-
[QUOTE=gnome;437236]vob çok sert bir hareket arefesinde .
cuma ya kadar 99.650 , hadi 99.500 sınırdır . Altında işler değişir long için .
99.500 altına inilmedikçe long kazanacak .
eski zirve tekrar test edilecek .
99.500 altına inilmedikçe bunu şimdi yapabilir .
altına inerse işi uzatacak demektir .[/QUOTE]
[QUOTE=gnome;437010]Makinanın bankalarından biri şu an flat , aynen benim gibi :)
poz almak için talimat bekliyor . Aslında elbette yüzde yüz flat değil
ama çok az pozu var .
Pastacılar dikkat etsin , bir bankanın bugün yarın aniden aşırı poza
girdiğini görürseniz ( short - long ) operasyon başlamış demektir .[/QUOTE]
[QUOTE=tuna;437376]ve city +10.125 kontrat LONG demiş ...
vaşşşş
o banka bu banka miydi sn gnome
oyun başladımı yoksa
:([/QUOTE]
AY BAŞINDAN BERİ HİÇ SHORT OLMADI . HEP YAZILDI SHORT OLURSA
SADECE VUR-KAÇ OLUR . . .
OYUN BAŞLAYACAK DEDİK , BAŞLADI .brv
-
[quote=gnome;430002]başlayan düşüş ne kadar uzun sürerse yükselişte varsa kazanılan paralar
makinaya iade edilecek .
Hep dendiği gibi amatör yatırımcı long piyasada para kazanabilmeli
ve short piyasada bu parayı kaybetmemeli .
Nasıl? Zor . çünkü ekran karşısında olup da işlem yapmamak imkansızdır .
Ya orta vadeli shortlanacak . Ya da uzak durulacak .
Ama ben buraya sırf borsada yapamadığım açığa satışı yapmak için geldim
zevkle çılgınlar gibi shortlamak ve borsa düşerken de parama para katmak
istiyorum diyorsanız ; şunu asla unutmayınız .
Makina asla yükselişdeki gibi amatör yatırımcıya karşı sevecen ve şefkatli
olmayacak . Bilakis onları bir an önce yoketmek için elinden geleni yapan
acımasız bir terminatöre dönüşecektir . çok mu abartıyorum ?
O zaman önce 2012 haziran'ından bugüne gelen trendin güzelliğine bir bakınız
ne kadar güzel asla ters yöne zırt pırt sert hareketler yok . Sadece 1-2 kere
o da taa 90 binlerde gelmiş . Oradan bile 20 bin puan daha artmış .
Kimse makinanın iyi niyetini sorgulayamaz ve şüphe edemez .
Hayatlarında çok çok az rastlayacakları türden bir trend sunmuş onlara .
Herkesi zengin olmaya davet etmiş .
Buna rağmen insanların çoğu ya battı ya da çok çok az para kazandı , neden ?
Herkes grafiğe baktı ama inanmak istediğini gördü . Bir de piyasa ile anlamsız
bir inatlaşma hevesi var insanlarda .
şimdi er ya da geç bir düşüş başlayacak ve o düşüş başladığında
yükselen piyasada herkese şefkatle yaklaşan ve onlara para dağıtmaya
çalışan makinayı bulamayacaksınız .
Ne dedik long piyasada para kazanılmalı ve short piyasadan uzak durulmalı.
Yapılması gereken bu devasa long trendde çok para kazanılıp , şimdilerde
kenara çekilmek olmalıydı .
Ama küçük yatırımcı herzaman olduğu gibi tam tersini yaparak
long piyasada kaçan fırsatın üzüntüsüyle short piyasaya balıklama dalacak.
Kolayı yapamayıp zoru yapmaya çalışacak .
ıçindeki önlenemez işlem yapma arzusu ile short piyasada oluşacak
acımasız dalgaların içerisinde boğulup gidecek maalesef .[/quote]
26 ocak 2013'de yazmışız :)
aynen oldu . Zaten aklın yolu bir . . .
-
[SIZE="5"][quote=gnome;429345]son düzlükte üçüncü gündeyiz .
Makina sabırlı .
Minimum 2 gün ( bu cuma )
maksimum 7 gün içerisinde .
Kırmızı gün haftaya cuma yı işaret ediyor .
Heyecan dorukta . Fırtına geliyor .
Bakalım kim sağ kalacak sonunda . . .
Kolay gelsin .[/quote][/SIZE]
biz bu topikte neleri bildik , neleri yazdık . 23 OCAK GÜNÜ PİYASANIN
2 İLE 7 GÜN ARASINDA ÇÖKECEĞİNİ YAZDIK , DAHA ORTADA FOL YOK YUMURTA YOKKEN ...
VE 25 OCAK GÜNÜ DÜŞÜŞ BAŞLADI . . .
-
[quote=gnome;429835]ıster tepe olsun , ister bir dip .
Artan volatilite ile gel-git ler yapmadan konsolide olmadan
bir dip veya tepe oluşumu görülmeden çıkış ya da düşüş olursa
o seviye majör bir dip veya tepe değildir .
örnek ;
2012 başı 60 binler artan volatilite en yüksek ve düşük arasında
artan mesafe , anormal işlem hacimleri ve o seviyelerde oyalanma
dibin onaylanması .
2012 mart sonu 75-76 binler tepe .
Defalarca gel-gitler o seviyelerde konsolide olma , göstergelerin
sata geçmesine izin verme vs .
Oysa 2012 mart tepesinden sonra 2012 haziran dibine bakınız ;
76 binlerden çok düzgün bir şekilde 64 binlere gelme ve zerre konsolide
olmadan hızla tekrar yükselme . Hiç vakit kaybetmedi oralarda .
Neden ? çünkü majör bir dip değildi .
Peki bugün ne olabilir ?
Ben ilk düşüşün sert bir satış dalgası ile başlayacağını düşünüyorum .
önemli olan aynı sertlikte bir tepki ile tekrar yükselmesi . Eğer hiç
tepki gelmeden fiatlar 8-10 bin puandan fazla düşerse başka
ihtimalleri gözönüne almak gerekir .
Mesela sert düşüş ve tepki sonrası git gide daralan çubuk boyları
ile alçalan dip ve tepeler yaparak tipik bir simetrik üçgene
dönüşebilir .
[SIZE="5"] 2010 KASIM DA 92.500 lerden düşüş gibi bir anda 15 bin puan düşüp milleti mars
edebilir . Gerçi şimdi shortçuların ağzı sulanır ama sonuna kadar kimse dayanamayacaktır .
[/SIZE]
Belki düşüş tahminimiz yanlış çıkacak . Beklediğimiz final olmayacak
fiatlar hızla 115 - 118 bine çıkacak , zor ama olmaz diye birşey yok .[/quote]
bunu da ocak ayının sonlarında yazdık .
Kendimizi tebrik ederiz . . . :)
-
Herkese günaydın...
Şimdi de yarı teknik yarı kişisel görüşlerimi yazacağım.
Cuma günü saat 15.30 ve sonrası gelişen fiyat hareketleri çok önemli. Çok kritik bir yerde gelişti. Bu hafta sonu dersimizi çok iyi çalışmalıyız.
Bende iki senaryo var. Aslında basit. Ya çıkacak ya düşecek. :)
Son gün çıkış yaptığına göre önce yükseliş senaryosu : 45 Eurodan yani Euroda bariz bir hareket olmazsa yaklaşık imkb30 105 bin endeksten (200-300 aşağı yukarı, vob da peşinden) gene yukarı kurtulur, bir kez 45 eurodan işlem görmeye başlarsa, ocak ayındaki o konsolidasyon bölgesinin içine girer ve üst limit zaten aşılır 46 geçilir ve olmaz yerlere gidebilir. Alt yapısı var mı? Bence bilinen yok. Ama bizim tarafımızdan bilinmeyen haftaya patlayacak bir haber varsa ayrı. Gerçi o ihtimal de düşük. Yoksa bir cuma günü aniden saat 15.30 da tarım bilmemne verileri ile tarihi zirve yenilemeye kadar götürebilecek ciddiyetteki bir direnci seans içi 8-10 dakikada cart diye geçip gitmesi sırf birisi vobda 20bin uzun kontrat açtı diye olacak birşey değildir sanmam. Kısa açanı da var bunun onlar da burnundan kıl aldırmayan ciddi bankalar. Mal dağıtımı yapmak için her gün tabana verilmez böyle yukarı kasar kasar verirler, ya da eskiden öyle oluyordu hep en azından.
Zaten merak ettiğim aslında şu, Endeksi yukarı süreceğim diye vobda 20 bin kontrat için 18milyon tl teminat gerekiyor. Olaki endeksi %2 yukarı attırdı ise, hisse senetleri piyasasında yüklü pozisyonu olan bir kurum da bunu yapıyorsa ve sattığı veya satacagı mal da 18milyondan fazla olduysa veya olacaksa karlı olmazmıydı. Burda soru şu; vob mu borsayı ilk yukarı itti yoksa endeks mi vobu yukarı itti saat 15.30 da. Yoksa zaten takaslara göre aşırı malcı bir kurumun vobda da uzuna yüklü girmesi bana garip geldi. Var malın zaten, alacaksan git daha al veya en azından satışa birşey koyma, yetmezmiydi. 18 milyon tl bazan 2-3 hadi 4 bankanın tek bir kademesinde bulunabilen bir alış miktarı. Yani voba çok büyük bir para da koymuş degil.
Düşüş senaryosuna gelince: Bu kolay. Endeks 105 bin görür kanalın üst bantını hafifce geçer 45 euroya dokundu dokunacak yapar aynen geri döner ( dirençten döndü deriz) zaten 45 eurolara çok yaklaşmış olan yükselen kanalın içine geri girer ve bu sefer alt bantı da kırar ( dışarı çıkıp geri geldiği için). Düşmeye başlar ve aşağı doğru bir %38 veya %62 lik geri alım yapar, haftalık grafiklerde hah işte ikili tepe oluyor denmeye başlar ve belki de 93.500 ler aşagı geçilirse eski dibe kadar göçer mi onu konuşuyor olurmuyuz.
Bunun alt yapısı var işte. Fedin musluklu para sistemi kıssakmı kısacaz yakında şöyle olursa böyle olursa dedikoduları. Açmıştık daha da açıcaz demiyorlar zaten.
Teknik olarak da bizim borsa tarihinde hep uzun vadeli zirve ve dipler için hep ikili tepe ve ikili dipleri sevdi.
Ayrıca imkb100deki (imkb30 yeni kurgulanmıştı galiba o zamanlar dataları olmayabilir herkeste) 1997 ekim ve 1998 ağustos arasındaki yükselen takozu ( grafikte o zamanlar böyle küçük görünmüyordu emin olun, çok insan battı, düşüşten sonra adını 98 krizi koydular) hatırlattıktan sonra tamam ikili tepe ve dipleri seviyor da, biraz daha geniş bakıldıgında sevdigi tepe konsolidasyon formasyonu da yukarı takoz gibi duruyor.
Ben bir de örnek grafik koyuyorum buraya yakın tarihimizden örnekler için. 2000 yılından günümüze kadar imkb30;
[IMG]http://i111.photobucket.com/albums/n141/intrudervko/imkb30gun.png[/IMG]
1 yazan yerdeki durumu görüyorsunuz. 2 yazan yerdeki takozun bitiminde önce yukarı deliniyor. Aslında düşmek zorunda değildi. Gitse giderdi, bu tür formasyonların hepsi her zaman tutmaz, bir istatistik yapan kişiye göre şans %70 filandır.
Ama bu savrulma olarak kalırsa yani fiyat geri formasyon içine girerse durum çok farklı oluyor. Ardından gelen düşüş çok ciddiydi. 2008 krizi dediler adına.
Şimdi de içinde bulundugumuz 3 ile işaretli takoz. Çok yakın tarihte hızla yukarı delindi ve hızla geri içine girildi. Cuma günü de yükselerek gitti çizginin üzerinde durdu. hem ikili tepe adayı gibi, hem takozun ucunda, hem de savrulmuş fiyatın dibinde, hala formasyon dahilinde ve çizgiden kapanış ile.
Öyle kritik bir yerdeyiz ki , fiyatların bugünlerde, bizlerin de bu hafta sonu vereceğimiz yön kararı belki de bu senenin en önemli kararları olacak. Dersimizi iyi çalışmalıyız. Ben elimdekileri ortaya koydum. Haydi arkadaşlar!!!
Bu yazdıklarımın arasında herhangi bir yatırım tavsiyesi yoktur. Fikirlerimi ve bildiklerimi paylaşıyorum sadece. Amacım sadece başkalarının da fikirlerini öğrenebilmek, bilgilerini görebilmek.
-
[quote=gnome;430659]kimin nasıl trade ettiğinin bir önemi yoktur . Yemeği ha sağ elle , ha sol elle yemişsin
önemi yoktur . Mesele yemeği yemektir . Herkesin tarzı farklıdır
önemli olan ne kadar puan topladığın , bu yüzden buradayız .
Herkes ve herşeyden faydanılabilir paladan bile ve eğer yapılabiliyorsa yapın .[/quote]
[quote=gnome;430660]peki bundan sonra ne olabilir ?
Hatırlarsanız geçen hafta bir çöküş olabileceğini tahmin etmiştik .
Geçici mi , kalıcı mı bilinmez ama üç günde 8000 puan düştü .
Eğer 2008-2009 dibine benzeyecekse ( kalıp olarak )
hızla düştüğü yere hatta biraz daha yukarıya çıkıp sonra temelli
göçmeli .[/quote]
[quote=gnome;430661]diğer bir ihtimal daha önce yazmıştım ama eski msjlarda bulmak çok zor
oluyor :)
eğer 108 binlerde biten dalga gerçekten 3 ise , 4.dalga başlamış demektir
ve tam tahmin ettiğim gibi gelişiyor .
Aynı gold da 1900 lerden başlayan 4.dalga gibi gelişebilir .
önce çok sert bir satış bekliyorduk ki aynen öyle oldu . şimdi
bu sefer sert bir tepki düşüşün başladığı yere doğru ve sonra tekrar
sert düşüş ama 100 bin altına inmeden duracak .
Ve gitgite alçalan tepeler ile yükselen dipler olacaktır ve bir üçgene
dönüşecektir , en sonunda da 5.dalga başlayacaktır .
Tabii 3.dalga bitti ve 4.dalga başlayacak diyen analistler haklıysa .
Bunu zaman gösterecek .
Ama benim bahsettiğim analiz doğru çıkarsa 108 binlerde biten dalga
3 değil demektir ki sonu pekde hayırlı olmayacaktır .
Hangisinin gerçek olacağının hiçbir önemi yok .
önemli olan istikrarlı bir biçimde para kazanmaya devam edebilmek .
Fiatlar ister 108 binde olsun ister 68 binde
makinanın mantığı ve oyun stili değişmez , tabii bizimkiside .
Neticede pala ve makinasıyla ölümüne kankayız :)[/quote]
trade trade trade . . .
Maalesef bizde tatil yok . Bir kere 3-4 gittik 9000 puan kaçtı :)
gerçi gün içi al-satlar ile 2/3 topladık ama bir sürü stres ile .
Neyse , bizde dediğim gibi flat poz yok .
Ya shortuz , ya longuz . . . Herzaman piyasadayız aynen makina gibi.
Bu çok ama çok yorucu bir süreçtir .
O yüzden en güzeli orta vadeli trendlere takılmaya çalışmaktır .
Güniçi işlem hele hele başka bir meslekle uğraşıp da , hem de
tlf dan ya da bilgisayardan gözucu ile bu işi takip edenlerin
vay haline .
-
Bir de kubilay beyin yazına şunu eklemek isterim .
Vob da değil ama spot da 107 bin ve 108 binlerde boşluklar var .
Bence onları doldurmak isteyecektir .
Doğru ikili tepeleri çok sever , lakin oradaki ince ayrıntıya dikkat ediniz.
Tuzak için ikinci hep ilkini biraz geçer ve sonra geri gelip çöker .
En taze örnek , bakınız geçen sene mart-nisan 2012 tepeleri .
Euro analizini unutmadık , en kısa zamanda . . .
-
Yükselen takozların değişmez gerçeğidir . Aynısı garantide de var .
üst çizgiyi geçer sonra hemen geri döner ve hızla düşer . Sonra da tepki
yükselişinde yükselen çizgiye kadar geri gelip , ardından temelli çöker .
Ama tabii tekrar yükselen üst çizginin üstüne çıkıp bir % 10 - 20 yükselme
ihtimali asla ama asla akıldan çıkarılmamalıdır .
-
Ben 2008 den berisine farklı tutulması gereken bir dönem olarak bakıyorum aslında.
Krize ilaç oluyor diye çok yetkin yerlerden para ve musluk kelimelerinin aynı cümlede kullanıldıgını duyuyoruz ve buna alışıyoruz. Adamlar bol bol konuşuyorlar. Bizde musluk vardı taktık paraya açtık köküne kadar, manipüle ettik doğal seyri, batan fiyatları kurtarmaya. Elimize patlamış dandik malları da satıp savamadıydık, önce yükseltip malları bi çakalım sonra görürsünüz musluğu da parayı da demeye getiriyorlar. Bir zamanlar adını bilmediğimiz notçu şirketler uluslar üstü ekonomi bakanları gibi ona buna not veriyor karne dağıtıyor. Kurtarma sözlüsü varmı hocam, ben kaç aldım hocam filan başladıysa sınıfta durumlar kötü ve sene sonu yakın demektir.
Yıllardır bir çok krizler oldu değişik sebeplerden. Musluktan para aktırma deyimi 2008 den beridir var. Bir musluk ta bize takmışlar işte gördük citi parayı bastırıyor alıyor musluktan akıyor ya. Sorun bunun bir amacı oluşunda. Sakatlarını iteledikten sonra sonra eh gerisi tufan diyeceklerini kendileri de söylüyor. Kıssaydık iyiydi diyenleri var rahatsızlarmış biraz, çaktırmadan çok para gitmiş musluktan moralleri bozukçana. Bu ay da toplantıları var. Nereye ne kadar para dağıttık hesabını tutamaz olduk mallar da kucakta duruyo daha napcaz abicimler başlarsa ha dow da gördüğü göreceği en baba seviyelere hazır da gelmişken yermisin yemezmisin yaparlar mı acaba... Düzeltme yapıyor, bişey yok, acı yok filan?
2007 deki ekonominin göstergesi rakamlardan çok daha berbatlarıyla tarihi zirve yapabildi dünyanın en gösterge ekonomisi. Musluklu işler bunlar.
Vobda tüm parasını kontrat yapmış ve terste kalmış birisi %5 de yarısını %10 da tamamını kaybeder. Bizler emniyetli %0.5 ler %1 ler, mümkünse daha fazlası peşindeyiz sanırım. Fakat bunun için doğru yönde olmak dışında o konuda hiç şans yok. %10 terste kalıp 2 hafta sonraki %50 yi alamayız, batınca batılıyor olduğundan. Tek çare emniyetli rakamları en fazla %1-2 hata, hadi olmadı para da gani, %3-4 ile bulmak. Stop koymak da bir çözüm tabi ama çok usta olmak lazım onda. Kaç puana nere stop konulur ayrı konu. Giriş noktası hatalı olunca stopu da katarsak zarar zarardır. Bana göre stop savaş deprem falan filan gibi durumlarda batıştan korunmak için uygun yerlere konulması gereken bişey , sigorta gibi. Trade eden kişinin giriş fiyatı kötü oldugu ortaya çıkarsa stop beklemeye de gerek yok, gerekçe doğru da piyasya saldırma geldi ( bazan oluyor 400-500 puana mal olacak kısa hareketler, bir fon mal bozuyor veya alıyorsa) gereksiz yere patlayan stop ve tekrar hem de aynı pozisyona belki de daha kötü fiyattan girmek gerekebilir. Bunların hepsi şahsi kanaat tabi. Ben ekran takip edemeyeceksem kaybetmeyi göze aldığım paraya göre ki o da kontrat sayısı ile ilgili bişey, bi yerlere stop korum o da çok sırıtır çünkü hep de garip bir rakam olur.
Konuyu dağıtmayım; Doğru yön tesbiti çok önemli. Sayın Gnome Usta sanırım piyasanın eskilerinden. Bazı yazılarındaki bazı cümleleri yüzünden bunu hissediyorum. Hatta sanırım Bu işlerde eğitimli ve görevli olarak da çalışmışlığı olsa gerek. O indikatörlerde kullandığını düşündüğüm formuller herkesin bilebileceği şeyler değil. Yorumları da çok üst düzeyde ve
çok profesyonelce. Takdire şayandır ki bu forumda paylaşıyor.
Bir ara bir mesajını görmüştüm burda kapanışı doğru bilen bir arkdaşa makinanın sesi olabilirmi diye yarı şaka yarı ciddi takılmıştı.
:) Ne diyeyim ben de esas Gnome Ustanın kendisinin makinanın tek iyi niyetli ve dış dünyaya kontakt kurup bilgisini paylaşan bir elemanı olabilir mi diye de düşünmüştüm:) Paylaşımları gerçekten çok üst düzeyde. Ve isabetli.
22 yıldır borsadayım 15 sendir de memlekette internet var, forumlar filan, ne seans salonlarında konuşarak ne de internet forumlarında okuyarak bu kadar hassas, artık şahsi trade sırrı denilecek mertebede nitelikli bilgisini paylaşan görmedim. Bu yüzden tekrar tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum.
-
103.500 çok önemli bir seviye halini aldı . Eğer üzerinde kalmayı başarabilirse
6 ile 9 gün arasında daha yükselecek ve sonra o seviyelerde zirveyi oluşturup
konsolide olacak , mal dağıtacaktır . Tabii bu pazartesi , salı 103.500 üstünde kalmayla
ölçülür . Geri gelip 103.500 altına giderse iş değişecektir .
-
[QUOTE=kubilay;437954]Ben 2008 den berisine farklı tutulması gereken bir dönem olarak bakıyorum aslında.
Krize ilaç oluyor diye çok yetkin yerlerden para ve musluk kelimelerinin aynı cümlede kullanıldıgını duyuyoruz ve buna alışıyoruz. Adamlar bol bol konuşuyorlar. Bizde musluk vardı taktık paraya açtık köküne kadar, manipüle ettik doğal seyri, batan fiyatları kurtarmaya. Elimize patlamış dandik malları da satıp savamadıydık, önce yükseltip malları bi çakalım sonra görürsünüz musluğu da parayı da demeye getiriyorlar. Bir zamanlar adını bilmediğimiz notçu şirketler uluslar üstü ekonomi bakanları gibi ona buna not veriyor karne dağıtıyor. Kurtarma sözlüsü varmı hocam, ben kaç aldım hocam filan başladıysa sınıfta durumlar kötü ve sene sonu yakın demektir.
Yıllardır bir çok krizler oldu değişik sebeplerden. Musluktan para aktırma deyimi 2008 den beridir var. Bir musluk ta bize takmışlar işte gördük citi parayı bastırıyor alıyor musluktan akıyor ya. Sorun bunun bir amacı oluşunda. Sakatlarını iteledikten sonra sonra eh gerisi tufan diyeceklerini kendileri de söylüyor. Kıssaydık iyiydi diyenleri var rahatsızlarmış biraz, çaktırmadan çok para gitmiş musluktan moralleri bozukçana. Bu ay da toplantıları var. Nereye ne kadar para dağıttık hesabını tutamaz olduk mallar da kucakta duruyo daha napcaz abicimler başlarsa ha dow da gördüğü göreceği en baba seviyelere hazır da gelmişken yermisin yemezmisin yaparlar mı acaba... Düzeltme yapıyor, bişey yok, acı yok filan?
2007 deki ekonominin göstergesi rakamlardan çok daha berbatlarıyla tarihi zirve yapabildi dünyanın en gösterge ekonomisi. Musluklu işler bunlar.
Vobda tüm parasını kontrat yapmış ve terste kalmış birisi %5 de yarısını %10 da tamamını kaybeder. Bizler emniyetli %0.5 ler %1 ler, mümkünse daha fazlası peşindeyiz sanırım. Fakat bunun için doğru yönde olmak dışında o konuda hiç şans yok. %10 terste kalıp 2 hafta sonraki %50 yi alamayız, batınca batılıyor olduğundan. Tek çare emniyetli rakamları en fazla %1-2 hata, hadi olmadı para da gani, %3-4 ile bulmak. Stop koymak da bir çözüm tabi ama çok usta olmak lazım onda. Kaç puana nere stop konulur ayrı konu. Giriş noktası hatalı olunca stopu da katarsak zarar zarardır. Bana göre stop savaş deprem falan filan gibi durumlarda batıştan korunmak için uygun yerlere konulması gereken bişey , sigorta gibi. Trade eden kişinin giriş fiyatı kötü oldugu ortaya çıkarsa stop beklemeye de gerek yok, gerekçe doğru da piyasya saldırma geldi ( bazan oluyor 400-500 puana mal olacak kısa hareketler, bir fon mal bozuyor veya alıyorsa) gereksiz yere patlayan stop ve tekrar hem de aynı pozisyona belki de daha kötü fiyattan girmek gerekebilir. Bunların hepsi şahsi kanaat tabi. Ben ekran takip edemeyeceksem kaybetmeyi göze aldığım paraya göre ki o da kontrat sayısı ile ilgili bişey, bi yerlere stop korum o da çok sırıtır çünkü hep de garip bir rakam olur.
Konuyu dağıtmayım; Doğru yön tesbiti çok önemli. Sayın Gnome Usta sanırım piyasanın eskilerinden. Bazı yazılarındaki bazı cümleleri yüzünden bunu hissediyorum. [COLOR="Magenta"]Hatta sanırım Bu işlerde eğitimli ve görevli olarak da çalışmışlığı [/COLOR]olsa gerek. O indikatörlerde kullandığını düşündüğüm formuller herkesin bilebileceği şeyler değil. Yorumları da çok üst düzeyde ve
çok profesyonelce. Takdire şayandır ki bu forumda paylaşıyor.
Bir ara bir mesajını görmüştüm burda kapanışı doğru bilen bir arkdaşa makinanın sesi olabilirmi diye yarı şaka yarı ciddi takılmıştı.
[COLOR="Red"]:) Ne diyeyim ben de esas Gnome Ustanın kendisinin makinanın tek iyi niyetli ve dış dünyaya kontakt kurup bilgisini paylaşan bir elemanı olabilir mi diye de [/COLOR]düşünmüştüm:) Paylaşımları gerçekten çok üst düzeyde. Ve isabetli.
22 yıldır borsadayım 15 sendir de memlekette internet var, forumlar filan, ne seans salonlarında konuşarak ne de internet forumlarında okuyarak bu kadar hassas, artık şahsi trade sırrı denilecek mertebede nitelikli bilgisini paylaşan görmedim. Bu yüzden tekrar tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum.[/QUOTE]
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ;) ;) ;)
Ama zaman dolmak üzere . . .
-
[IMG]http://i111.photobucket.com/albums/n141/intrudervko/15dakvob30.png[/IMG]
Bu 15 dakikalık vob30 grafiğidir.
Cuma günü seans sonlarındaki ruh 105100 istemiş. Seans sürse yapacaklarmış sanki.
Bu pazartesi sabahına sarkar mı bilinmez.
Gerçi piyasa kendi yolunda kendi bildiği gibi gidiyor. Para piyasaları kendi dünyasında kendi dilini konuşuyor.
Haritalarımız ise bu grafikler işte. Ne olmuşlara bakıp sonra neler olabileceklerini düşünüyoruz.
Bir hayli ipuçları vermiyor da değil. Teknik analiz de bu işte zaten. Büyük meblağların hedef değere giriş çıkışı çok da ani olamadığından bir süreci gerektirdiginden trendler oluşuyor. Hiç değilse grafikte barlar oluşuyor. Yoksa grafikte bar yerine noktalar görürdük. Trend olmazdı çizgi şeklinde eğriler oluşurdu. Süreçler de günleri bazan haftaları alabildiğinden indikatörler de işe yarar halde. Mesela meşhur MACD indikatöründe default 26 ve 12 gün periyotlarıdır. Yabancıların icat ettiği birşey. Periyotlarını kendi ülkelerinin şartlarına göre bulmuşlar. Çoğu küçük firmaları bile bizdekilerden büyük onların. Bizde her hisse aynı derinlikte olmadıgı gibi çoğu çok sığ. Bazı hisseye 3-5 trilyon sokmak hafta sürebilir iken bazı hissede tek bir kademe. Birisinde grafikte trend yaratır digerinde günlük barda bir kademelik uzama o da belki.
Peki diyelim çok büyük bir fon ya da fonlar alışa satışa geliyor ne olurdu, tabi bizimki gibi günlük hacmin sığ ama şirket değerlerinin bazılarının hallice olduğu bir piyasada trendler oluşur. Gözlemlerime göre genelde aynı yöndeki hareketler 1-1.5 ay sürüyor. sonra 2-3 hafta nereye gittiyse duruma göre orada dağıtım ya da toplama oluyor sonra ters yöne makul bir hedefe tekrar aynı işler. Daha büyük ölçekte bakınca bunlar da belli bir düzen gösterebiliyor. Küçük aşağı yukarı trendlerden oluşmuş daha büyük bir trend gibi. Bazen yılları kapsayan.
Yukarıdaki grafik 15 dakikalık vob30 grafiği. Sonlardaki yeşil ve mavi çizgiler oluşan minik formasyonların direnç hatlarını ve hedefe mesafe ölçümleri ile hedef fiyat ihtimallerini gösteriyordu. Yeşili olan formasyon tepe yüksekliği kadar mesafeye haşırt diye gitti. Dakikalar içinde. Artık elliotun hangi dalgasına denk geliyorsa. Sonra gün biterken orada minicik de olsa bir başka sıkışma oldu, o da formasyon. Onun bile tahimini hedefi olduğunu düşündüğüm için mavilerle direncini kırarsa nereye gider ihtimalini işaretledim. 105.050-105.100 e denk geliyor ki 45 euroya çok yakın bir rakam bu. Ancak bunu yaparsa kırmızı kanalın dışına savrulmuş olacak. Eğer bir kez 45 euro görür 46yı da geçerse gitmeye başlarsa kontratı 300-400 binlere götürecek bir hareketin tetiğini çekmeye de başlamış olabilecek. ( Yıllık bazdaki euro grafikteki 12 senelik devasa yukarı üçgeni hatırlatayım direnç 46 euro bizim 108.000 tepesi yani.) Ben hem bizim hem global piyasayı buna çok da hazır görmediğim için 45 euroyu geçemeyeceğini tahmin ediyorum. Geçemezse işte o zaman o kırmızı kanalın içine geri girerse Sayın Gnome Ustayla aynı fikirde oldugum 103.500 destek olmak zorunda ki ne kadar sürecekse. Yani bence 45 euroyu geçemeyecek olan piyasa düşmeye mahkum kalacak ne 103.500 nede 102.500 tutamaycak çünkü bunlar çok yakın rakamlar. Malı verdikerinde %1 verip taban yapmıyor ki adamlar. Hisselere satış geldimi direk %10 mümkünse %20-30 veriyorlar aşağı. Krizlerde genelde en az yarısına kadar direkt gidiyor. Bu da Vobda 93.5 aşagı kırılma durumlarını da gündeme getiriyor. Ya 45 euro yukarı geçilir coşarız veya endekse çakarlar 80li birşeyler görebiliriz. Bunun kararını göstere göstere bu hafta verecek piyasa. 45 euronun dibine geldik. 105.000 çok önemli. Sayın Gnome Ustamızın bahsettiği 103.500 de gerçekten çok önemli. Yanlız bu iki rakam çok yakın olduğundan şunu da söylemek mümkün, 103.500 güçlüyse piyasa 45 euroyu kırar 46 vurmaya giderki geçerse garip şeyler olur. 105.000 güçlüyse 103.5 aşagı delinir, kanal destek mestek kalmaz, o saatlerde 102.5 de zaten kanalın alt çizgisine denk geliyor. oraları aşagı kırarsa Haftalık grafikte kabak gibi görünen ikili tepe ekstra satıcıyı piyasaya getirir gibi geliyor bana. 93.5 zorlamaya gider iki tepenin arası orası olacagından o da aşagı delinirse zaten malcılara biraz problem olabilir.
Yukarıda 105.100
Aşağıda Sn.Gnome Ustamızın dediği 103.500
Bu 1600 puan içindeki savaş piyasanın bu yılını belirleyecek bence.
Zaten dünden beridir anlatmaya çalışıyorum. Bu hafta sonu bizim gibi bireysel yatırımcıların hazırlık yapması için çok önemli diye. Çalışmak lazım.
Farklı bir durum analiz eden sevgili dostlar lütfen esirgemesin paylaşsın.
Belki baştan aşağı yanlış düşünüyorumdur. İnsanlık hali. Gider direk 108 bin açar konu kapanır belki kim bilir heh:)