektir;örnek vereyim:
-bir trader ; kazanma oranı %50 den fazla olsun ve ort kar/ort zarar oranı 1.50 den büyük olan sistemler bana yeterli diyebilir ve bu sistem pozitif beklentili bir sistemdir.
-diğer biri ayda 3000 puan net kazandırsın,gerisi çok önemli değil der ve haklıdır.
-bir diğeri kazanma oranı%70 üzeri olsun ,çünkü kaybetmek sinirlerimi bozuyo,ayda 1500 puan min kazandırsın bana yeter ,der.Haklıdır.
Örnekler çoğaltılabilir,ben kendi tercihimi belirttim,bu genel kabul görmüş kural değil.:)
[quote=Astatin;186989]Sn. Saraylı'nın tespitlerinin hemen hemen tamamına katılmamak mümkün değil. Ancak ben de diğer iki arkadaş gibi Trade Başına Kar konusuna takıldım. Ancak sanırım "[FONT=Arial][COLOR=#ff0000][B]Komisyon ve kayma gibi daraların çıkmasıyla zayıflayacağı için min 500 puan olmalıdır"[/B] [COLOR=black]ifadesi daha çok sn. saraylı'nın tercihlerini yansıtıyor... . Sanırım tek bir işleme indirgenmiş komisyon ve kayma toplamı ile 500 puan arasındaki fark (ki ciddi bir farktır) Sn. Saraylı'nın "yaptığınız işe değmesi" şeklinde ifade ettiği, kişiden kişiye değişken olabilecek kriterle ilgili bir fark olsa gerek. Bunu eleştiri olarak söylemiyorum, sonuçta Sn. Saraylı'nın mesajında da ifade edildiği üzere, sistemler kişisel risk ve getiri algılamalarına (vs. psikoloji) da uygun olmalıdır.[/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial]Diğer yanda işlem sayısı ile getiri arasındaki ilişkiye bakarsak; her bir işlem overall dan kayma ve komisyon kadar eksiltir. Ancak işlem sayısının çok düşmesi de; çoğu kez sistemin dalgaları yakalama yeteneğinin azalması demek olacağı için; işlem sayısının görece azalması da görece artması da karı azaltıcı etki yapar (sürekli düşen, sürekli yükselen veya çok büyük bandlarda dalgalanan piyasa durumunun olduğu dönemler hariç). Buradaki yorumlarımı, "görece" ifadesinin arkasındaki anlamla birleştirince, benim için doğru daha doğrusu uygun olan yola çıkarım; sistem performans kriterlerin optimum olduğu noktayı yakalamak daha önemli..(yani örneğin çok fazla işlem, işlem başına kayıplarınızı küçük tutar ama komisyon ve kaymadan yersiniz, çok az işlem bazı dalgaları kaçırmanıza yol açar ama komisyon ve kayma kayıplarınız az olur v.b. çok sayıda örnek verilebilir...[/FONT]
[FONT=Arial]Ama kesin olan şu ki, sistem herşeyden önce kullananın trade tarzına/psikolojisine uygun olmalı.[/FONT]
[FONT=Arial]Örneğin benim için, tek işlemde max zarar ve peşpeşe toplam zararın küçük olması, t ve zararlı işlem sayısı / karlı işlem sayısının küçük olması önemli..[/FONT]
[FONT=Arial]Hepsi bir kenara eğer toplam net kar aylık olarak sürekli 3000 puanın üzerinde kalıyorken; kar= trade sayısı*500 puan gibi bir kriteri de tutturan bir sistem varsa da büyük takdir etmek gerekir...hele ki yatay piyasanın öne çıktığı aylarda...[/FONT][/quote]
Evet doğru anladınız,bu parmetrelerin seçimi benim tercihim,ama en azından bir örnektir.
"Yaptığınız işe değsin " ifadesini ise,ayda min 3000 puan getiren sistem için kullandım,her ay hem sistem kullanıp hem de 1000 puan kazanırsanız,işi bırakırsınız.
Yukarda yazdığım parametreler arasından uygun olanların seçilip,sistemin buna göre seçilmesi,traderın kendi karakterine uygun bir sistem bulduğu anlamına gelecektir.
Tesekkurler...
Daha sik yazarsaniz sahsim adina cok sevinirim sn sarayli...
[IMG]http://img64.imageshack.us/img64/7854/adszhk.png[/IMG]
valla 500 biraz fazla geldi saraylı abi, pazarlık şansımız var mı:) şaka bi yana trade başına 500 gerçekten iyimiş, böle giderse inşallah bu hedefi torunuma yetiştirecem:)
Sistemler arabalara benzerler
herkes ihtiyacına göre araba seçimi yapmalıdır;
[B][U]yarış pilotları için;[/U][/B]
[IMG]http://i48.tinypic.com/jr4keq.jpg[/IMG]
[B][U]kırsal biryerde yaşayan için;[/U][/B]
[IMG]http://i46.tinypic.com/69euc7.jpg[/IMG]
[B][U]yükü çok ağır birisi için;[/U][/B]
[IMG]http://i46.tinypic.com/2cnctww.jpg[/IMG]
[B][U]hatta minikler için;[/U][/B]
[IMG]http://i46.tinypic.com/xo1wy1.jpg[/IMG]
uygun olabilir...
Astatin in dediği gibi herkesin trade yapısı farklı... Ayda 6 işlem yapan saatlik bir sistem de bana uygun değildir, getirisi ne olursa olsun... Haftada 1.5 işlem yapar yani... Haftada 1-2 işlem yapacak kadar sabırlı değilim malesef... Bana sorsanız ayda 6 işlem yapıp 3000 puan kazanmak mı yoksa 20 işlem yapıp 6000 puan mı derseniz ben 2. şıkkı seçerim... Herkesin trade yapısı ve beklentisi farklı...
Ayrıca kıyaslama yaparken puan hesabı da doğru çok doğru değil... Ayda 3000 puan getiri derken vob 30.000 de iken alınan 3000 puan ile vob 70.000 de iken alınan 3000 puan eşit değildir... Bu yüzden % olarak kıyaslama daha doğrudur...
Son olarak da 2009 da yapılan testler ile daha önceki yıllarda yapılan testler farklıdır... 2009 mart ayından beri sürekli yükselen bir piyasadayız... Longa daha yatkın sistemler daha başarılı gözükecektir... özellikle 60 dk için mutlaka 2006,2007,2008 verilerine de bakılmalıdır...
Ayrıca komisyon vermeden işlem yapmak mümkün değil sanırım o yüzden komisyonları getirilerin içersine katıyoruz ama kayma yapmadan işlem yapmak mümkün... Bu yüzden kaymaları hesaba katarak sistem kıyaslamak bence pek doğru değil... Ben 2008 Kasımdan bu yana sistem takip ediyorum... İşlemlerin %80 inde sistemin sinyal verdiği fiyattan işlem yapmışımdır... Diğer %20 lik kısım için de kaybım kazancıma denktir...
kayma o kadar önemli değil eğer çok fazla trade ettiren ibr sisteminiz yoksa.ayda 50 trade yaptıran bir sistemde 4-5 kez kayma olur herhalde.daha fazla oluyorsa trader arkadaş biraz kafeini arttırsın.
bi zahmet işlemi yapan trader da hazır olsun emrini hazırlasın barın tamamlanmasından evvel.
[QUOTE=zozo;186995][IMG]http://img64.imageshack.us/img64/7854/adszhk.png[/IMG][/QUOTE]
zozo hocam sistemin iyiymiş tebrikler... .brv.brv
teşekkürler enorton, aslında sistem işi ile uğraşalı 1,5 ay falan oldu, ben sizin yanınızda çok ama çok amatörüm, bi çok şeyi üstadlara sordum, sistemle uğraşmak benim açımdan ne kadr amatör olsamda keyif verci, bu keyfin üzerine biraz inat biraz internet fareliği eklenince benim gibi amatörden bile bu çıktı ortaya.. :)
evet valla güzelmiş hem karlı/zararlı tradeler eşit,hem trade sayısı az, hemde getirisi oldukça iyi...
sermaye eğrisi nasıl bunun zozo kardeş...eciş bücüş mü yoksa istikrarlı bir yukarı tırmanış mı? muhtemelen istikrarlıdır...
birde sen bu sistemi kullanıyor musun? yoksa atıl vaziyette bekliyor mu?
astide MP var ama uymuyor mesela.bazen uyuyor bazen uymuyor bazen karşıt işlem yapıyor.
senin durum nedir?
[QUOTE=TÜRKOĞLU;187006]evet valla güzelmiş hem karlı/zararlı tradeler eşit,hem trade sayısı az, hemde getirisi oldukça iyi...
sermaye eğrisi nasıl bunun zozo kardeş...eciş bücüş mü yoksa istikrarlı bir yukarı tırmanış mı? muhtemelen istikrarlıdır...
astide MP var ama uymuyor mesela.bazen uyuyor bazen uymuyor bazen karşıt işlem yapıyor.
senin durum nedir?[/QUOTE]
ağzının suyu aktı pambık:::..pelanın karşısına işte böle çıkcen.dngzozo..sistemini paylaşmak istermisin gıı..heheh.
[QUOTE=QUEEN;187007]ağzının suyu aktı pambık:::..pelanın karşısına işte böle çıkcen.dngzozo..sistemini paylaşmak istermisin gıı..heheh.[/QUOTE]
Zaten bir sonraki mesajı "sistemini bana verir misin" olacak ::: Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş... :) Kendi sistemini uygulasa zengin olurdu zaten geçen ay baya kar yapmış...
[quote=QUEEN;187007]ağzının suyu aktı pambık:::..pelanın karşısına işte böle çıkcen.dngzozo..sistemini paylaşmak istermisin gıı..heheh.[/quote]
zozonun sistemi gayet güzel görünüyor.cesaret edip,sermayesini ayarlayıp kullanıyorsa ne güzel.kullanamıyorsa yazık.hoş belki kendisi sistemsiz çok daha fazla kazanıyordur bu da mümkün.
benim sistemler işe yaramaz.ben buna kanaat getirdim.olanı koyuyoruk işte mal meydanda...
Sn Saraylı zor öğretmen, yine zor hedefler koymuş.
Kendisinden diğer forumda çok şey öğrendik kendisine minnettarım, burdan bir kez daha teşekkür ederim.
Ben kendi adıma henüz saraylı nın kriterlerine göre iyi bir sisteme uzağım.
Umarım saraylı iyi bir sisteme nasıl ulaşacağımız konusunda yardımcı olur. Hangi indikatörler veya nasıl filltre ile çalışmalıyız ki iyi sistem yapalım.
Bekliyoruz Sn saraylı...
[QUOTE=hilmi;187010]
Kendisinden diğer forumda çok şey öğrendik kendisine minnettarım, burdan bir kez daha teşekkür ederim.
[/QUOTE]
Sn. Hilmi siz diğer forumdaki Hilmi nickli kullanıcı ile aynı kişimisiniz? Nizam pide buluşmasındakilerden biri yani :)
[quote=hilmi;187010]Sn Saraylı zor öğretmen, yine zor hedefler koymuş.
Ben kendi adıma henüz saraylı nın kriterlerine göre iyi bir sisteme uzağım.
Umarım saraylı iyi bir sisteme nasıl ulaşacağımız konusunda yardımcı olur. Hangi indikatörler veya nasıl filltre ile çalışmalıyız ki iyi sistem yapalım.
Bekliyoruz Sn saraylı...[/quote]
Estağfurullah efendim,
Ben teşekkür ederim.
Benim kriterlerime göre iyi bi sisteme sahip olmak zorunda değilsiniz,ben bu konuda biraz sıkıcı olabilirim.
Mesela sn.zozo'nun yukarda sistem raporunu verdiği sistemi çoğu arkadaş beğenmiş,ama bir de benim gözümle bakarsak:
-sistem 5' lık ve MS ta çalışıyorsa ikide bir update etme sorunu var,adamı yorar,bezdirir.
-trade başına kar=261 puan,bana göre çok az,unutmayınız ki ,kontrat sayısı arttıkça,Para Yönetimi açısından,kademeli girişler,piramitlemeler ve kademeli çıkışlar artacaktır,bu da giriş-çıkış arası mesafenin daha büyük olmasını gerektirir.
-aynı sistemde en büyük zarar:4550 puan,gitti sermaye..:eek:
-max zararlı trade sayısı 9 ,hele bunlardan biri de 4550 ise durum kötü..
[B]Bu handikaplar , bu sistemin kötü olduğunu göstermez,benim bu sistemi uygulayamayacağımı gösterir.[/B]
Ben şimdi size bir sistem versem ,siz de buna burun kıvırabilirsiniz ve hatta uygulayamazsınız..
Deminki yazıda da belirttiğim gibi,size göre iyi olan bir sistem bana göre yaramaz olabilir,ya da tersi...:)
Sistem herşey değil,denklem şu şekilde:
Strateji=Sistem + Para Yönetimi+ Risk Kontrolü+ DiSiplin
[QUOTE=enorton;187020]Sn. Hilmi siz diğer forumdaki Hilmi nickli kullanıcı ile aynı kişimisiniz? Nizam pide buluşmasındakilerden biri yani :)[/QUOTE]
Evet, ben her yerde aynı isim...
Onbinde iki komisyon ile test sonucu...
Bana kalsa islem basina 40 puan da kayma eklerim ama kayma olmaksizin karsilastirma yapmak isteyen icin bu sekilde vereyim...
[quote=TÜRKOĞLU;187006]evet valla güzelmiş hem karlı/zararlı tradeler eşit,hem trade sayısı az, hemde getirisi oldukça iyi...
senin durum nedir?[/quote]
abi geç cvp verebildim kusuruma bakma bayağa bi rahatsızım bu aralar soğuk vurdu, sistemi kullanmıyorum, kullanmama sebebim güvenmediğimden değil, sadeece gün içinde yeterli vakti ayıramayıyorum bide daha fazla geliştirilmesi gereken yanlar olduğunu düşünüyorum misal bazı arkadaşlara gözüken kazancının iyi olması, bana yansıyan ise kazandığının yarısını kaybetmiş olması.. tüm bunlar ve vakittten ötürü kullanmıyorum..