-
[QUOTE=hdioxyde;25113]60 dakika sürekli, 60 dakika trendsiz ise ya da yön göstermiyorsa ya da gün içi trade edesim varsa 5 dakika...
Temel mantığım trend arıyorum. 60'da bulamayınca 5'e iniyorum. Orada da yoksa zaten yapacak bir şey yok. Gerekli koşulların ortaya çıkmasını bekliyorum..
Gördüm ki kaldıraç da soruyorsunuz: 5 dakikada isem 1/2 poz, 60da full genelde. Ama kaldıraç derken şunu da eklemem gerek. Sıkı bir disiplinle stop kullanıyorum.[/QUOTE]
iki sorum olacak sn hdioxyde gecenin bu saatinde
1. bugun 15 dklik neden flat kaldi ara periodda orayai degerlendirmek icin az sonra short olabilirmiydi psar a bakarak kesin dusus oldugunu teyit-kontrol ederek az ama öz kazandirabilirmiydi diger trende kadar.
2.60 da trend olusanuncaya kadar 15 en az 1 ve 5 ise birkac tane trendimsi veya trend olusabiliyor. ama dusuk periodda bunlarin cogu karsiz oluyor acilip hemen kapaniyor cogu girmekle cikmak bir oluyor. (bu da insani trende konsantre olurken epey yoruyor hatta cogu kez bezdiriyor) son iki gune bakildigindan en tutarlisi yine 15 dklik gozukuyor hizlilik 5 dk kayan cok yakin tutarli tredn olusumu maksimum... yani 15 dk da sizce 60 ve 5 iyi yonlerini almis gibi duruyor sizce...
-
Working Money sitesinden alıntı bir kaç makale.
[URL="http://rapidshare.com/files/133677821/chasing_the_trend.pdf.html"]Chasing the trend with indicator[/URL]
[URL="http://rapidshare.com/files/133678131/Whats_in_a_trend.pdf.html"]What is in a trend[/URL]
[URL="http://rapidshare.com/files/133678414/step_by_step_system_design.pdf.html"]Step by step system desing[/URL]
-
Yanıtlar için çok teşekkür ederim.
Açıkçası bu sorularımı doğru topikte mi soruyorum tereddütü geçiriyorum.
Fikirler-sistemler olduğu içinde topik ismi, buraya uygun diye düşünüyorum ancak sonuçta ilerleyen bir konuyu bölmüş oluyorum.
Sn.Hdioxyde ye bir sorum olacak.
Vob a aşina olmadığımı daha önceden pek çok kez dile getirmiştim. Ve şu aşamada da zamansızlıktan dolayı yarım yamalak odaklanarak öğrenmeye çalışıyorum. (Aktif işlem yapmıyorum tek kontratla denemeler sadece)
60 dk lıkla oynarken full kaldıraçta olunca nasıl oluyorda bu teminat denen miktar yeterli oluyor, o konuyu bir türlü çözemedim. Çok çabuk stop olma ile sık sık karşılaşmıyor musunuz eğer ters yönde hafif bir dalgalanma olduğunda?
-
sn hdioxyde su absolute cifti hakkinda soracagim evet dediginiz gibi cok benzer trendin kuyrugu disinda orada bear olusmus normalde dmi dan farkli olarak sanki 5 dk lik grafikte dmi gibi duruyor.
neyse yarini bekleyelim aciklamalarinizla daha pekisir.
-
[quote=nyse-dj;25116]iki sorum olacak sn hdioxyde gecenin bu saatinde
1. bugun 15 dklik neden flat kaldi ara periodda orayai degerlendirmek icin az sonra short olabilirmiydi psar a bakarak kesin dusus oldugunu teyit-kontrol ederek az ama öz kazandirabilirmiydi diger trende kadar.
2.60 da trend olusanuncaya kadar 15 en az 1 ve 5 ise birkac tane trendimsi veya trend olusabiliyor. ama dusuk periodda bunlarin cogu karsiz oluyor acilip hemen kapaniyor cogu girmekle cikmak bir oluyor. (bu da insani trende konstre olurken epey yoruyor hatta cogu kez bezdiriyor) son iki gune bakildigindan en tutarlisi yine 15 dklik gozukuyor hizlilik 5 dk kayan cok yakin tutarli tredn olusumu maksimum... yani 15 dk da sizce 60 ve 5 iyi yonlerini almis gibi duruyor sizce...[/quote]
ılk sorunun yanıtı çok kolay: 3500 puan kazanmışken arkamıza yaslanıp bir kahve içmek için...şaka bir yana bir çok sebebi var ama en önemlisi risk...
On beş dakikalıkda şimdi baktığımız güzel bir aşağı trendçik görüyorsunuz ama o barlar orada oluşurken yüksek bir volatilite vardı. Flat verdiği anda short pozisyon açsaydınız sonraki yarım saat 500 puanlık bir yükseliş var. Eyvah trend döndü diye kapatıp longa geçseydiniz sonraki yarım saat 650 puan düşüş var. Gene shorta dönülse sonraki yarım saat yukarı yatay bir piyasada stres olacaktık. Ne güzel kahve içtik değil mi?
Daha teknik bir yanıt ise ADX=77 MDI=10 iken short açmak gerçek bir kumar olurdu. DX'in ADX'i yukarda kesmesine güvenebilir misiniz sadece? PSAR hiç saymadım bile..
Çok isteniyorsa daha alt perioda geçip aşırı alım ve satımlar incelenebilir ama 15 dakika ile anlamlı bir fark olması için de 2 ya da 3 dakikaya inmek gerek. Çok yüksek bir konsantrasyon ve sağlam sinirler gerek daha da önemlisi.
ıkinci soru ise tüm teknik analiz dünyasının dilemnası. Bence burada tek kriter elde edilecek kar değil. Sistemin uygulayıcısının kişisel ihtiyaçları... 5 dakikalıkta gözünüzü ekrandan ayıramazsınız çünkü zaten daha küçük ve kısa trendleri tutuyorsunuz. O yüzden kayıplarınızı da küçük ve kısa tutmalı sürekli ekran izlemelisiniz.
15 dakika için 5 ile 60'ın buluşması gibi yaklaşım güzel. Öyle düşünmemiştim açıkçası ama iyi tanımladınız... Haklısınız denebilir. Ayrıca yaygın olarak kullanılan bir zaman dilimi değil. O yüzden de başkalarının kaçırdıklarını yakalama şansı var. Bizde al sinyali gelirken diyelim ki 800 puanlık bir trend başında belki 150 puan önce girmiş 5 dakikalık sistem sat diyebilir; belki de 100 puan üzerinden geri almak üzere....
Biraz ne avlamak istediğimiz ile ilgili. Balığa göre olta seçimi... Sisteme günlük bakarsanız DX 40larda ADX bir önceki trendden 26ya düşmüş bugün 27ye çıktı, daha trend yeni oluşuyor ve bir önceki downtrend 17 gün sürmüş. Biz o 17 günde 15 dakikada kaç işlem yaptık ve daha çok para kazandık mı?
-
bir de irdelenmesi ve aciklama getirilmesi gereken konu STOP veya/ve stop loss. deneyimlerinizle takip eden bizler acisindan buna aciklama getirebilirmisiniz bir miktar yuzde mi puan mi support mu direnc mi yoksa baska birsey mi kullanmaliyiz opitmum stop ve disiplinli bir stop loss icin.
-
[quote=shibumi;25118]Yanıtlar için çok teşekkür ederim.
Açıkçası bu sorularımı doğru topikte mi soruyorum tereddütü geçiriyorum.
Fikirler-sistemler olduğu içinde topik ismi, buraya uygun diye düşünüyorum ancak sonuçta ilerleyen bir konuyu bölmüş oluyorum.
Sn.Hdioxyde ye bir sorum olacak.
Vob a aşina olmadığımı daha önceden pek çok kez dile getirmiştim. Ve şu aşamada da zamansızlıktan dolayı yarım yamalak odaklanarak öğrenmeye çalışıyorum. (Aktif işlem yapmıyorum tek kontratla denemeler sadece)
60 dk lıkla oynarken full kaldıraçta olunca nasıl oluyorda bu teminat denen miktar yeterli oluyor, o konuyu bir türlü çözemedim. Çok çabuk stop olma ile sık sık karşılaşmıyor musunuz eğer ters yönde hafif bir dalgalanma olduğunda?[/quote]
Stop'um fiyat bazlı zaten genelde çok uzakta olmuyor. Bir de Margin Call yeme saati 13 ila 14:30 arasında aracı kuruma göre değişiyor. Teminatınız uzlaşma fiyatına göre hesaplanıyor. Gün sonu eksi olsanız bile ertesi gün 14:30 a kadar sizden o eksiyi kapatmanızı isteyen kimse yok. Sıkışma durumunda bir kısım pozisyonunuzu kapatarak teminatınızı serbest bırakabilirsiniz ya da hesabınıza nakit göndermek zorundasınız.
Full derken ben sabit kontrat kullanıyorum. Diyelim ki 6000 liram var. 2 hafta boyunca sabir 10 kontrat kullanıyorum. Bu sırada oluşan karı (varsayıyorum) hesapta tutuyorum. Ama o kar karşılığı poz açmıyorum Kar anlamlı bir miktara ulaşırsa duruma göre sonunda karın bir kısmını çekip ya da çekmeyip tamamı ile sabit kontrat sayımı artırıyorum. Zarardaysam azaltıyorum. Ama her zaman bu hesabımı destekleyebileceğim likit varlığı da kolayda bulunduruyorum.
Bu nedenle full poz demek benim için o dönemde belirlediğim sabit kontrat sayısı kadar poza girmek demek. Başka bir deyişle yatırımlarımın vob ayrılmış kısmı kadar demek...
Sizi yanıltıysam kusuruma bakmayın...
Not: bu arada hesapta biriken kar yoksa full hakikaten full anlamına geliyor...
-
bugun arada günlük grafiklere baktım ona bakınca trende yeni girmiş gibi gozukuyoruz...sistemde günlük grafikleride degerlendirme şansımız olurmu acaba ?
-
Cevabiniz icin tesekkurler uzun olup yer kaplamasin diye alinti yapmadan cevabiniza ilskin birkac sey sormak istiyorum. su arkaya yaslanma kismi. trend takip etmek guzel ama trendin ozellikle ilk basi cok caydirici tuzaklarla dolu hatta bu son muhtesem trendde oldugu gibi her yani. sisteme uymak super ama yeni baslayanlar psikolojik olarak buyuk zarar tasiyanlar icin otomatik pilottan heran ayrilma (bundan sonra kapanir canim diyerek her cengelde cikma yada cikmama sabri)durumunu nasil astiniz. (biraz olmak yada olmamak gibi oldu ama kusura bakmayin)Aslinda dediginiz gibi kati disiplin olmadan buyuk karlar kucuk seylere donusuyor.
-
Peki şöyle sorsam.
Sadece 6000 YTL niz var. (Örnek o olduğu için 6000 den devam ediyorum) Ve destekleyecek başka bir likitinizde yok.
Bu durumda ne yapardınız?
Not: Yanılmıyorsam 1 kontrat alırsanız ve 5400 YTL nakitte kalırsa kaldıracınız 1 oluyor. Keza katları olarak devam eder. 10 kontrat ise kaldıracın 10 olduğu anlamına geliyor. Bu mantığım doğru mu?
-
[quote=nyse-dj;25123]bir de irdelenmesi ve aciklama getirilmesi gereken konu STOP veya/ve stop loss. deneyimlerinizle takip eden bizler acisindan buna aciklama getirebilirmisiniz bir miktar yuzde mi puan mi support mu direnc mi yoksa baska birsey mi kullanmaliyiz opitmum stop ve disiplinli bir stop loss icin.[/quote]
Optimum stop sizin kaybetmeyi göze aldığınız kadar... Stop olarak belirlediğiniz yere değip de fiyatın geri gelmesini yüreğinizin kaldıracağı kadar. Kaç kere başıma geldi bilmiyorum ama çok olduğunu söyleyebilirim, hele birini hiç unutmam, manyağın teki 5 kademe mal verdi tam benim stopa kadar ve o kademede sadece tek bir kontrat işlem oldu ve benim stop çalıştı, ben tüm kontratlarımı teslim ettim ve sonra o kademe günün en düşüğü oldu...
Atr bazlı stop iyi aslında üstünde çalışmak gerek, stop kullanmamakta bir yöntem. Ben kullanmaktan yanayım ama mesela haber öncesi volatilite dakikalarında ve haber gelirken şartlı stop emrini iptal ediyorum.
PDI MDI ikilisinde kesişme barının en düşüğünün bir iki kademe altı alınarak ve daha sonra en düşük 5. barın düşüğü kullanılarak da gidilebilir.
Çalışmak gerek bu konuda da... Chuck LeBeau'nun bir sürü exit stratejisi onları inceleyebiliriz...
Bir de bir süre bu göstrgeleri izledikten sonra fiyat hareketleri ile korelasyonuna gözünüz alışmaya başlıyor. En azından PDI şaşğı mı gidecek yukarı mı gidecek o zaman dx ne yapacak konuları görsel hafızanıza yerleşiyor. Sat vereceği kademeyi yaklaşık tahmin etmeye başlayabiliyorsunuz.. Bu da bir stop stratejisi olabilir...
-
stop konusunda herkesin bir hikayesi vardır mutlaka :) daha vobta ilk zamanlarımdı 900puan stop koydum neden boyle yaptıysam hatırlamıyorumda çok inanıyordum heralde pozisyona tuzaklarında olucagını biliyordum adamlar 1000puan aşagı gelmişler ben yokken poz kapandı seans kapanışı ve ertesi gün +2000puan oldu :) ben bu yüzden stop artık pek kullanmıyorum hedefledigim puanı alıp çıkmaya bakıyorum