[url=https://resimyukle.xyz/resim/fOQ7WP][img]https://i.resimyukle.xyz/fOQ7WP.png[/img][/url]
aynısının günlüğü, burada farketmiş düşüşü
Printable View
[url=https://resimyukle.xyz/resim/fOQ7WP][img]https://i.resimyukle.xyz/fOQ7WP.png[/img][/url]
aynısının günlüğü, burada farketmiş düşüşü
[url=https://resimyukle.xyz/resim/WT8VIK][img]https://i.resimyukle.xyz/WT8VIK.png[/img][/url]
saatlik
bakın saatlik sizin sabahki 135225 e nasıl davranmış,...
dünden kavramış orayı zig zagda,..sabah sizin bahsettiğiniz aşağı basışta bırakmamış,....
135225 i sağlamış,...sonra sert basışa bırakmış ve sürdürüyor
bunu dün yaptığım için dün farketmiştim,..son 2 bar longta duruyordu dün,...
[QUOTE=indregandi;523316][url=https://resimyukle.xyz/resim/dP6PQd][img]https://i.resimyukle.xyz/dP6PQd.png[/img][/url]
sayın gnome,
bu haftalık zig zag indikatörü (hareketi zig zag, yapısında zig zag yok, prev fonksiyonu var)
dikkatle incelerseniz,....
bir düşüş (olası) bu haftanın konusu tam olarak deyil,...bir dahaki hafta belki ???
o nedenle 132875 bu manada da önemli,.....
indikatörü dikkatle incelerseniz haftalıkta tek fresi yok,...
zig zag piyasa hareketine tepe dip alıyor,...tepe dip birebir aldıkça long devam ediyor,....
son tepe 136625, indikatör 136625, henüz düşüşü farkedemiyor, edemez çünkü farkediş sırası bir dahaki hafta geliyor bir dahaki hafta farkeder düşüşü,...
bu katı long duaranlar için bir alternatif olabilir, ama onlar sizin 132875 e yinede ne olur ne olmaz stop koymalılar,...[/QUOTE]
benim topikte zaman analiznde sp de önümüzdeki hafta zamansal tananın düşeceği,..ve sp longçularının bir anda kar ettiklerinin farkına varacaklarından bahsetmiştim,...dün,...
haftaya
şöyle 132875 ten aşağı
125050 ye doğru inşallah diyorum,...
zaten shortumu tradeye değiştirmeyecem müzmin short olarak,..
bekleyecem artık,..o kadar bekledim,...
[url=https://resimyukle.xyz/resim/GyBNBJ][img]https://i.resimyukle.xyz/GyBNBJ.png[/img][/url]
xu100
haftalık short versiyon ile birlikte,...
henüz long farketmemiş mavi
henüz short kavramamış
[QUOTE=indregandi;523322]benim topikte zaman analiznde sp de önümüzdeki hafta zamansal tananın düşeceği,..ve sp longçularının bir anda kar ettiklerinin farkına varacaklarından bahsetmiştim,...dün,...
haftaya
şöyle 132875 ten aşağı
125050 ye doğru inşallah diyorum,...
zaten shortumu tradeye değiştirmeyecem müzmin short olarak,..
bekleyecem artık,..o kadar bekledim,...[/QUOTE]
En doğrusunu düşünüyorsunuz.
Yalnız düşüşün sert bir şekilde ilerler ve 8-10 bin puan düşerse kar al yapmak gerekir,bizce...
[QUOTE=gnome;523293]Sayım doğru çıktı, özellikle sabah yukarı gidip sonra aşağı döneceğini tahmin etmek ve tabii gerçek olması para kazandırdı.
Gece pasif satış girmiştim 135.200'e, sabah direkt çıksa
Korkmayacaktık, fakat sabah açılışta değil sonra gidince doğrusu bayağı bir korktuk, çok şükür ki hızla geri döndü.
134.000 civarı önemli bir destek bölgesi.
Aşağıdaki 132.875 seviyesi de aynı şekilde.
Ya düşmeye devam edip akşama doğru hızla yukarı alacak ;
Ya da şimdi yukarı alıp akşama doğru aşağı basacak.[/QUOTE]
Akşama kadar satıp durdu, aşağı bastı yani ikinci şıkkı yaptı, ama arada öğleden sonra biraz yukarı alıp az da olsa sonra basar diye düşündük ama hiç yukarı tepki koymadı.
Normal şartlarda yarın zaman hedefi olarak çalışıp dip kalacaksa hafif yukarı eğimli bir piyasa yapacaktır herhalde.
Volatile çok olur. Yarın sabah aşağı basarsa
Daytrade için bile olsa Long denenmeli.
Tabii sürpriz bir kötü piyasa ihtimaline karşı
Stop olmak gerekirse olunmalı.
İlginç bir durum var; borsalar bu kadar zirveyi zorlamışken, hatta balon söylemleri varken, hatta aklı başında hiç kimse ulaşılan seviyeleri açıklamakta zorlanırken ve tüm bu şartlar altında kore/abd nükleer savaş tehdidi cariyken, düşüş kahredici olmalıydı.
A) bu sadece başlangıç, kahredici düşüşler ardı ardına gelecek,
B) global pala bunu sadece düzeltme için kullandı, piyasayı ''kahredici düşüşler geliyor''a inandırıp kaldığı yerden devam edecek...
İkinci seçenek daha akla yakın geliyor, bu açıdan Patron Gnome'nin tezi benim aklıma yatıyor ve yarın en düşük nereyi görecekse orası taban olacak ve çıkış devam edecek... Gibi... Sanki...
Öte yandan, cambaza bak oyunu tıpkı bizdeki ''bekaa meselesi'', ''Avrasyacılık'' şeklince cereyan ediyorsa, globalde de kora/abd savaşı aynı!
kore vuracak, abd karşılık verecek, savaş çıkacak, hikayesine gerçekte inanan var mı?
hangi zeka özürlü biri abd yi vurup ülkesini yok etmek isteyebilir? hangi zeka özürlü nükleer silahı ateşleyebilecek birine sırf had bildirmek için karşılık verecek...
ikisi de hikaye.
Ama piyasaların bunu kullanması normal, o başka bir şey.
[QUOTE=kaos;523343]İlginç bir durum var; borsalar bu kadar zirveyi zorlamışken, hatta balon söylemleri varken, hatta aklı başında hiç kimse ulaşılan seviyeleri açıklamakta zorlanırken ve tüm bu şartlar altında kore/abd nükleer savaş tehdidi cariyken, düşüş kahredici olmalıydı.
A) bu sadece başlangıç, kahredici düşüşler ardı ardına gelecek,
B) global pala bunu sadece düzeltme için kullandı, piyasayı ''kahredici düşüşler geliyor''a inandırıp kaldığı yerden devam edecek...
İkinci seçenek daha akla yakın geliyor, bu açıdan Patron Gnome'nin tezi benim aklıma yatıyor ve yarın en düşük nereyi görecekse orası taban olacak ve çıkış devam edecek... Gibi... Sanki...[/QUOTE]
S & P - 500 endeksi tarihi bir zirvede tahminlerimize göre bu çok önemli bir detay.
American borsaları genelde savaşta düşmez,
Barışta düşer.
Bir de kimse birşey olacağına inanmıyor.
Fakat birşey olursa çarşı karışır.
Aynı olay denk iki ülke arasında olsa farklı algılanırdı.
Daha önce bahsettiğimiz konuyu tekrar hatırlamakta fayda var.
VOB, bizce 140 bin ve üzerine gidecek ;
Fakat bunu şimdi mi yapacak,
Yoksa 128 bin ve altına bir dalış yapıp sonra mı yapacak?
Geçen 131 binlerde dönen düşüşte bunu yapamadı. Şimdi tekrar şansını denemek isteyebilir 125 binlere düşmek için...
Zaten şimdi de düşmez ise % 99 geri dönüp
140 bin üzerine gider.
Trading kilyos 'da yüzmeye benziyor.
Kıyıdan bakınca deniz çok güzel görünüyor ve orada denize girmenin hiç tehlikesi yokmuş gibi düşünülüyor.
Oysa orada muazzam bir dip akıntısı var ve ayağınızın altındaki deniz tabanı resmen ayağınızın altında kayıp gidiyor.
Kendine çok güvenen iyi bir yüzücünün bile çoğu kez başa çıkamayacağı bir tehlike oluşuyor.
VOB trading de bundan farklı değil, her gün kilyos da denize giriyor herkes ve çoğu kişi bırakın bu durum ile başa çıkabilmeyi daha
birçok insan yüzme bile bilmeden orada denize giriyor.
Geçen gün dikkat çektiğimiz 136.325 rakamı çok önemliydi.
135.300 veya 136.800 üzeri bir kapanış yapmasını bekliyorduk.
Bunu 136.325 olarak yapmış olabilir.
Ayrıca yine çok dikkat çektiğimiz 134.725 rakamının altında 131 binlere kadar düştü
ama tekrar yukarı gelip üzerine çıktı.
Fakaaattt çok kısa bir süre içerisinde tekrar altına düştü , bu çok olumsuz.
Normal olarak şu an içinde bulunduğumuz durumda short tutmak gerekir.
Çok ciddi bir düşüş başlamış olabilir.
Her ne kadar hala 140 binler hedefte olsa da ; oraya gitmeden önce çok ciddi
bir realize gelecek olabilir.
Böyle bir durumda 126-128 bin civarı normal bir düşüş hedefidir ; lakin düşüş illa
burada duracak demek değildir , çok daha aşağılara 118-120 binlere kadar bir düşüş
bile gelebilir.
Tekrar ediyoruz ;
daha önceki üç zaman hedefinin Cuma gününe denk gelmesi ve o hafta fiatların
yani zaman hedefinin olduğu hafta fiatların hep Cuma gününe kadar düşmesi
ve sonra Cuma gününden itibaren yükselmesi şeklinde hareketler oldu.
Bilindiği gibi 14 Ağustos olarak bir zaman hedefi bulunmakta ve bu da daha öncekiler
gibi Cuma gününe yani bir iş günü öncesine denk gelebilir.
Netice itibarıyla bilmiyoruz. Bu zaman hedefinin tutup tutmayacağını da bilmiyoruz.
Kısaca yarın birkaç günlük düşüşün durup tekrar yukarıya döneceğinin bir garantisi
bulunmamakta ; nasılsa dibe gelir diyerek olur olmaz Long açılmamalı .
Lütfen buna dikkat ediniz.
üstad hafta sonu ons altına bakar mısınız ? herhangi bir tarihi var mı ?
zira 1285 - 95 aralığına geldi. ya devam ya realize.
[QUOTE=Se_M;523373]üstad hafta sonu ons altına bakar mısınız ? herhangi bir tarihi var mı ?
zira 1285 - 95 aralığına geldi. ya devam ya realize.[/QUOTE]
İnşallah , kafayı biraz toparlarsak bakarız.
Ofisteki bilgisayardan da resim yükleyemiyoruz , evdeki bilgisayardan da . . .
Arzu eden resimlere blogdan bakabilir.
Bir tur daha yukarı dönecek.
En azından 134 binleri test etmesini bekliyoruz.
Lakin 131.000 altına son bir düşüş gelecek mi acaba ?
[QUOTE=gnome;523377]Bir tur daha yukarı dönecek.
En azından 134 binleri test etmesini bekliyoruz.
Lakin 131.000 altına son bir düşüş gelecek mi acaba ?[/QUOTE]
önce 134 sonra 131 mi yoksa tersi mi üstad ?
sanki önce aşağısı gibi anladım yazınızdan.
[QUOTE=Se_M;523378]önce 134 sonra 131 mi yoksa tersi mi üstad ?
sanki önce aşağısı gibi anladım yazınızdan.[/QUOTE]
Herzaman söylediğimiz gibi kırılan bir desteğin tekrar üzerine çıkmak
Long sebebidir.
131.375 geçen haftaki en düşük bugün önce aşağı kırıldı ama tekrar üzerine
çıkıldı. Orası alt-üst olarak kullanılmalı.
Bizce kısa vadede düşüş bitti ama son bir tur düşüş ihtimali unutulmamalı.
Bu hafta başlarken Cuma günkü zaman hedefi dolayısıyla bütün hafta
boyunca satış ağırlık geçeceğini ve Cuma günü dipleyip yukarı gideceğini
düşünmüştük.
Aynen de öyle oldu.
Gerçi haftaya yukarı gidip gitmeyeceği belli değil , bilmiyoruz haliylen.
üstad emeklerine sağlık.. iyi tatiller..
Bu işler iki türlü işliyor ; bir tahmin etmek , iki o tahmine uyabilmek.
Tabii herkes bu tarz çalışmıyor ; hiç tahmin etmeden iş yapan insanlar da var.
Yalnız şu bir gerçek ki ;
tahmin yapmak ayrı bir yetenek , o tahmine uyabilmek veya tahmin yolunda gittiği
sürece o trenin içinde kalabilmek bambaşka bir yetenek.
Son beş yılda sadece iki kere hafta sonuna pozda girdik.
Birincisinde Mayıs / 2013'de Gezi olayları oldu , Pazartesi günü -15 bin gap yedik
8000 puan zararla zor kurtulduk.
İkincisinde ise geçen sene 15 Temmuz olayları oldu ; fakat o zaman shorttuk :)
Böylece birinin artısı , diğerinin eksisini götürmüş oldu.
Yalnız olur da bir gün tekrar haftasonuna pozda girersek ne olur düşünmek bile istemiyoruz :)
Not : Bu haftasonu pozda değiliz , turp reyiz coşmazsa sakin geçer sanırız.
Dün üfe, bugün tüfe abd de düşük geldi, piyasa için bundan iyisi şamda kaysı,
Bloomberg faiz tahminlerinde (fed) aralık ayı bile %40 ihtimalin altında seyrediyor yanlış görmediysem,
Piyasayı bozan tek şey kore / abd dalaşması,
bunun için de gerek rusya gerek Merkel konuya müdahil oluyorlar, savaş dilinden vazgeçilmesi yönünde...
Özetle Patron Gnome'nin dün yazdığı ve oldukça olası saydığım ''bugün göreceği dip yeni taban kalabilir'' hissiyatım güçlendi.
haftaya global risk iştahının yeniden kabardığını görmek (abd üfe tüfe sonrası) beni şaşırtmayacak.
içimdeki şizofren ses der ki;
Haftaya 108800 sondan bir önceki zirveye kadar bir yükseliş oldukça olası, belki orada küçük gelgitler olabilir ama vade sonuna kadar çok daha yukarı gidecek bu godot, oyun senaryomuz budur smegol canım !
[QUOTE=gnome;523092][COLOR="Magenta"]Çok volatil günlere hazır olmak lazım.
2-3 bin aşağı , 4-5 bin yukarı günler yaşamamız kuvvetle muhtemel.[/COLOR]
Bu piyasaya 140 bin üzerini göstermeden bırakmayacaklar gibi . . .
Önce 127 bin , sonra 133 bin , en son 135-136 bin üzeri kapanışlar bekledik
ve hepsi sıra ile geldi.
İlk olarak 127 bini beklerken sonrakileri bilmiyorduk.
127 bin geldikten sonra diğerleri sıra ile hedefe girdiler
ve son olarak da 142-143 binler hedefe girmiş durumda.
Bu seviyelere gider miyiz , bilmiyoruz ; yalnız bu sefer en başta da
söylediğimiz gibi bir aşağı bir yukarı birkaç binlik sert hareketler
ile hareket ederek oraya gidebiliriz.
Akıllı olmak herzamankinden daha fazla şart . . .
Her ne kadar çok büyük bir çöküş tarzı düşüş beklemiyorsak da ;
piyasayı bir şekilde en azından 120-123 bin aralığına kadar satmaları
gerekir diye , satarlar diye tahmin ediyoruz.[/QUOTE]
Doğru tahmin etmişiz , üç haftada piyasa şahane hareketler yaptı.
134.950 - 131.375 düşüşü , sonra
131.375 - 136.600 çıkışı ve en son da
136.600 - 131.000 düşüşü gerçekleşti.
Her hareketten en az ikişer bin puan kazanılmalıydı , en azından . . .
Ama yazmak kolay , yapmak çok zor ; pozisyonda kalmak çok zor.
[QUOTE=kaos;523385]Dün üfe, bugün tüfe abd de düşük geldi, piyasa için bundan iyisi şamda kaysı,
Bloomberg faiz tahminlerinde (fed) aralık ayı bile %40 ihtimalin altında seyrediyor yanlış görmediysem,
Piyasayı bozan tek şey kore / abd dalaşması,
bunun için de gerek rusya gerek Merkel konuya müdahil oluyorlar, savaş dilinden vazgeçilmesi yönünde...
[COLOR="Red"]Özetle Patron Gnome'nin dün yazdığı ve oldukça olası saydığım ''bugün göreceği dip yeni taban kalabilir'' hissiyatım güçlendi.[/COLOR]
haftaya global risk iştahının yeniden kabardığını görmek (abd üfe tüfe sonrası) beni şaşırtmayacak.
içimdeki şizofren ses der ki;
Haftaya 108800 sondan bir önceki zirveye kadar bir yükseliş oldukça olası, belki orada küçük gelgitler olabilir ama vade sonuna kadar çok daha yukarı gidecek bu godot, oyun senaryomuz budur smegol canım ![/QUOTE]
Yeni dip taban kalabilir ; fakat kalmama ihtimali % 51
Çok ama çok tehlikeli bir görüntü oluştu grafikte.
Çok cesursunuz , hatta biraz fazla :)
Eğer gerçekten kendinize göre elbet ciddi miktarda kontrat ile geceleri
poz taşımak suretiyle bu hareketleri yapabiliyorsanız tebrik etmek lazım
sizi .brv
Patron ikidir çok cesursunuz diyorsunuz, ben etkilenmem ama içimdeki smegol gaza gelebilir, aman diyeyim,
Öte yandan yazmak başka poz almak başka, sizin de sıkça vurguladığınız gibi,
Bu haftasonuna long kaldım, sebebi kore abd hırlaşmasından bir şey beklemiyor olmam, abd verileri sonrası piyasa yeniden gaza gelip yeni tepeler deneyebilir varsayımım, üstelik palanın algı operasyonunu da az buçuk (geriye dönük tahminlerimden yola çıkarak) tahmin edebiliyorum, vade sonuna bu kadar az kalmışken shorta ekmek yedirmez bu inbe...
son bir indikatörüm ise bloomberge dadanan ''uzmanlar'', 102 bin söylemleri üstelik longların ödünü koparırcasına, shortlara bedavadan yağlı ekmek verircesin çok iştahla söylenir oldu,
tüm bu ahval ve şerait içinde risk alıp long kaldım, ancak benim pozlarım genelde gün içi ile sınırlıdır, her sabah yeniden piyasaya başlar akşam kapatır çıkarım. hafta içi bile poz taşımam, ama bu kesın kural değil, duruma binaen.
108800 lere gitme hazzı göstermese çıkarız pozdan,
bizim smegol haftaya longlaar kaz yazacak kıymetlimisss diyor :))
Patron, grafikte gördüğünüz OBO pazartesi salı bozulur, ayrıca OBO değil o, kedidir kediii.
:)
Hobbit konseyi, bist komitesi senaryosu; komite üyeleri, Bilbo Baggins, Gandalf Felakettellalı, Smegol Canım- komite başkanı Smegol.
Kapanış; 106963- yukarı zigzag 108400/600; düzeltme 107500/100, yukarı dönüş 108700/109000, düzeltme 108100/107900, yukarı dönüş 111000, düzeltme 110/109500 de kalırsa yeniden yükseliş 113000, düzeltme 111/110
ikinci etap; 110-111000 den başlangış; 115000---113/113500----1180000/120000
1. Bu senaryodan etkilenecek varsa aklına şaşarım, komite başkanı Smegol üstelik,
2. Yazdık çünkü bir senaryo kurmak önemlidir,
3. Senaryonun birebir işlemesi olasılığı % SIFIR, ancak, senaryo ile gerçekleşen arasında farkı görmek için yazılı bir belge bulunsun, kendimize not alıp sonra yırtar atarız burada kalıcı en azından,
4.Ne kadarı gerçekleşmiş, ne kadarı sapmış ve sebepleri neler, değerlendirebilmek.
5. Velev ki birebir tuttu (olasılık SIFIR) biz ne kadarını uygulamışız, ne kadarına mal mal bakmışız, ne kadarına ters poz alıp saç baş yolmuşuz,
6. Algılar nasıl değişmiş, piyasada oluşturulan algı ile gerçekleşme nasıl olmuş, (kore gerginliği artacak, bilançolar bitti realizasyon kesin, piyasaya pompalanan diğer algılar karşısında piyasa gerçekte nasıl hareket etmiş)
Sonuç olarak bu senaryo Erbakan'ın ekonomik paketine benzer, kurbanlık koyun misali kuyruğundan derisine her şeyi kıymetlidir--deyim Erbakan'a ait)
[QUOTE=kaos;523397]Hobbit konseyi, bist komitesi senaryosu; komite üyeleri, Bilbo Baggins, Gandalf Felakettellalı, Smegol Canım- komite başkanı Smegol.
Kapanış; 106963- yukarı zigzag 108400/600; düzeltme 107500/100, yukarı dönüş 108700/109000, düzeltme 108100/107900, yukarı dönüş 111000, düzeltme 110/109500 de kalırsa yeniden yükseliş 113000, düzeltme 111/110
ikinci etap; 110-111000 den başlangış; 115000---113/113500----1180000/120000
1. Bu senaryodan etkilenecek varsa aklına şaşarım, komite başkanı Smegol üstelik,
2. Yazdık çünkü bir senaryo kurmak önemlidir,
3. Senaryonun birebir işlemesi olasılığı % SIFIR, ancak, senaryo ile gerçekleşen arasında farkı görmek için yazılı bir belge bulunsun, kendimize not alıp sonra yırtar atarız burada kalıcı en azından,
4.Ne kadarı gerçekleşmiş, ne kadarı sapmış ve sebepleri neler, değerlendirebilmek.
5. Velev ki birebir tuttu (olasılık SIFIR) biz ne kadarını uygulamışız, ne kadarına mal mal bakmışız, ne kadarına ters poz alıp saç baş yolmuşuz,
6. Algılar nasıl değişmiş, piyasada oluşturulan algı ile gerçekleşme nasıl olmuş, (kore gerginliği artacak, bilançolar bitti realizasyon kesin, piyasaya pompalanan diğer algılar karşısında piyasa gerçekte nasıl hareket etmiş)
Sonuç olarak bu senaryo Erbakan'ın ekonomik paketine benzer, kurbanlık koyun misali kuyruğundan derisine her şeyi kıymetlidir--deyim Erbakan'a ait)[/QUOTE]
Olaya sizin kadar gamsız bakabilmeyi çok isterdik ; fakat maalesef sizin kadar cool takılamıyoruz :)
Çünkü geçimimizi bu işten sağlıyoruz ve bu da insanı bayağı bir stresli
yapıyor. Olaya bu şekilde bakınca piyasanın on beş gün , bir ay sonra
nerede olacağı tatlı bir fantazi kalıyor bizim için . . .
Evet tahminler yapıyoruz , yazıp çiziyoruz ; lakin bizim vademiz
Pazartesi sabahtan , Cuma akşamına kadar olan süreyi kapsıyor.
Bu beş günde hayatımızı idame ettirecek kadar para kazanabilmiş isek
ne ala ; yoksa mualla ile başbaşa kalıyoruz :(
ki kimse mualla ile başbaşa kalmayı istemez :(
Başka bir işde çalışıp ya da emekli olup burada paladan ne kıl kopartabilirim
diye uğraşan insanlara da elbet saygımız sonsuz ve başarılı olmalarını isteriz
canı gönülden.
Her gün para kazanmak mecburiyeti ve bu esnada paranın ne kadar büyük
bir risk altında olduğunu bilmek insanı biraz bozuyor psikolojik olarak.
Şu an için tek derdimiz önümüzdeki beş iş günü içerisinde kazanmamız
gereken parayı kazanabilmek.
Piyasa inanılmaz bir yer grafik üzerinde geçmişten bugüne bakıldığında
onlarca dip ve tepe oluşumu var ve neredeyse hiçbiri birbirine benzemiyor.
Bu işe hiç başlamamış birisine asla başlamamasını nasihat ederdim.
Dinler miydi , dinlemez miydi bilmiyorum ; bildiğimiz tek bir şey var
bir kere bu kapıdan içeri girersen bir daha çıkamazsın.
Para kazansan da , kazanamasan da . . .
Her satırının altına imza atarım,
Piyasa bazen 3 kez aynını tekrarlar, bazen 10 kez, ama hiç ummadığınız bir anda hiç sebep yokken sanki sizin üzerinize oynanmış gibi davranır, psıkolojiniz ''inat'' etmeği gerektirir, inat ettkçe sizi batağa sürükler...
Ne kadar uzman, ne kadar bilgili olmanız sizi kurtarmaz, Gandi üstadın dolar da terste kalması gibi...
Bu piyasada kazanmak imkansız gibi, kaşıkla toplar kepçeyle dağıtırsınız,
Bu piyasada kaybetmek imkansız, basit bir psikoloji devamlı ve düzenli kazanmanızı sağlar.
Son seçenek için yapmanız gereken basit kurallar var;
İşlem yapma poza girme hastalığından kurtulmak, ''tüh şurada girsem şu kadar kazanacaktım'' psikolojisi hakimse bu işe veda etmek gerek, kaybetme adayısınız, bu kaçınılmaz,
oysa sabırla beklerseniz, önceden sebepleri sağlam, ham hayallere dayanmayan gideceği ve döneceği yerler konusunda biraz kafa yormuşsanız, piyasa algısı ve momentumunu da işin içine katmışsanız, uygun yerden piyasaya uygun miktarda girerseniz, giriş ve çıkışlarınız mutlaka kademeli ise kaybetmeniz zorlaşır, en kötüsü karınız azalır, ya da önemsenmeyecek bir zararla çıkarsınız.
Bunu uyguladığımda abartısız 6 ay düzenli kazandım hiç ummadığım rakamları hem de...
Ancak ne zaman ''standart'' küçük yatırımcı psikozuna girdim, ne zaman full çektim, ne zaman piyasa ile inatlaştım, ne zaman sabırsız işlemlere kalkıştım, abartısız büyük kısmında işlem zararı yazdım.
Patron Gnome, sizin çıkmazınız ''haftalık çorba parası'' mevzuu... Belli miktar kazanma zorunluluğu... İşte bu mecburiyet kaybetme ya da çok kazanacakken değmezmiş derecesinde cüzi karla çıkmanıza yol açmakta bana göre...
Aynı Gnome, bu işi yarından başlayarak sırf ''hobi'' olarak yapsa, misal banka hesabınızda 1 milyon dolarcık olsa ve siz viobda 50.000 tl sermaye ile sırf alışkanlıktan işlem yapmaya başlasanız, hayal edemeyeceğiniz rakamlar kazanacağınıza eminim...
Peki nasıl oluyor da, aynı insan aynı bilgi, aynı piyasa tecrübesi ile birinde kayıp/kazanç arasında bocalarken, ikincisinde aralıksız ciddi miktarlarda kar edebiliyor?
Anahtar, mecburiyetin olmaması, sabredebilmek, nerede alıp nerede satacağınızı kasa / pozisyon zorlaması olmaksızın rahatça belirleyebilmeniz.
Sizin senaryolarınızı ve yorumlarınızı hayranlıkla izliyorum, son 1 ay içinde ''eşek yükü ile'' kazanmanız gerekirdi, neredeyse son bir aylık hareketleri noktasal bildiniz... ama eminim ki senaryonuza birebir bağlı kalmadınız, malum mecburiyet ve kazancı kafi görme riske etmeme adına. oysa bu işi hobi seçeneğinde yapsaydınız ancak o zaman ''eşek yükü ile'' kazanmanız mümkündü.
Yazdığım hobbit senaryosu tanrı emri değil, olasıdır ki, 107500 lerden belki de 108500 lerden geri döner ve 106000 desteğini kırarak başka bir formasyona da girebilir, olmaz demek mümkün değil...
Hiç bir senaryo ''mutlak uygulanacak'' şartı ile konulamaz, işte bu piyasa ile sidik yarıştırmak olur ki, palada tankerle sidik var...
İzlemek ve yeniden yeniden değerlendirmek, kasayı iyi ayarlamak, sabır, vs v..
işin özeti bu bence..
Hobbit senaryomuz eylül ortasında biter diye varsayıyor çıkışı, bu yüzden 2. etap (120.000) pek olası değil, ama velev ki 15 ağustos 15 ekim arası piyasa bozulmadı, misal fed parasal sıkılaşmayı eylülde erteledi) o zaman 120.000 den dönüş smegol canım' göre muhteşem olacak, 2018 martına kadar 100.000 bir de erken seçim olursa 94.000 mümkün der şizofren smegol.
Tek bildiğimiz hırs insanı çürütüyor.
Ne zaman bunu unutsak yerin dibine girdik ;
ne zaman hatırlayıp kendimize gelsek huzur bulduk.
Bu piyasa ( VOB ) 119 - 122 bin arasında bir yere düşecek ;
ama şimdi mi düşecek , yoksa 140 binlere çıktıktan sonra mı düşecek ?
Piyasa 131 bin altına sarkabilir , 129 bine düşebilir.
Lakin hala 137.300 üzeri bir kapanış yaparak 139 - 140 bin hatta daha da
üzerine gideceğine yönelik çok fazla işaret var.
Heyhat dediğimiz gibi bunu şimdi mi yapar , yoksa en fazla 130-129 belki 128 bine
düştükten sonra mı ; yapar ?
Şu anda direnç olarak 133.625 ve 134.500 gözükmekte.
Özellikle 134.500 üzerinde Short kalınmamalı.
Mayıs ayından bugüne kadar olan son üç zaman analizinde fiatlar hep Cuma günleri
dipleyip çıkışa geçtiler ve bu çıkışlar hep bir önceki zirvenin üzerine gitti.
Aynı döngü devam ediyorsa yine öyle olacaktır ve fiatlar 136.625 üzerine gidecektir.