[IMG]http://resimyukleyin.net/images/86154772695990594204.gif[/IMG]
Printable View
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/86154772695990594204.gif[/IMG]
YKBNK Pazt ilk seans bir yön gösterecektir.
Kandilinizi tebrik ederim.
Kaynak: UzmanForex
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/88468442978852123454.gif[/IMG]
Londrada bir bankada yönetici olan bir akradaşıma şu grafiği -başka hiçbirşeye de bakmadan- gösterdim dedim ki o zaman patron ne dersin yeni yıla 13binde karşılarmıyız :) fena dalga geçmişti ama biraz geçikmeli de olsa o bölgeye geldik. Ne deyim kapak olsun .dng
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/71308653889991104159.gif[/IMG]
[B]``2012 Türkiye Ekonomisi İçin Kriz Yılı Olacaktır``
[/B]
Mimar ve Mühendisler Grubu’nun her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği ‘’Bizbize Konuşmaların’’ bu haftaki konuğu PİOMAK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve MMG 2. Dönem Genel Başkanı Oral Avcı oldu. Önce Amerika’da başlayan ve Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik krizin 2012 yılında Türkiye’yi de etkisi altına alacağını söyleyen Avcı, bu kriz bizi etkilemez diye düşünmemek ve gerekli tedbirleri almak gerekir diye konuştu.
MMG Genel merkezinde gerçekleşen sohbete MMG Genel Başkanı Avni Çebi, MMG Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özdemir ile MMG Genel Sekreteri Özkan Mustafa Küçükkural yanı sıra MMG üyeleri ve davetliler katıldı. Kerkük’lü çok varlıklı bir ailede doğduğunu, 1980li yıllara kadar Irak’ta her şey ucuz olduğu için paraya fazla ihtiyaç duymadığını söyleyen Oral Avcı; insanların kendini paraya muhtaç ettiğini, bu yüzdende dostlarını kaybettiğini ifade etti. Kendisinin para kazanmaktan çok dost kazanmayı tercih ettiğini söyleyen Avcı; ‘’Ne kadar para kazanacağınızın, ne kadar dost kazanacağınızın kararını siz verebilirsiniz. ’dedi.Görevi gereği yurtdışında çalışmalar yaptığını, Türkiye’ye döndüğünde uluslararası bir firmada çalışmaya başladığını belirten Avcı, çalıştığı iş yerinde işi gereği kullanması için araç tahsis etmek istediklerini söyleyerek; ‘’Bana kullanmam için o tarihlerde Türkiye’de lüks sayılacak bir araç vermek istediler. Ben işim gereği daha esnaf işi bir araç tercih ettim. Bu davranışım yönetimin dikkatini çekti. Bana aracın tüm bakımının şirket tarafından karşılanacağı söylenmesine rağmen aracı özel işlerimi görmek için kullandığımdan hak, hukuk gözeterek bakımını kendim yaptırdım. Araca çok temiz baktığımdan genel müdürün aracı bakıma alındığında kullanmak için benim aracımı istiyorlardı. Bir süre sonra ayni firmanın başka bir şirketine müdür yardımcısı olarak atandım. Muhasebe müdürü yeni şirkete geçerken tazminatım karşılığında kullandığım aracı bana satmak istediklerini söyledi. Bende kabul ettim. Genel müdüründe onayıyla neredeyse aracın o anda ki piyasa fiyatının yarısının bile altına aracı bana sattılar. Kısa bir süre sonra Türkiye’de gıda sektöründe söz sahibi bir firmaya ortak oldum. Bu ortaklık için gereken parayı bana hediye edilen o aracı satarak temin ettim. Sizlere bir tavsiye, verileni geri çevirmeyin, elinizden gelenin en iyisini yapın, hak hukuka riayet edin, elinizdekine değer verin ve onu sizinmiş gibi sahiplenin, bu söylediğimi dostluklarınız içinde uygulayın.’’ dedi.
Bizler Emek İşçisiyiz. Tüccar zihniyetiyle hareket edemeyiz.
Mühendis ve mimarların emek işçisi olduğunu ancak tüccar zihniyetiyle hareket ettikleri için güven kaybettiklerini ifade eden Avcı; ‘’Bizler emek işçisiyiz. Eneğimizi satıp karşılığını alarak geçimimizi sağlıyoruz. Ancak tüccar gibi kısa vadede para kazanmaya çalışıyoruz. Kısa vadede çok para kazanmak içinde işimizi riske ediyoruz. Bu acelecilik bizi açgözlü yapıyor. Bu sadece bizim değil Türkiye’nin en önemli problemi, herkes emeğini bir an önce kazanca dönüştüreyim derken aceleci davranıp işini gereği gibi yapmıyor. Riske atılan emek sonucu ortaya çıkan çoğu uygunsuz iş nedeniyle güven ve dost kaybediyoruz.’’ Bu zihniyetin bir an önce değişmesi gerektiğini söyleyen Avcı; ‘’Biz emek işçilerinin tüccar zihniyetinden bir an önce kurtularak, işimizi hak, hukuk gözeterek yapmalıyız. Unutmayalım ki güven kolay kazanılmıyor. Dostluklarımızı zedelemeyelim, dostlukların açamayacağı kapı yoktur.’’ dedi.
Türk Sanayicisi Kendi İşine Para Yatırmayı Sevmiyor.
Türkiye ekonomisine yön veren büyük sanayicilerin çoğunun tüccarlıktan geldiğini söyleyen Avcı; ‘’Örneğin Türk ekonomisine her yıl 12-13 milyar dolar ihracat getirisi sağlayan demir-çelik sektöründeki patronların tamamına yakını demir-çelik tüccarıdır. Al sat yoluyla para kazanmayı bildiklerinden ne inogasyon nede ARGE’ye para aktarmazlar. Türkiye’nin ihracatına yön veren birçok sektörde demir-çelik sektöründe olduğu gibi kimse işini geliştirmek için para yatırmaz.’’ Tüccar zihniyetli sanayicilerin büyük tesisler kursalar da, kısa vadede para kazanmak için al-sat zihniyetiyle hareket ettiklerini söyleyen Avcı; ‘’Katma değeri düşük işler yapan bu zihniyet kullandığı makineyi kendi yapmak, ihtiyacı olan hammaddeyi üretmek yerine yurtdışından hazır almayı sevmektedirler. Türkiye’de sanayicimiz kısa zamanda para kazanmayı sevdiğinden,( buna mühendislikte dahil) kendilerini geliştirememişlerdir. İleriye dönük yatırımlar yapmak yerine günlük kazançlar elde etme düşüncesinde olduklarından sanayimiz büyüyememektedir. İhracatımız ne kadar artarsa ithalatımız o oranda arttığından ülkenin cari açık oranı da artmaktadır.’’ dedi.
Dünyada Reel Para Akılla Kazanılıyor
Türkiye’nin ikinci büyük sorunun rantların herkese açık dağıtılması olduğunu, hızlı bir şekilde dağıtılan ve bir anda tükenen rantların değer kazanarak büyük gelir getirmesi nedeniyle insanımızı aceleci ve açgözlü yaptığını ifade eden Avcı; ‘’Aceleci ve açgözlü olan bu insanlar dostluklara önem vermeyerek yalnızlaşıyorlar. Sanayicimiz üretim yapıp para kazanmak yerine, üretimden kazandığını rantlara yatırarak kısa zamanda çok para kazanmaya çalışıyor ve işini geliştirmekten vazgeçiyor hatta fabrikalarını kapatıyor. Üretimden vazgeçen bu zihniyet toplumla yabancılaşıp akıldan uzaklaşıyor.’’ Dünyada reel paranın akılla kazanıldığına dikkat çeken Avcı; ’’Dünyada ki büyük şirketlere baktığımızda aklı ön plana çıkarıp, marka olabilmek için inogasyon ve AR-GE çalışmaları yapıp, işine yatırım yapıyorlar. Dünyada cirosu en yüksek ve ön sıralarda yer alan firmaların büyük çoğunluğu aklı ön palana çıkaran ve akla yatırım yapan firmalardır. Ürettikleri malları ticari boyutu yüksek olmasa da, mali boyutu çok yüksek firmalardır. ‘’dedi.
Türkiye’de ARGE’ye yatırım yapılmıyor
Aklın yüzyıllardır iyi kazandırdığını bu yüzden büyük firmaların akla yatırım yaparak marka olduklarını söyleyen Avcı; ‘’Büyük firmalar kazançlarının iyi bir bölümünü AR-GE’ye ayırıyorlar. Bizde ise akla ve gelişime para yatırmak yerine ranta yatırım yapılıyor. Elbette geçimimizi sağlamak için para kazanmaya ihtiyacımız var. Dünyada iyi bir yere gelebilmeniz için Marka olmanız gerekiyor. Ne kadar marka olursanız insanların algıları o oranda değişir ve daha çok kazanmaya başlarsınız. Bu sayede çok önemli dostluklara da sahip olursunuz. Yarın ihtiyacımız olduğunda yanınızda dostunuz olacak rantlarınız değil.’’ dedi.Markalaşma konusunda Japonya örneğini gösteren Avcı; ‘’Bu gün fotoğraf sektörüne baktığınızda Japonya’nın markalaştığını ve öncülük ettiğini görürsünüz. Çünkü Japonlar bu sektörde marka olabilmek için kazançlarını AR-GE’ye yatırdılar. Bu sayede diğer sektörlerde de söz sahibi markalar oluşturdular. Ülkemizde ise tüccar zihniyeti ile para kazanıldığı ve kazanılan paralar ranta yatırıldığı için ülkemizin cari açık oranı gün geçtikçe artmaktadır. Firmalarımız AR-GE nedir bilmedikleri için gün geçtikçe çukura düşmektedirler. Türkiye’nin içine düştüğü bu çukurdan çıkabilmesi için öncelikle markalaşması ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekir.’’ İsviçre’nin en büyük gıda firmasının AR-GE’ye ayırdığı bütçe sayesinde dünyanın en değerli firmalarından biri haline geldiğini belirten Avcı; ‘’Dünyada ilk süt tozunu üreten, 4 milyon insanın ve 4 milyon ineğin yaşadığı İsviçre’de faaliyet gösteren bu gıda firmasının yıllık cirosu 44 milyar Euro’dur. Oysa 70 milyon insanın yaşadığı ülkemizde Türkiye’nin en önemli gıda firmasının yıllık karı 12-13 milyar dolar civarındadır. Dünyada gıda sektöründe söz sahibi olan bu firma gıda sektöründeki İSO Standartlarında da belirleyici konumdadır.’’ dedi.
Ekonomik Büyüme İçin Markalaşmak Gerekir
Ülkemizde işadamlarının kazanılan parayı marka olmak için işine veya AR-GE’ye yatırmak yerine ranta ve lüks harcamalara yatırdığını söyleyen Avcı; ‘’Sonrada oturup neden ekonomimiz büyümüyor da cari açığımız büyüyor diye kara kara düşünüyoruz. Eğer ben çalışan, üreten bir iş adamıysam elde edilen gayrimenkulün fazlaca bir önemi yoktur. Benim için şirketimin büyümesi, marka olması ve dünyada öncü olması önemlidir.’’ Tüccar düşüncesinden kurtulup markalaşmamız gerektiğini söyleyen Avcı; ‘’Markalaşmadığımız sürece toplumumuz aç güzlü, bencil, rant peşinde koşan, aceleci ve kavgacı bir toplum olacaktır. Geleceğimizi teminat altına almak istiyorsak geçmişimizi iyi anlamalı ve geleceğimize örnek olabilecek bir yaşam modeli oluşturmalıyız.’’ dedi. Dünyada üç grup insan modelinin olduğunu belirten Avcı; ’’Bunlar bir parayı alıp saklayanlar, iki parayı alıp ranta çevirenler, üçüncüsü ise parayı alıp akla çevirenlerdir. Kapitalist dünyanın etkisi ile parayı saklayan pek kimse kalmamıştır. Parayı ranta çevirenlerin halleri hiçte iç açıcı değildir. Oysa parayı akla çevirenler ise dünyada marka olmuş en üst düzeyde firmalardır.’’ Türkiye’de çok garip bir modelde üretim yapıldığını ve bu şartlarda 2023 hedefine ulaşmanın imkansız olduğunu ifade eden Avcı; ‘’İhtiyaç duyulan hammaddeyi yurt dışından 150 liraya alıp, işledikten sonra 110 liraya satıyoruz. Ondan sonrada ekonomimizdeki cari açık değerleri günden güne büyüyor. Bu kaç yıl daha böyle gider bilemiyorum. Türkiye ekonomisi de bu gidişe daha fazla dayanamayıp bir gün batacak endişesi taşıyorum.’’
Türkiye Ekonomisi Tahtadan Yapılmış Sobaya Benziyor
Türkiye’nin ekonomide oluşan cari açığı coğrafi rantını pazarlayarak kapattığını söyleyen Avcı; ‘’Tahtadan yapılmış sobanın hala yanmamış olmasının sebebi dünyadaki para kaynaklarının ülkemize akıyor olmasıdır. Bu para kaynakları niye bize yöneliyor diye sorguladığımızda, dünyada ciddi krizin olması ve paranın riske edilebileceği fazla ülkenin olmaması gerçeği ile karşılaşıyoruz. Para akışının diğer nedeni ise Türkiye’nin jeopolitik ve coğrafi rantının yüksek olmasıdır. Ama bu dengesizliğin daha fazla böyle sürmesi mümkün değildir.’’ Mevcut şartlar altında hükümetin koyduğu2023 ihracat hedefine ulaşılamayacağını belirten Avcı; ‘’2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefini tutturabilmenin imkanı yok. Bizim çapımızın oluşturduğu alan belli, bunu aşmamız çok zor. Hedeflendiği gibi ihracatımız 500 milyon dolara çıktığında, bu şartlarda ithalatımız 600–700 milyon dolar olacaktır. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Ranta yatırım yapmaya devam edip, akla yatırım yapmadığınız ve markalaşmadığınız sürece 2023 hedefine ulaşmanız imkansız.’’
Zenginlik Kazanılan Parayla Ölçülmez
Dünyada ki gelişmiş ülkelerin çoğunun aklın ön plana çıktığı, katma değerli ürünler sattıklarını söyleyen Avcı; ’’Biz bisikletin tekerlek lastiğini satmaya çalışırken, akla yatırım yapan ülkeler akıllı bisiklet üretip satıyorlar. Aramızdaki fark bu, katma değerli ürünler üretip satmadığımız sürece ihracatımız artırdıkça cari açıkta o oranda artacaktır. Şimdi para mı kazanmış oluyoruz biz? Zar zor kazandığımız parayı da ranta yatırdığımız için akla yatırım yapacak para bulamıyoruz.’’ Zenginliğin kazanılan parayla değil kazanılan para ile elde edilen akılla belirlenebileceğini söyleyen Avcı; ‘’Ben hep şunu söylerim, parayı kazandığınız zaman zengin değilsiniz. Siz ne zaman ki o parayı akıl elde edebiliyorsanız işte o zaman zenginsiniz. 4 milyon inekle 4 milyon nüfusun olduğu ülkede 44 milyar Euro ciro elde edebiliyorsanız bu akla yapılan yatırımın sonucudur.’’
2012 Yılı Türkiye Ekonomisi İçin Kriz Yılı Olacaktır.
Dünyada suni yönde büyük bir şişme olması nedeniyle başta Amerika olmak Üzere Tüm Avrupa’yı sarsan bir krizin yaşandığını, bu krizin etkilerinin Türkiye ekonomisini de etkisi altına alacağını ifade eden Avcı; ‘’Örneğin 3–4 yıl öncesine kadar dünyada yıllık mal değeri 1 milyar Euro olan bir şirketin hissesi, suni değer artışları sunucu 10 milyon Euro’ları bulmaktaydı. Bu çok normal bir şey olmadığı için bir balon gibi patladı. Bu patlama ilk Amerika’da yaşandı ve Avrupa’yı da etkiledi. Bu kriz ancak oluşan suni açığı reel olarak kapatmakla sona erer. Bunun içinde ülkelerin vergilerden topladığı paraları krizi bitirmek için kullanması gerekir. Ekonominin çarkından çıkarılan bu paralar Avrupa’da derin etkiler oluşturacaktır. Avrupa’yı derinden etkileyecek bu kriz, Türkiye’de de etkisini gösterecektir. Türkiye ticaretinin % 51-52’si Avrupa ülkeleri ile yapıldığı için ülke ekonomisinde muazzam bir daralma yaşatacaktır.’’ Türkiye’nin 2012 yılında ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Avcı; ‘’Maalesef ihraç ettiğimiz ürünler katma değerli ürünler olmadığı için bu krizin etkilerini azaltmak mümkün görünmüyor. Bu krizin bize zararı olmaz diye düşünmemek gerekir. Eğer paranız varsa onu iyi değerlendirmeye bakın. Lazım olmadıkça rant için harcamayın. Lüks taleplerinizi en az 2 yıl öteleyin. Paranın çok değerli olacağı bir döneme gireceğiz. Çok gerekli olmadıkça geri dönüşümü olmayan işlere girmeyiniz.’’
Kırkda yılda bir doğru söyleyen çıkar, ama onun söyledikleri sivrisinek vızıltısı olarak kalmaya mahkumdur...
Neden?
Çünkü söylediklerini asıl rantçı kesimin söylemesi ve farketmesi durumu değiştirir, onun söylemesi vızıltı olarak kalır.
İMKB'deki yükselişin dikliği, abartılı bir parabolik trende girildiğini gösteriyor. Parabolik trendin anlamı, giderek dikleşen bir yükseliş ve ardından gelen sert bir düşüş. Bu tür bir piyasa hareketine girince yükselişin nerede sonlanacağını kestirmek de güç; örneğin bu seviyelerden ya da biraz daha yüksekten düşüş başlayabilir, belki de yükseliş yüzde 10-15 daha sürebilir. Parabolik trendlerin sonunda ise çıkışın neredeyse tamamını geri veren bir düşüş geliyor. Parabolik trende altın örneğini verebiliriz: Altın geçen yaz iki ayda 1500 dolardan 1920 dolara kadar yükselmiş, sonra 20 gün içinde yeniden 1530 dolara inmişti. (Murat Arın-İşteİnsan'dan alıntıdır)
Örnek parabolik trend
[IMG]http://www.guppytraders.com/parabolic%20trend.gif[/IMG]
IMKBden güncel örnekler
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/93064437630353001330.gif[/IMG]
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/44693256688935414790.gif[/IMG]
Parabolik trend bittiğinde ENKA ve EREĞLİ'nin döndükleri desteklerinde tutunma ihtimali "bence" zayıf, zaten tutsa çok daha dengeli ve çok daha yukarı hedefli zamana yayılmış bir trend başlatma ihtimalleri var. Ama ben bu çıkışı ölüm dansı yapan kelebeklerin son uçuşuna benzetiyorum.
[IMG]http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTkwMjYyNjk2Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwMjczODUwNw@@._V1._SY317_CR5,0,214,317_.jpg[/IMG] :o:)
mesaj 448 grafik görünmiii zulubab
kör oldum......, yoksa bu bir Türk filmimi....?
yalan sööleme bak passat teşekkür etmiş demekki görmüş:)
[quote=bull market;390016]mesaj 448 grafik görünmiii zulubab
kör oldum......, yoksa bu bir Türk filmimi....?
yalan sööleme bak passat teşekkür etmiş demekki görmüş:)[/quote]
Bizim ceysının vurdulu kırdılalrından biri daha -13- ;)
Rölanti açılış longlara yarar, the pala piyasası yukarı sürer ve ralli devam eder gittiği yere kadar. Ama ne kadar yüksek o kadar fecii düşüş dermişim ;)
3.49 üzerindeki YKBNK hızlı hareket eder :) "bence"
Seans sonuna doğru ufak bir sıçrama normal olur.
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/05924053141972017352.gif[/IMG]
Yatayda göstergelerin gazı itina ile alınır
Yön iz yukarı
Ralliii Ralliii :) formasyon gereği
Hareket kuvvetlenebilir hala yatayda bile sayılabiliris :) o da ne demek o :) 7-8 günlük hareketleri ben yatay bant kabul ediyom :)
Bugün iki seanstada yatay-yukarı yarın için iyi zemin oluşturur, yarın sert yukarı gelebilir.:p
Göstere göstere göstergelerin havasını alıyorlar yatayda...
vatzap zulubull:)
[quote=Astatin;390681]vatzap zulubull:)[/quote]
Sorma yawf öyle ustalar yazıyor ahanda düşüş başlıyor diye :D YKBNK 3.48-49 bandının üstünde kapatmış... Ne düşüşü...Daha değil...
Bir dahaki haftanın sonuna kadar endekste 64-65 bin aralığına gelirsek kral olur...
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/18357028364321221274.png[/IMG]
Güzel güzel yemelerin acı acı geğirmeleri olur. Anonim :::
[IMG]http://resimyukleyin.net/images/78851506124242916437.gif[/IMG]
[IMG]http://www.filmiizle.org/resimler/Mogadischu.2008-212x300.jpg[/IMG]
GARAN 6.70+ olmadan hele 6.80 geçmeden en azından flat olmadı seviyeye göre şort :)
virgüle niyetli bizimki ama, aması var işte
çünkü yurtdışında olumluluk çok iyi
devamı gelecek türden olumluk bu, görüntü öyle.
Keçihol zayıf duruyor. 7.20 altında dikkatli olunmalı piyasa için de sinyal olarak algılanabilir bu seviye.
HALKBde hedef 14 lira seviyesi gözüküyor ilk etapta :) ve belki de son etapta bilmiyom etapları :)
Arada uğra babazulu hepden terkidiyar etme.
Yoksa sendemi?:confused:
Haftaya yukarı ivmeli bir hareketin başlamasını beklerim.
vatzap zulubap ? avatarda ki sen miyin?
[quote=Astatin;392327]vatzap zulubap ? avatarda ki sen miyin?[/quote]
Senin avatardaki sen miyin??:..::..:
[quote=excali;392330]Senin avatardaki sen miyin??:..::..:[/quote]
yok değil... ben senişn avatardakiyim.dng
[quote=Astatin;392336]yok değil... ben senişn avatardakiyim.dng[/quote]
Dünya pisikler günü kutlu olsun...
Haftaya perşembe 77-77.500 aralığından çort bayrağı açacam inşallah. .uyk
[quote=Astatin;392327]vatzap zulubap ? avatarda ki sen miyin?[/quote]
Patron benzemiyor muyum :D
[quote=bull market;391733]Arada uğra babazulu hepden terkidiyar etme.
Yoksa sendemi?:confused:[/quote]
Haftada bir-iki uğrar evin tozunu alırız forum tarihten silinene kadar :)
Hertürlü iletişim için [EMAIL="babazulu@mail.com"]babazulu@mail.com[/EMAIL]
Küfür etmediğiniz sürece :) sorun yok.
[quote=babazulu;392437]Hertürlü iletişim için [EMAIL="babazulu@mail.com"]babazulu@mail.com[/EMAIL]
Küfür etmediğiniz sürece :) sorun yok.[/quote]
Çinli mail providerları pek sevmez spam saverlar...dimedi dime:D